StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Vještice iz Eastwicka‘: Vrag nosi ‘MeToo‘ pravdu

12. lipnja 2022. - 20:31

Vještice se riječju ne spominju u "Vješticama iz Eastwicka" ("The Witches of Eastwick", 1987.), ekranizaciji romana Johna Updikea u režiji Georgea Millera. No, jasno je od samog početka da tri glavna ženska lika imaju nadnaravne vještičje sposobnosti, a žive u provincijskom američkom gradiću Eastwicku s povijesti spaljivanja vještica.

Ženska trojka, primjerice, kadra je stvoriti gromove i munje iz vedra neba kako bi olujno nevrijeme omelo javni govor muškarca koji je jednoj od njih stavio ruku na stražnjicu i onda licemjerno pričao o raspadu društvenih vrijednosti. One su kiparica Alexandra Medford, čelistica/učiteljica glazbenog Jane Spofford i novinarka Sukie Ridgemont (podjednako dobre Cher, Susan Sarandon i Michelle Pfeiffer).

FILM: The Witches Of Eastwick; fantastična horor komedija; SAD, 1987. REŽIJA: George Miller ULOGE: Jack Nicholson, Cher OCJENA: *** ½

Nijedna od njih nema sreće s muškarcima i sve su "single": Alex je umro suprug, Jane je friško razvedena, Sukie je ostavio muž samu sa šest kćerkica. Da nemaju natprirodne moći, tri žene bi isključivo izgledale kao protagonistice melodrame iz američkog predgrađa, ali režiser "Pobješnjelog Maxa", "Pobješnjelog Maxa 2" i "Pobješnjelog Maxa 3" voli se igrati žanrovima i u takav tip filma ubacuje fantaziju, horor i (romantičnu) komediju o ratu spolova.

Alex, Jane i Sukie zajedno su jače i lakše im je kad se nađu i pričaju o muškarcima. "Ako muškarci nisu odgovor na sve, zašto uvijek pričamo o njima", razmišljaju naglas jedne večeri i zažele idealnog ljubavnika, "crnog princa" koji je šarmantan, ne lijep, ali zanimljiv i zna slušati. Trebale su pripaziti što žele jer želja će im se i ostvariti.

U grad niotkuda stiže misteriozni, imućni muškarac i useljava se u veliku kuću gdje su se prije nekoliko stotina godina palile vještice. "Nešto se događa... nešto zlo", osjeća predvodnica zajednice Felicia Alden (Veronica Cartwright; "Ptice", "Alien"), inače supruga urednika lokalnih novina Clydea (Richard Jenkins).

Mnogi građani sreli su se s pridošlicom po gradu, ali nitko se ne sjeća njegova imena nakon susreta. "Nije li to dijabolično", pita se Felicia. Postupno otkrivanje strančeva imena Miller režira izvrsno, verbalnom kinetikom kao zamjenom za akcijsku iz serijala "Mad Max".

Na domjenku svi pričaju o njemu i on se seli s jednih usana okupljene svite na druge iako nitko nije zapamtio kako se zove, potom stranac ima "neko strano ime", da bi se na koncu netko sjetio inicijala "D" i dijabolični Daryl Van Horne (Jack Nicholson) stupi na scenu.

Ime Daryl se rimuje s Devil i ima jednak broj slova, a i prezime Horne implicira vražje rogove. Interesantno, riječ "vrag" bit će jednom usputno spomenuta u filmu, za razliku od "vještice". Kad Alex pita Daryla "Tko si ti?", on će joj reći "Samo tvoj prosječni napaljeni mali vrag".

Međutim, tu nema iznenađenja budući da Daryla glumi đavliji Nicholson i izvedba vraga bila mu je, rođenom za tako nešto, suđena prije ili kasnije, a odigrao ju je u godini kad je Sotonu glumio i Robert De Niro ("Angel Heart"), dok Cher, Sarandon i osobito Pfeiffer, dotad najpoznatija po "Licu s ožiljkom", još nisu imale svoj tip uloge.

Nicholson je Jack u "Vješticama iz Eastwicka" i pomiruje karakterni prostor između luđaka puštenog s lanca u "Isijavanju" i "Batmanu" te šarmera i zavodnika u "Vremenu nježnosti" i "Poštar uvijek zvoni dvaput", otprilike kao i u šest godina kasnijem "Vuku"; malo nedostaje da vikne "Heeeere's Daryl!" u sceni kad provaljuje kroz vrata.

Premda film, sukladno i naslovu, pripada glumicama prema kojima je njegova uloga sporedna, on se nameće kao glavni lik i dobio je tzv. "first billing" u uvodnoj špici i na plakatu. To je bilo karakteristično za osamdesete, epohu apsolutne vladavine snažnijeg spola u filmskoj industriji i društvu koju će "Vještice iz Eastwicka" malčice poljuljati kao jedan od vjesnika feminističkih strujanja u devedesetima i ženskog "girl power" osnaženja, ali i svih kompleksnosti novomilenijskog #MeToo pokreta.

Demonski Daryl će, jednu po jednu, zavesti sve tri idealne žene iz muške fantazije s usnama vrele trešnje (crnokosa, crvenokosa, plavuša), počevši od udovice Alex koja isprve odbija njegovu seksualno-predatorsku direktnost kad kaže "I always like a little pussy after lunch", pozove je u sobu, presvuče se u ogrtač i legne na "king size" krevet, spreman za ševu.

"Sigurna sam da si najneatraktivniji muškarac kojeg sam ikad srela. U ovo malo vremena demonstrirao si svaku karakteristiku muške osobnosti koju prezirem, čak i otkrio neke nove. Fizički si odbojan, intelektualno retardiran, vulgaran, sebičan, glup. Nemaš ukusa, imaš loš smisao za humor i smrdiš. Nisi dovoljno zanimljiv ni da mi se smuči", Alex saspe Darylu u facu, ali na koncu svejedno biva začarana i završi s njim u krevetu.

Jane je zavedena pomoću glazbe i njezini notni listovi i čelo planu od strasti, nakon čega se povučena razvedenica pretvara u napaljenicu. Naravno, Daryl će zavesti i Sukie i zatvoriti krug zavođenja koje je izveo laskanjem njima i ženama općenito, nauštrb muškaraca koji strahuju da će izgubiti erekciju kad se suoče sa snažnom pripadnicom slabijeg spola kakvu znaju zvati vješticom.

"Žene su izvor, jedina moć. Priroda, rođenje, ponovno rođenje...", govori Daryl. On je probudio nešto u njima, načinio ih neovisnijima i oslobodio ih frustracija/učmalosti zaostale sredine koja voli ogovarati. Vidljivo je to tijekom teniskog meča u parovima: Alex, Jane i Sukie shvaćaju da mogu manipulirati putanjom loptice i da su njihove moći još moćnije u njegovoj prisutnosti.

Pa ipak, Alex, Jane i Sukie odbijaju do kraja p(r)odati dušu vragu svome i okrenut će se protiv Daryla nakon što ih pokuša podrediti, dijeliti i posjedovati, a u tom procesu neposredno strada Felicia u bizarnoj "toilet humor" sceni kad trešnje koje one jedu počnu izlaziti kroz njezina usta u obliku slapova koštica. Borba spolova iz (romantične) komedije seli se tada u prostor hororske fantazije sa specijalnim efektima pretvaranja njihovih košmarnih strahova u javu i bockanja njegove "vudu" lutkice.

Prijelaz nije izveden tako glatko u promjeni žanrova/raspoloženja, ali "The Witches of Eastwick" djeluje prilično vizionarski nakon slučaja seksualnog predatora Harveyja Weinsteina, od muške ruke na stražnjici Jane, do njezina ujedinjenja s Alex i Sukie da zajedno poraze Daryla. Vizionarski je i – oprez: blagi "spoiler" – završetak Millerova filma, dvojben u projekciji ultimativnog feminizma, pa i opominjuć.

Iza Daryla ostaju tri bebača (sva trojica su muškići) koja u njegovoj kućerini odgajaju Alex, Jane i Sukie. Kad se Daryl iznenada pojavi na televizijskim ekranima u jednoj od soba gugutajući dječici, žene će zgrabiti daljinski upravljač i ugasiti TV, ali neka pitanja (još uvijek) ostaju upaljena. Jesu li Darylovi sinovi budući "prosječni napaljeni mali vragovi" ili ih samohrane majke-vještice mogu preodgojiti?

Bacit će čini i na Bačvicama

Sarandon je prvotno trebala glumiti Alexandru da bi postala Jane kad je Cher angažirana, što joj nije bilo drago, ali svejedno je s Millerom opet surađivala na drami "Lorenzovo ulje". Unatoč glumcima-pretplatnicima na nagrade, film je dobio dvije nominacije za Oscara u kategoriji glazbe i zvuka. P.S. "Vještice iz Eastwicka" će baciti čini na Splićane ovog ljeta u Ljetnom kinu "Bačvice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 12:23