StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Varalica s Tindera‘: Svajpaj nalijevo

20. veljače 2022. - 20:39

"Tinder nema veze s ovim", brani najpopularniju aplikaciju za upoznavanje novih ljudi jedna od akterica aktualnog Netflixova dokumentarca, 29-godišnja Norvežanka Cecilie Fjellhøy, koja živi u Londonu. "Varalica s Tindera" ("The Tinder Swindler") je dokumentarac o titularnom prevarantu i, još više, njegovim žrtvama, ali između redaka upozorava na "online" dejtanje, bilo preko ove ili neke druge aplikacije za upoznavanje novih ljudi, tj. društvenih mreža općenito.

Upozorava i na fejkersko "fairytale"/"movie" savršenstvo "online" svijeta koje bi, kvragu, trebali prozrijeti svi stariji od 18 godina i razlikovati ga od stvarnosti, naročito oni koji su gledali prevarantske filmove. Ako je nešto predobro da bi bilo istinito, kao iz bajke ili nekog filma, ne znači da uistinu i jest tako.

FILM: The Tinder Swindler; dokumentarac; Veliika Britanija, 2022. REŽIJA: Felicity Morris OCJENA: ***

Cecilie je, čini se, gledala filmove, od Disneyjeva crtića "Ljepotica i zvijer" koji "zna napamet" do "Muškarci više vole plavuše" s Marilyn Monroe čiji citat "Zar ne znate da je bogati muškarac kao lijepa djevojka? Ne bi oženili djevojku samo zato što je lijepa, ali bome pomaže" koristi na Tinderu u potrazi za "nebrušenim dijamantom" od frajera, stvarnim "princom šarmantnim" koji bi bio savršen za tzv. svajp nadesno i "match".

Gledala je Cecilie i "Šaradu" s Caryjem Grantom i Audrey Hepburn ili barem ulomke iz tog filma, insertira redateljica dokumentarca Felicity Morris (producirala također Netflixov doks "Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer"). Međutim, izgleda da nije gledala Cameronovu špijunsku akcijsku komediju "Istinite laži".

U megahitu iz devedesetih izvjesni Simon (Bill Paxton) glumio je da je "fancy" tajni agent i tako pokušao zavoditi žene i odvesti ih u krevet. Osvojio bi lakomislene šarmom i osjećajem za opasnost, tipa da mu, zbog prirode špijunskog posla, drugi rade o glavi i pričama o "nacionalnoj sigurnosti".

Prevarant u dokumentarcu "Varalica s Tindera" se, koincidencije li, također zove Simon (Leviev; pravo ime mu je Shimon Yehuda Hayut), a možda je barem on gledao "True Lies" i inspirirao se Paxtonovim likom od malih nogu kao netko rođen 1990. i preselio njegov "modus operandi" na Tinder, svojevrsnu "online" inačicu "speed datinga", predstavljajući se i kao Mossadov agent za potrebe svojih prijevara.

Ipak, izraelski prevarant najviše se (s)našao u ulozi "princa dijamanata", odnosno sina milijardera i nasljednika dijamantnog carstva. Tražeći "nebrušeni dijamant" na Tinderu, Cecilie je, dakle, pronašla "princa dijamanata", ali trebala je pripaziti što želi. Isprve se sve činio divno i krasno "kao u filmovima": privatni avioni, "cool" automobili, šampanjac s kavijarom, "totalno drugi svijet".

Simon joj šalje bukete cvijeća, dolijeće s drugog kraja svijeta privatnim avionom samo da je vidi i u manje od mjesec dana, tijekom kojih se nisu valjda vidjeli više od deset puta, predlaže joj da počnu živjeti zajedno u luksuznom stanu, spominjući i vjenčanje i djecu.

Unutarnje crvene lampice bi trebale već tu malčice zatreperiti, ne samo leptirići u trbuhu, posebice nakon što Simon pošalje Cecilie fotografije svoga okrvavljenoga tjelohranitelja i počne govoriti da mu prijete misteriozni neprijatelji s obzirom da je industrija dijamanata "opasan posao".

Sljedeća instancija jest da se Simon mora pritajiti i da ne može pristupiti svojim financijama kako ne bi odao lokaciju, stoga moli Cecilie da uporabi svoju karticu, posudi mu novac. Jednom, drugi put, treći... sve dok Cecilie ne potroši ukupno 250 tisuća dolara i zaduži se do grla.

Istodobno upoznajemo i još jednu ženu s Tinder profilom, nešto stariju Šveđanku Pernillu Sjoholm, koja neće biti romantično povezana sa Simonom, ali postaju prijatelji i ona mu se, od jedne do druge prilike, pridružuje na putovanjima po svijetu, sve dok i sama ne dobije fotografiju ozlijeđenog tjelohranitelja, čuje priče o pritajivanju zbog neprijatelja... i znate već kako to sad ide.

I jedna i druga su u stvari financirale njegov visoki stil života, a kad je govorio da je na poslovnom putu, on bi zapravo išao kod neke od njih ili i još nekih žena. Naime, Simon je mnoge žene na sličan način nasamario i nanio im nenadoknadivu financijsku i emotivnu štetu, prije nego što su Cecilie, Pernilla i Ayleen Charlotte, glavne akterice dokumentarca, napokon skužile shemu i ujedinile se u #MeeToo stilu da ga prokažu, u čemu su im pomogle najveće norveške novine VG, kad su objavile priču.

"The Tinder Swinder" mogao bi neke gledatelje isprve (na)živcirati zbog "šok i nevjerica" naivnosti prevarenih žena, kao i preočitog oslanjanja filma na #MeToo pokret (prinčevi šarmantni lako mogu ispasti zvijeri), no s vremenom bi vam moglo biti žao Simonovih žrtava, odnosno lažnog "online" života, društva i svijeta koji dovodi do sličnih situacija u grčevitoj potrazi za fejkerskim savršenstvom drugih ljudi, savršenom ljubavi s Instagrama, prečacima do bogatstva, ali i zbog gole usamljenosti i manjka pažnje.

Svakako, dokumentarac je gledljiv i zanimljiv, premda ponešto predug (gotovo dva sata) i tipiziran u smislu da se najviše oslanja na "talking heads" intervjue, ispresijecane s povremenim rekonstrukcijama događaja, "whatsapp" i inim porukama, te videima i audiosnimkama.

U posljednjoj trećini film pokušava biti triler, ali u tome tek djelomično uspijeva s obzirom da je fokusiran samo na akterice i novinare, ne i organe zakona u hajki na Simona. Međutim, kraj je gorkosladak i pogođeno životan, a ne filmski. Dokumentarac, naime, neumoljivo podsjeća na stvarnost.

Iako uhićen 2019., Simon je pušten na slobodu nakon samo pet mjeseci zatvora unatoč tome što njegove žrtve još otplaćuju dugove i opet je na Tinderu. Ono što film ne ističe u završnim natpisima jest da je krajem 2020., vjerovali ili ne, glumio bolničara kako bi se cijepio preko reda u Izraelu, gdje su prednost imali stariji. Jednom prevarant, uvijek prevarant.

Nitko i ništa bez tuđeg novca

Je li "nitko i ništa bez tuđeg novca" ili ne, Simon je žrtve prevario za milijune, točnije 10 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 15:27