StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Usamljeni vuk McQuade‘: Karate špageti vestern

Piše Marko Njegić
15. travnja 2023. - 17:04

Iz nekoliko je razloga “Usamljeni vuk McQuade” (“Lone Wolf McQuade”, 1983.) prijeloman u karijeri legendarnog Chucka Norrisa, film koji ga je načinio onim što jest. Kao njegov dotad najbolji film, i uopće jedan od najsolidnijih, “Usamljeni vuk McQuade” je predstavio majstora karatea i akcijskog junaka s budućim “trade mark” imidžom.

Prethodno je Norris bio obrijan (“Na zmajevom putu”, “Breaker! Breaker!”, “Oko za oko”) ili imao brkove (“Dobri dečki nose crno”, “Tihi bijes”, “Neonska džungla”), ali u “Usamljenom vuku McQuadeu” svijet je prvi put vidio bradatog Chucka.

FILM: Lone Wolf Mcuade; akcija; SAD, 1983. REŽIJA: Steve Carver ULOGE: Chuck Norris, David Carradine OCJENA: ***

“Lone Wolf McQuade”, u režiji Stevea Carvera (režirao i “An Eye For An Eye”) i produkciji kompanije Orion Pictures, dao je Norrisu i signaturan, arhetipski lik mačističkog teksaškog rendžera, kakvog će glumiti i u seriji “Walker, Texas Ranger”, a što je bio logičan progres nakon uloge šerifa u “Silent Rage”.

J.J. McQuade je bio u marincima, “dobio srebrnu zvijezdu i sve”, on živi u kamp kućici u pustinji izvan El Pasa i njeguje “lone wolf attitude”, obavlja posao s minimalno papirologije, često se šepuri bez majice i vježba gađanje da slučajno ne ispadne iz forme.

Usto, McQuade ima vuka kao kućnog ljubimca i hladnjak pun piva koji će mu, kad se useli kod njega, isprazniti ljubavnica Lola (Barbara Carrera; “Nikad ne reci nikad”), inače partnerica glavnog negativca. Naravno, Lola mora stradati da slučajno ne demaskulinizira i dekulira do kraja mačo kulera, ali to se događa nakon što vode ljubav u blatu u “slow motionu” u rijetkoj izrazitijoj romantičnoj sceni Chuckove karijere.

Nijedan prijašnji Norrisov lik nije bio “macho” i “cool” kao McQuade koji nas je oduševio u splitskom kinu “Balkan” (sadašnji “Karaman”) kad je pucao iz skraćene (otpilane) sačmarice i vozio nabrijani terenac Dodge Ramcharger s ugrađenim nitro sustavom u stilu V-8 automobila Mad Maxa i kasnije “Brzih i žestokih”.

Nije ni neki film prije ovoga stavio (prez)ime Chuckova lika u naslov, dok će poslije samo pukovnik James Braddock završiti u nazivu trećeg dijela serijala “Nestali u akciji” i, naravno, Walker kao serijska varijacija na McQuadea. Iako se Norrisov lik u “Plaćenicima 2” zvao Booker, što mu je bilo prezime i u “Good Guys Wear Black”, na njega se znakovito referiraju kao na “Usamljenog vuka”.

Potpisnik ovih redaka osobno preferira policajca Eddieja Cusacka iz “Zakona šutnje”, Chuckova (daleko) najboljeg filma, no McQuade je nedvojbeno referentna točka u njegovoj filmografiji unutar koje drži središnje mjesto, otprilike kao “Osveta blizanaca” (može i “Univerzalni vojnik” i “Teška meta”) u Van Dammeovoj.

Naime, McQuade je bio međaš prošlog i budućeg Chucka, njegovih dominantno karataških početaka i čišćih akcijskih spektakala, “martial arts” heroj koji je “dobar s rukama i nogama”, kako “čuje” i negativac, preprodavač oružja i prvak u karateu Rawley Wilkes (David Carradine; “Kung Fu”, “Kill Bill”), svojevrsni Lee Van Cleef ovog filma.

Istovremeno, on je i netko tko podjednako, ili čak i više, koristi vatreno oružje kao i borilačke vještine (pumperice, pištolji, strojnice, rakete, ručne bombe). Bez McQuadea tko zna bi li bilo Norrisovih “one man army” junaka naoružanih do zuba poput Braddocka, Cusacka i Matta Huntera iz “Invasion U.S.A.”, pa i Scotta McCoya iz “Delta Force 1&2”.

McQuade je i međaš unutar šireg akcijskog žanra, kao i sam “Lone Wolf McQuade” – karate spoj špageti-vesternskih ikona poput Čovjeka bez imena (“Za dolar više”, “Dobar loš zao”) i Harmonike (“Bilo jednom na Divljem zapadu”), akcijaša sedamdesetih tipa Prljavi Harry (puca iz magnuma kalibra 44) i junačina osamdesetih s težom artiljerijom.

Kad kamera u uvodu krupno kadrira McQuadea, on nosi kaubojski šešir kao podjednako šutljivi Clint Eastwood i ispod njega crvenu maramu oko glave kakvu je nosio Rambo, a nosit će je i Braddock, samo crnu. Režiser Carver u startu sugerira srastanje (špageti) vesterna i (borilačkog) akcijskog filma.

“Usamljeni vuk McQuade” je nekakva karika koja nedostaje između “špageta” Sergija Leonea (može i “Divlje horde” Sama Peckinpaha) i akcijskog neovesterna “Teksaški graničar” Waltera Hilla s Nickom Nolteom kojemu dođe kao preteča, moguće i djelomična inspiracija (ljubavni trokut dva muškarca-jedna žena). Ovo je moderni karate špageti vestern s kružnim udarcima nogom umjesto isključivog šaketanja, vozilima namjesto konja te uzijima i bazukama kao zamjenom za koltove i vinčesterke.

Carver nije Leone (niti je Peckinpah i Hill), ali režira pod njegovim utjecajem, uključujući i “morriconeovsku” glazbu Francesca De Masija, istodobno grandioznu i sjetnu, te uspijeva diferencirati “Lone Wolf McQuadea” od njihovih filmova zahvaljujući Chucku koji možda nema Eastwoodovu osobnost, ali je ovdje glumački manje drven nego prije i ima ekstra adut u vidu karatea i moderne tehnike.

Eastwood i Van Cleef nisu ukrstili ruke i noge, a Norris i Carradine jesu, odmah poslije frontalna sudara u buldožeru i vojnom oklopnjaku. Clint nije ni spektakularno ustao iz groba. Nakon što ga ranjena zakopaju u Dodgeu, McQuade se polije pivom da dođe sebi, dade nitro gas do daske i izjuri na površinu. Besmrtnost Chucka Norrisa stvorena je u toj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 00:30