StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘The Doors‘: Gdje ima Jima, ima i Kilmera

1. ožujka 2021. - 21:33

Tripoidni, psihodelični doživljaj lika i djela Jima Morrisona uspješno su prenijeli redatelj Oliver Stone i glumac Val Kilmer s filmom "The Doors" (1991.). "The Doors" otvara vrata Doorsa i mita o Morrisonu. Tko očekuje standardne biografske crtice od kolijevke do groba, odabrao je krivi "biopic" za gledanje: film je prvenstveno ekranizacija Morrisonova mita, a ne njegova života.

Mit o pjesniku, mistiku, karizmatiku i bogu rocka, "kralju guštera" Morrisonu (1943. – 1971.), dobio je primjereno mitski tretman s odgovarajućom paletom boja i zvukova šezdesetih u isprepletanju glazbe i stihova The Doorsa koji su ime dobili po "Vratima percepcije" Aldousa Leonarda Huxleyja.

FILM: The Doors; drama; SAD, 1991. REŽIJA: Oliver Stone ULOGE: Val Kilmer, Kyle MacLachlan OCJENA: *****

Dakle, "The Doors" se pozicionira kao vrata u drugu, Morrisonovu percepciju ili dimenziju LSD-jem optočene stvarnosti gotovo do razine rock-fantazije. "Postoje znane i neznane stvari, a između njih su vrata", zapisao je Huxley, kojeg u filmu spomene klavijaturist i orguljaš The Doorsa Ray Manzarek (pogođeni Kyle MacLachlan) nakon što mu Morrison otkrije da ima naziv za bend – The Doors.

"Vrata uma, Huxley", kaže Manzarek. "Vrata percepcije", nadoveže se Morrison i doda "LSD". Dodat će Morrison zapravo LSD Manzareku, ne samo verbalno, kao i bubnjaru Johnu Densmoreu (Kevin Dillon) i gitaristu Robbyju Kriegeru (Frank Whaley) kojemu je halucinogenu drogu stavio na jezik netom prije koncerta i epohalnog izvođenja pjesme "Five To One", nedavno puštene u zadnjem "Rambu".

Nešto slično radi Stone i daje imaginarni LSD gledatelju kako bi se s The Doorsima "probio na drugu stranu" ("Break On Through to The Other Side") i drukčije pojmio stvarnost, doživio iste stvari na drugi način, u ovom slučaju klasičnu biografsku dramu.

U povišenim scenama filma (širenje uma rokera izgubljenih u pustinji, "seks, droga i rock 'n' roll" koncertiranje) Stone izaziva sinestezijski efekt "tripovanja" i gledatelj može imati osjećaj da je čvaknuo LSD (čak i ako ga nikad kušao nije) i zajedno s Morrisonom "zajahao zmiju do kraja vremena". Vremena koje The Doorsima i "The Doorsima" samo ide u prilog.

Trideset godina nakon američke kinopremijere, u godini kad se obilježava i 50. obljetnica Morrisonove smrti, The Doorsi i "The Doorsi" su posve isprepleteni. "Vi ste Brecht, cabaret, rock 'n' roll", precizno ih je u jednoj sceni opisao budući producent Paul Rothchild (Michael Wincott).

Film djeluje kao utjelovljenje mi(s)tičnog benda (mračan, opasan, briljantan, beskompromisan, gdjekad kreativno neredan) i, još više, samoga Morrisona. Stone preuzima njegovu LSD-jem nadahnutu mitsku i mitomansku perspektivu, sa svim obojenim vizijama "u mekanom umu djetinjstva", poremećenim osjećajem prostora (ako ne vremena) i otuđenja tijela, zbog čega istodobno djeluje osoban i depersonaliziran.

"Moramo stvarati mitove", Manzarek je predložio Morrisonu koji je frontmen The Doorsa i "The Doorsa". Naravno da je cijeli bend zaslužan za glazbu, pa i stihove (npr. Kriegerova "Light My Fire"), no Morrison je sinonim za The Doors.

"Ljudi žele tebe. Ti si The Doors", rekla je u filmu "bogom rocka" opčinjena novinarka Patricia Kennealy (Kathleen Quinlan), jedna od dvije najveće ljubavi Morrisonova života (druga je njegova djevojka Pam Courso u tumačenju Meg Ryan) s kojom će biti akter jedne od najboljih scena filma, rituala vještičarenja, pijenja krvi i vođenja ljubavi uz "Carminu Buranu".

On jest The Doors, ali i "The Doors": film izgleda kao da ga je snimio ili mogao snimiti sam Morrison u realnom vremenu, "besprijekorno okamenjen". "Film počinje za pet minuta", najavljuje Morrison na početku "The Doorsa", nakon čega slijedi upit "Jesu li svi ušli? Ceremonija samo što nije počela... Pričat ću vam o srcobolji i gubitku boga..." i uvod popraćen mitskom "Riders On The Storm".

Morrisona su doslovno pucali filmovi: on je, podsjeća "The Doors", studirao film na Sveučilištu u Los Angelesu i s Manzarekom pričao o Godardu, nakon čega su došli do formiranja benda kad je ovaj čuo njegove stihove ("Sjajne riječi jebemti!") i uvjerio ga da sigurno pjeva bolje od Dylana.

Zanimljivo, metafilmski, Morrisonova profesora glumi sam Stone, "morrisonovski" roker među režiserima koji je prošao kroz pakao droge i mogao je ući u njegovu glavu i zavući mu se pod kožu kao vršnjak, prema kraju filma i previše, kad "apetiti za autodestrukcijom" (pijanstva, drogiranja) prijete postati samosvrhoviti.

Ostao je tu Stone još neko vrijeme: upravo je nakon ovog filma razvio novi "stoneovski" stil režije (agresivna, tripoidna vizualnost, pomahnitala montaža...) koji je rabio u "JFK-u", "Rođenim ubojicama", "Nixonu"..., a "The Doorsi" su mu odlično legli kao živom svjedoku šezdesetih.

Minula era je odlično evocirana u filmu, ali se nalazi u drugom planu, iza Morrisona i benda. "Tu je Vijetnam", veli Manzarek ciljajući na dobro znani nesretni rat, čestu temu Stoneove filmografije ("Vod smrti", "Rođen 4. srpnja", "Nebo i zemlja"). Međutim, Vijetnam je u filmu "tamo", njegov eho samo odzvanja u Morrisonovim pjesmama kao što je epohalna "The End", koja će nezaboravno ozvučiti početak Coppolina psihodeličnog (anti)ratnog tripa "Apokalipsa danas".

Premračne za šezdesete kao dekadu trajnog "ljeta ljubavi" i "djece cvijeća", Morrisonove pjesme bile su vjesnik mračnih otrježnjujućih sedamdesetih, jednom kad je utjecaj droge ispario i mamurluk prestao djelovati, a nevinost se izgubila, kao što se Morrison "izgubio u pustinji".

Redatelj to jasno naznačuje u filmu koji funkcionira kao dokument vremena, ali u fokusu ponajprije drži lik i djelo Morrisona, kronicirajući njegov put od "underground" scene do rock-zvijezde, uz kratko, ali važno zaustavljanje na stanici djetinjstva. Tada je mali Jim svjedočio prometnoj nesreći kad je stradao Indijanac čiji duh ga je proganjao i naizgled se reinkarnirao u njemu ili mu barem budio osjećaj slobode.

Kamera u jednom od najboljih scena trenutaka filma ulazi u Indijančevo tamno oko i dolazi do pozornice gdje će Morrison otpjevati "The End" o svom "jedinom prijatelju", "kraju", koji ga je dočekao u Parizu u 27. godini. Koncertne, "live" scene su fenomenalno autentične toliko da se doimaju dokumentarnima, zbog Stoneove ugođajne režije, ali i glumaca vrlo nalik članovima benda koji su utjelovili duh The Doorsa.

Jasno, prednjači senzacionalno dobri Kilmer, zakinut za Oscar nominaciju, pa i Oscara. Nevjerojatno da Kilmer nije bio nominiran za zlatni kipić umjesto, recimo, Warrena Beattyja ("Bugsy"), ako ne i Nicka Noltea ("Gospodar plime"). Filmofili će se sjetiti da je Kilmer glumio "elvisovsku" rock-zvijezdu u parodiji "Top Secret!", ali ovdje je ozbiljan kao srčani udar od kojeg je Morrison "navodno umro".

Osim fizičke sličnosti s Morrisonom, Kilmer kao da nosi njegovu "dušu na licu" dok zapravo pjeva "uživo" istom bojom glasa i ispušta primordijalne krikove. Gdje ima Jima, ima i Kilmera. Ne zna se gdje počinje Morrison, a gdje završava Kilmer, ili obrnuto. Kilmer glumi kao da je u transu.

Zapravo, on ne glumi Morrisona, on jest Morrison. Glumačka transcendencija ovakvog tipa ne viđa se svakog dana. U više navrata se čini kao da je Morrison ustao iz pariškog groba. Uloga Morrisona je više od glume i utjelovljenja – uskrsnuće.

Crispin Glover kao Andy Warhol

Stone je okupio interesantnu glumačku ekipu u sporednim ulogama (Michael Madsen, Billy Idol), uključujući Crispina Glovera kao Andyja Warhola, a iza njega je stao onda moćni neovisni studio Carolco. Film je imao svečanu premijeru 23. veljače 1991., a u kina je krenuo 1. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 05:56