StoryEditorOCM
Film & TVTko je ubojica?

Svijet je poludio za ‘Igrom lignje‘. Nemojte i vi, jer je na Netflix puštena kriminalistička serija koja zaista vrijedi svake sekunde vašeg vremena

Piše Ivo Bonković
12. listopada 2021. - 12:02

Dok je cijeli svijet poludio za korejskom uspješnicom pod nazivom 'Igra lignje', preporučio bih vam da ne tratite dragocjeno vrijeme na nju kad vam isti taj Netflix predstavlja pravu poslasticu - dansku seriju ‘Lutke od kestena’.

Tek šest epizoda koje ćete, kad krenete, odgledati u tijeku jedne večeri, napravljena je po romanu Sørena Sveistrupa.

Nećemo vam otkrivati detalje serije kojoj je temelj u brutalnom ubojstvu jedne obitelji na osamljenoj farmi 1987, da bi se tri desetljeća kasnije u Danskoj dogodilo ubojstvo u kojem je u Kopenhagenu pronađena je mlada žena ubijena na brutalni način na igralištu, s odsječenom rukom i izbijenim okom.

image
Danica Čurčić i Mikkel Boe Folsgaard
Profimedia

Da, sve ovo zvuči zastrašujuće, ali kod krimića na nordijski način znate da je sve u atmosferi.

Kad prođe svih šest epizoda bez pucnjave i krvi koja šiklja na sve strane, onda znate da ste na pravom mjestu. Nije to 'Kuća od papira' pa da se u svakoj epizodi ispuca arsenal dostojan iskrcavanja u Normandiji.

Strpljivo građenje teme uz puno poznate sjevernjačke atmosfere, i uz odličnu glumu (glavnu detektivku Naii Thulin glumi Danica Čurčić, dok je njezin partner Mark Hess u izvedbi Mikkel Boe Følsgaarda), dovode vas u situaciju da se čudite i žalite što je epizoda već završila. Inače je autor knjige i glavni scenarist, a režiju potpisuju Kasper Barfoed i Mikkel Serup.

Uz sve to idu i političke intrige jer je glavna meta ministrica koja je doživjela nekoliko osobnih tragedija, i oko koje ljudi od povjerenja nisu ni izbliza zaslužili to isto povjerenje, ali i onaj fini prikaz života na sjeveru, nama na Balkanu toliko dalek.

image
Ministrica je glavna meta...
Profimedia

Od atmosfere na ulicama koje vam u leđa uvlače vlagu i zimu, do pogleda na tamošnji način života. Kako su djeca u prvom planu cijele priče zanimljivo se u pozadini prikazuje i način odnosa prema klincima u skandinavskim zemljama.

Jednostavnije rečeno tamo su djeca zaštićenija od ličkih medvjeda i vukova.

U jednoj sceni suprug ministrice za trećinu oktave podigne glas, a njegov se maloljetni sin odmah kupi iz kuće i demonstrativno poručuje da odlazi kod susjeda.

Sličan problem muči i glavnu inspektoricu, samohranu majku, koju posao odnosi iz kuće. Jedno uobičajno klinačko 'koškanje' u razredu njezine kćeri završi - roditeljskim sastankom.

image
Danica Čurčić izvrsno glumi detektivku razapetu između privatnog života i posla


 
Profimedia

Dok ganja masovnog ubojicu, majka ne uspjeva doći na sastanak što za sobom vuče hrpu problema, a socijalni radnici samo što ne pokucaju na vrata....

Sve se to događa dok inspektori bjesomučno pokušavaju ući u trag i motive masovnog ubojice žena koje, barem na prvu ruku, izgledaju kao nedostojne uloge majke.

I u svemu tome i lutke od kestena i otisak uvijek istog prsta na njima imaju posebnu ulogu. Ali, da vam ne odajemo cijelu priču zaključujemo preporukom: Obavezno gledati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 22:42