StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Svi sveci mafije‘: Gangsteri između ‘Sopranosa‘ i ‘Goodfellasa‘

7. listopada 2021. - 23:02

"Ne budi mudrijaš." – "Svi sveci mafije" (2021.)

Pojavljivanje Raya Liotte u "The Many Saints Of Newark", filmskom prednastavku jedne od najboljih serija svih vremena "Obitelj Soprano" (1999. – 2007.), znakovito je za poznavatelje mafijaških filmova. Krajem devedesetih Liotta je imao priliku glumiti u televizijskim "Sopranosima", ali odbio je ponudu je mu je bilo dosta uloga gangstera ili, općenito, likova u kriminalističkim filmovima.

Glumac se proslavio legendarnim "Dobrim momcima" Martina Scorsesea, nakon čega je glumio i u "Cop Landu", "Phoenixu"..., zamalo i u "Casinu" i "Donnieju Brascu". Pa ipak, dvadesetak godina kasnije, ponudu da se pojavi u "Svim svecima mafije" Liotta nije odbio, možda i zato što je prošlo gotovo deset godina od njegovih posljednjih uloga u krimi/gangsterskom žanru ("Iceman", "Ubij ih nježno") s obzirom da je propustio "Irca".

FILM: The Many Saints Of Newark; krimi drama; SAD, 2021. REŽIJA: Alan Taylor ULOGE: Alessandro Nivola, Michael Gandolfini DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

U dvostrukoj ulozi Alda "Hollywood Dick" Moltisantija i Sallyja, oca i strica glavnog lika filma Dickieja Moltisantija (Alessandro Nivola), odnosno djeda Christophera Moltisantija (ovdje beba; u seriji Michael Imperioli), Liotta sa sobom donosi vlastitu prtljagu i služi kao očita poveznica između "Sopranosa" i "Goodfellasa" kojoj "The Many Saints Of Newark" stremi.

Sve to podebljavaju referencije na Scorseseov klasik od strane dvojice scenarista, kreatora HBO-ova originala Davida Chasea i Lawrencea Konnera ("Dragulj s Nila", "Opasna šifra", "Čarobnjakov učenik", "Carstvo poroka"), te redatelja Alana Taylora ("Igra prijestolja", "Thor: Svijet tame", "Terminator Genisys") koji je režirao i devet epizoda serije, osvojivši Emmyja za jednu. U nekoj sceni Dickie će prenuti oca u automobilu na približno isti način kao što je bio prenut Liottin Henry Hill.

Kad, pak, Dickie posjeti strica u zatvoru i donese mu nekoliko ploča, jedna od njih jest "Little Joe Sure Can Sing!" koju je 1968., pod imenom Joe Ritchie, objavio Joe Pesci, nezaboravan po Oscarom nagrađenoj ulozi u "Dobrim momcima". Trenutak kad Liotta drži u ruci album Pescija, partnera iz Scorseseova remek-djela, doista je štosan, a u filmu će zasvirati i Rolling Stonesi, doduše "Sway" umjesto "Gimme Shelter", ali "scorseseovska" konekcija je evidentna.

Referencije na mafijaške ili krimi klasike tu ne staju, pa će mlada Janice Soprano (Alexandra Intrator) za svoje svetačko ime odabrati Apollonia, kako se zvala žena Michaela Corleonea iz "Kuma", a u jednoj sceni se na televiziji gleda i "Key Largo" s Humphreyjem Bogartom i Edwardom G. Robinsonom.

Naravno, najviše je poveznica s izvornom "Obitelji Soprano" za fanove, no "Svi sveci mafije" nedvojbeno žele biti klasični mafijaški-krimi-gangsterski "movie" pozicionirajući se između "Sopranosa" i "Goodfellasa", tj. potvrđujući da serije i njezinih živopisnih likova, počevši od Tonyja Soprana (James Gandolfini), vjerojatno ne bi bilo bez filmova koji su joj prethodili (Imperioli je glumio i u "Dobrim momcima"), napose Scorseseovih s dinamičnim izmjenama crvenog nasilja i crnog humora.

"The Many Saints Of Newark" nije na najvećoj razini uzora, ali je uglavnom prilično uzoran primjerak matičnog žanra, žanrovac kakvih nema previše u novom mileniju, uslijed čega bi mogao privući neke nove generacije filmofila kao dobar mafijaški film za početnike, ujedno im i otkriti seriju.

Filmičnost "Svih svetaca mafije" vidljiva je od uvodne scene na groblju, gdje čujemo glasove duša s onoga svijeta. Kamera se zaustavlja na grobu Christophera Moltisantija kojeg je ubio "stric Tony", točnije "ugušio me pa dao siću iz džepa mojoj supruzi", podsjeća on i dodaje "ali to je bilo kasnije".

Christopher je narator filma ambijentirana u "davnu 1967." i pričat će priču o svome ocu Dickieju i djedu Aldu koji je upravo stigao iz Italije s mladom nevjestom Giuseppinom (Michela De Rossi; otkriće, izgleda kao unuka Sophije Loren ili kćerka Penelope Cruz). "Dobrodošli u Ameriku", poželit će im Dickie, striko glavnog lika serije, sada tinejdžera Tonyja Soprana (Michael Gandolfini, Jamesov sin).

Dickie preuzima ulogu očinske figure Tonyju dok je njegov otac Giovanni Francis "Johnny Boy" Soprano (Joe Bernthal) u zatvoru, a usput nastoji održati biznis krajem šezdesetih u vrijeme Vijetnama i društvenih previranja, uključujući rasne nerede u Newarku koji će iznjedriti afroameričke mafijaše na čelu s Haroldom McBrayerom (Leslie Odom Jr; "Jedna noć u Miamiju"), ali i u filmu spomenutog Franka Lucasa, što "Sve svece mafije" dovodi i u vezu s "Američkim gangsterom".

Moltisanti je opak lik, film je i dobio naslov po njegovu prezmenu; prevodi se kao "many saints". Kad ga jedan crnac upita "tko si ti?", Dickie će kazati "tip koji je jednom iskopao oko nekome zbog takvog odgovaranja". To nećemo vidjeti, no hoćemo zato brutalno mučenje jednog lika koje za Dickieja obavljaju Paulie Walnuts (Billy Magnussen) i Silvio Dante (John Magaro), malčice ublaženo mračnim humorom nakon što se jedan od njih požali da će uprljati odijelo, a drugome se pomakne tupe.

Crni humor je prisutan i u sceni kad bebač Christopher svaki put zaplače u blizini Tonyja jer, kaže jedna starija žena, kao da zna nešto što oni ne znaju – da će stariji gangster Soprano za nekih 30-ak godina ubiti problematičnog Chrisa ("to je tip zbog kojeg sam otišao u pakao").

Italoamerički gangsteri u filmu su monstruozno hladnokrvni i urnebesno zabavni kao u seriji, mogu djelovati opasno, ali i ispasti glupi, nesvjesni da njihovo doba polako završava, što ih čini trodimenzionalnim, ljudskijim likovima. I njihove žene su takve, primjerice Tonyjeva majka Livia, makar njezina tumačica Vera Farmiga nosila umjetni, prostetički nos da više sliči starijoj Nancy Marchand iz serije.

Livia usmjerava krimi-dramu ka filmu o disfunkcionalnoj familiji, najviše u sceni njezinih rječkanja s Johnnyjem koji će u jednoj sceni ispaliti metak tik poviše ženine glave i reći "Nemoj me tako gledati". Stari likovi su prepoznatljivi kao mlađi u u filmu zahvaljujući dobrom castingu, pa je tako Corey Stoll postao Corrado "Uncle Junior" Soprano, a Samson Moeakiola "Big Pussy" Bonpensiero.

Dakako, iako je najveći fokus na Dickieju i Nivola je zaslužio napokon odigrati glavnu ulogu nakon niza sporednih (npr. "Čovjek bez lica", "Američki varalice", "Godina nasilja"), među likovima se posebno ističe mladi Tony kojega je "striko" dobrim dijelom oblikovao u formativnim godinama ("Jesi li pogledao 'Prljavog Harryja'?"), a imat će seanse s pedagogicom zbog pokretanja kockanja u školi itd. kao najavu terapeutskih sesija u seriji.

Gandolfinijev sin, nevjerojatno nalik ocu, iznimno je dojmljiv u nijansiranoj ulozi mladića čiji je život možda mogao krenuti i drukčijim putem (karijera nogometaša), ali kako posjeduje "veliki potencijal" i osobnost "vođe", sudbina je za njega imala druge planove. Tony mora postati glava mafijaške obitelji, izrasti u gangstera kakvog znamo i volimo.

Fanovi bi mogli poželjeti još

Tko god pogleda film, naročito fanovi, lako bi mogao poželjeti još "Sopranosa" pa neki nastavak nije isključen ili odvojak serijala u stilu Marvela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 13:37