StoryEditor
Film & TVBrži od Hollywooda

Stvarno, što se događa s Amerikancima? Pustili su Ruse da snime prvi film u svemiru. Pročitajte kada pada prva klapa i koja je radnja filma ‘Izazov‘

Piše PSD
17. rujna 2021. - 12:05

Rusi brži od Hollywooda!

Čudno, ali istinito. Prvi film u svemiru definitivno će snimiti Rusi. Hoće li im uspjeti ostvariti predviđanje Stanleya Kubricka. Slavni je filmaš nakon snimanja 'Odiseje...' rekao da se realističniji film o svemiru može snimiti samo negdje gore, izvan zemljine atmosfere. I Rusi su krenuli u ispunjenje Kubrickovog sna...

image
Evo filmske ekipe, zapovjednik leta Anton Škaplerov, redatelj Klim Šipenko i glumica Julija Presild
AFP

Posada koju čine dvojica kozmonauta i dvoje filmskih profesionalaca početkom listopada mjeseca trebala bi poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) radi snimanja prvog filma u svemiru, najavili su ruski filmaši.

Četvorka bi u svemir trebala biti lansirana 5. listopada letjelicom Sojuz MS-19 koja će stići do ISS-a.

Lansiranje će uslijediti samo tri tjedna nakon slanja raketnog broda SpaceX s prvom potpuno civilnom američkom posadom u trodnevnu privatnu misiju prema Zemljinoj orbiti.

image
Čuveni prizor iz Kubrickove 'Odiseja u svemiru'

Nastavak je to desetljećima dugog natjecanja Rusije i Sjedinjenih Država u osvajanju svemira.

"U ovome se filmu radnja vrti oko jedne obične osobe..., liječnice koja nije imala nikakve veze s istraživanjem svemira niti je o tomu ikad razmišljala, no ponuđeno joj je da otputuje na ISS.

S obzirom na to da je kirurginja morat će operirati kozmonauta, previše bolesnog da se vrati na Zemlju i spasit će mu život", otkrio je novinarima redatelj i glumac Klim Šipenko (37) uoči odlaska posade na kozmodrom Bajkonur u Kazahstanu.

image
Redatelj Klim Šipenko tijekom treninga u svemirskom kompleksu 'Gagarin' nedaleko Moskve


 
AFP

U filmu će biti prikazani i profesionalni kozmonauti koji će biti sastavni dio posade.

"Ja neću glumiti u filmu, no morat ću se potruditi da shvatim na koji se način film snima na jednome tako neobičnom mjestu - u svemiru", rekao je zapovjednik Anton Škaplerov.

Radni naziv drame je "Izazov". Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da želi svemir približiti širem sloju ljudi.

Glavna glumica u filmu Julija Presild (36) novinarima je otkrila da je morala naučiti kako će biti i šminkerica i kostimografkinja.

image
Glavna glumica spremna za svemir. 'Za strah je malo prekasno', rekla je hrabra Julija
AFP

"To neće biti jednako kao što bi bilo na Zemlji, no dat ćemo sve od sebe. Spremni smo. Za strah je malo prekasno jer smo već daleko odmaknuli..., pred nama je Bajkonur i još puno toga što treba napraviti i, iskreno, jednostavno nemam vremena strahovati", kazala je na konferenciji za novinare.

Redatelj Šipenko, visok 1,90 cm dodaje da mu visina nije išla u prilog u sklopu obuke unutar letjelice i da mu predstojeće putovanje neće biti pretjerano ugodno.

image
Julija Presild (36) će u svemiru za potrebe filma biti i šminkerica i kostimografkinja.
AFP

No kaže da će u budućnosti više razmišljati o prostoru: "Dobro je, sada ću letjeti u svemir u uvjetima kakvi jesu, no kad se odlučimo na snimanje nastavka filma - o putovanju na Mars, obećali su mi više prostora."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 02:49