StoryEditor
Film & TV‘CIMERICA‘

Studentski film o podukama iz matematike u kojem je bitno sve osim brojeva osvojio publiku i žiri: ‘Pristupio sam mu kao igri karaktera s nepredvidljivim rezultatom‘

Piše Marko Njegić
2. prosinca 2021. - 21:49

Apsolutni pobjednik Revije UMAS 2021. je kratkometražni film "Cimerica" Jadrana Parunova. "Cimerica" je osvojila i Glavnu nagradu žirija i Nagradu publike, što je prvi put da je jednom filmu uspjelo u dosadašnja tri izdanja Revije UMAS. Prvu nagradu je "Cimerica" osvojila jednoglasno, a za drugu je pobrala čak 60 posto glasova publike.

- Jednoglasno smo donijeli odluku da nagradimo film "Cimerica" Jadrana Parunova. Smatramo da zaslužuje ovu nagradu zbog temeljitog promišljanja, rafiniranosti i ritma naracije koji bez suvišnih elemenata ukazuje na složenost tematike koju obrađuje. Tema međugeneracijskih odnosa vrlo je zahtjevna i dosta obrađivana, ali joj autor pridonosi sagledavajući je iz perspektive svoje generacije. Treba istaknuti i uspješnu dramaturgiju, odličnu glumu, snimateljske vještine i montažu, ali nadasve redateljsku jasnoću – očitovali su se članovi žirija Boris Poljak, Neli Ružić i Šimun Šitum.

Kakav je osjećaj da je film osvojio i nagadu žirija i nagradu publike?

- Usudit ću se započeti sa "klišejem": Osjećaj je neopisiv. Ipak da ne budemo "šturi" mogu reći da obe nagrade dokazuju da je film lijepo komunicirao sa strukom i publikom zbog čega sam iznimno sretan. Profesionalno mišljenje je laskava potvrda dobrog puta u formiranju vlastitog kritičkog mišljenja u daljem radu. Nagrada publike je ipak posebna vrsta zadovoljstva jer potvrđuje da je film, bar na trenutak, ujedinio nasumične promatrače u zajedničku emociju.

Po čemu misliš da je dobro komunicirao i sa strukom i sa publikom?

- Publika ga je prihvatila jer je tema "životna" i donekle uobičajena, a način na koji je film obrađuje dovoljno blizak iskustvenoj svakodnevnici. Mislim da je u toj "obradi" struka prepoznala pokoju finesu u pristupu filmskom jeziku.

Kako bi opisao film gledateljima koji ga tek trebaju vidjeti? Zašto baš ova priča, zašto "Cimerica"?

- Svakako najteže pitanje: kako predstaviti nekome audio vizualni djelo koristeći riječi? Predstavio bi ga kao film o podukama iz matematike u kojem je bitno sve osim brojeva. Zašto baš ova priča, ne znam. Ideja dođe od najmanje stvari kao što je slika, rečenica, zvuk. I tada ona raste dok ne dobije okvir. U njemu mi je bio cilj naslikati odnose likova što kroz dijalog što kroz principe filmske slike. Mogu reći da sam "Cimerici" pristupio kao igri karaktera sa nepredvidljivim rezultatom.

Bi li ova priča bila izvediva u "novom (ne)normalnom, da se repeticije, kao i nastava, odvijaju preko Zooma?

- Super ideja, mislim da slijedi "remake". Pa svakako bi bila izvediva: virtualni prostor kao još jedan zatvor za glavnog lika. Možda bi kulminiralo kršenjem pravila i zadnjim susretom likova uživo kada su "sve maske pale"?

Što poslije "Cimerice"? Imaš već neke planove?

- "Cimericu" poslati na put u nadi da će posjetiti koji festival. U međuvremenu pripremam dokumentarni film u sklopu kolegija na UMAS-u, a piše se i novi igrani kao budući diplomski projekt. Sve što mogu reći - nije nastavak "Cimerice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 15:27