StoryEditor
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

STANI ILI ĆE MOJA MAMA PUCATI Zar i ti, sine Rambo?

29. svibnja 2020. - 16:04

Prijateljskoj i konkurentskoj zafrkanciji na relaciji Stallone-Schwarzenegger posvjedočili smo iz prve ruke na promociji "Plaćenika 3" u Cannesu 2014. godine. Stallone je govorio kako Schwarzenegger ima velike ruke i još veći mozak, da je pametan i kompetitivan.

Rekao je da su slični i motivirali se međusobno, usporedio ih s boksačkim rivalima teške kategorije Ali-Frazier i priznao kako može zahvaliti Bogu na Arnoldu sad kad su ostarili i postali mudriji. Arnie je dodao da je Sly bio jedna od njegovih inspiracija i prisjetio se akcijskog suparništva u osamdesetima, kad je bilo pitanje tko na filmu ima veće mišiće, veće puške, tko ubija efektnije, tko ubija više ljudi...

FILM: Stop Or My Mom Will Shoot; akcijska komedija; SAD, 1992. REŽIJA: Roger Spottiswoode ULOGE: Sylvester Stallone, Estelle Getty OCJENA: **

"Nevjerojatan je, producira, glumi, režira, multitalent...", krenuo je Arnie.

"Stani već, ubijaš me, bolji si u šahu, politici, svemu...", prekinuo ga je Sly. Trebao je reći "Stani ili će moja mama pucati".

No, dobro, bila je to idealna prilika da potpisnik ovih redaka upita legendarne glumce je li jedan od njih mogao odigrati neku od uloga onog drugog, onako kao što se Stallone našao na plakatu "Terminatora 2" u "Posljednjem akcijskom junaku".

Postavljeno pitanje je iniciralo drugarsko podbadanje. "Ne uklapam se ja u ulogu Terminatora. Možete li zamisliti robota koji izgleda kao ja? Arnold je doslovce odličan odabir, nije se to dogodilo slučajno. Ja sam više ulični tip, a Arnold futuristički. Nadam se da se slažeš, Arnie...", dobacio je Sly. "Slažem se", potvrdio je Schwarzenegger monosilabično i zazvučao kao Terminator.

"Super, mislio sam kako ćeš reći da ćeš se vratiti", referirao se Stallone na čuvenu "I‘ll be back!". "Želio sam biti u Slyevoj komediji ‘Stop Or My Mom Will Shoot‘", presjekao je priču Schwarzenegger i bocnuo drugara: "Volio sam taj film, Sly u pelenama, klasik".

"Daj, pa ti si rodio bebu u filmu, zato šuti", sjetio se Sly "Juniora" i pokušao ne ostati dužan Arnieju, ali baš i nije uspio. Ne samo da je "Junior" bolji od "Stani ili će moja mama pucati", nego je Schwarzenegger, kako je natuknuo, glavni krivac što je Stallone snimio jedan od najgorih filmova svoje karijere.

Naime, kasnije se doznalo kako je Arnie iz zezancije pokrenuo glasine da je zainteresiran za glavnu ulogu u "Stop Or My Mom Will Shoot" (1992.) u nadi da će Sly nasjesti na patku. To se i dogodilo. Doznavši da bi Schwarzenegger mogao snimiti još jednu komediju, njegovu treću nakon kinohitova "Blizanci" i "Policajac iz vrtića", Stallone je napravio sve što je mogao da se on pojavi u filmu umjesto ljutog konkurenta u vrijeme dok je njihovo rivalstvo još uvijek bilo na vrhuncu.

Nakon mjerenja veličine mišića/pušaka, tj. brojanja mrtvih, došlo je red na pitanje tko ima više (čistih) komedija i tu je Arnie bio u prednosti "dva naprama jedan" ("Twins" i "Kindergarten Cop" - "Oscar"). K tome, "Blizanci" i "Policajac iz vrtića" imali su uspjeha kod publike i kritike, a podcijenjeni "Oscar je kriv za sve" nije.

Ne treba, dakle, sirotog Slya kriviti što je još jednom htio okušati sreću u komediji koja je na papiru imala preduvjete da bude hit i ublaži/parodira njegov "macho" imidž. U ulozi producenta našao se Ivan Reitman, čovjek koji je režirao dvije Schwarzeneggerove komedije, scenarij su supotpisali koautori priče za "Twins" William Davies i William Osborne, a za redatelja je odabran Roger Spottiswoode ("Turner&Hooch", "Air America").

Osnovni koncept je također bio potentan: veliki sin Stallone i mala mama Estelle Getty (zvijezda TV serije "Zlatne djevojke"), razlika otprilike kao Schwarzenegger i brat blizanac Danny DeVito. Plakati su bili jako štosni: Stallone s manjim pištoljem u ruci kalibra "Tango&Cash", Getty s Rambovim teškim mitraljezom ili magnumčinom Prljavog Harryja.

Međutim, kad mama u jednoj sceni reče sinu "Go ahead, make your bed!", ne pretjerano duhovito parafrazirajući provalu Dirty Harryja, vidljivo je da se potencijal filma od ideje do realizacije baš i nije primio. Šteta jer Sly je bio načelno raspoložen za akciju i komediju u "Tango i Cash" modu, samo što mu je "buddy" partner(ica) za potencijalnu igru "dobrog i lošeg policajca" sada majka, uvjerena da (nešto duhovitije) "Vratit ću se!" govore panduri, a ne terminatori.

Uvodna sekvencija sa Stalloneovim policajcem Joeom na tajnom zadatku mogla se naći u "Tango&Cash", kao i još poneka akcijska, poput Slyevog spektakularnog finalnog zaustavljanja aviona zabijanjem kamiona u propeler koji ždere njegov stajni trap i haubu.

Akcija je klasična i više nego solidno režijski elaborirana kad je ima, ali komedija je problem, odnosno parodija na akcijske filmove. Vidljivo je to u tipičnoj sceni s Joeom i potencijalnim samoubojicom kojeg treba odgovoriti od skoka sa zgrade, što su prije njega radili Prljavi Harry i Martin Riggs ("Smrtnosno oružje").

Kad se Joe popenje do skakača, njegova mama se umiješa i preko megafona počne lupetati takve gluposti da će se samoubojica shvatiti kako nije njemu najgore jer ovaj ima većih problema. Zlobnici bi rekli da se Joe trebao baciti sa zgrade i poštediti Stallonea i publiku daljnjih neugodnosti u filmu koji je skrivao materijala za subverziju u stilu akcijsko-komičnog Normana Batesa i njegove majke, ali u "povišenim trenucima" ispao samo bizaran, ne subverzivan.

Stallone je manje humorističan na filmu od Schwarzeneggera, no pokazao je da ima smisla za humor ("Tango i Cash") i da može biti dobar u komediji ("Oscar") ako sve oko njega funkcionira, počevši od dijaloga, situacija i glumačkih partnera. U "Stani ili će moja mama pucati" Sly i Getty nisu humorno "kliknuli", ali nisu ni mogli s obzirom na servirane rečenice i (ne)zgode u koje su ubačeni.

Mama pere sinovo oružje i metke deterdžentom, usisava stan usred noći, miješa mu se u ljubavni život (JoBeth Williams) jer "malo je sirov, dobra cura bi to riješila". Pa ipak, to je ništa prema tome da je majka tijekom čitavog leta avionom pokazivala ostalim putnicima fotografije sinčića iz djetinjstva, "malog Joeya".

"Bio si seksi u pelenama", dometne stjuardesa Joeu u prolazu, što će se kasnije manifestirati u njegovu noćnu moru. Joe usne da se usred akcijske scene nađe u "pampersicama" i da ga mama treba "promijeniti" pa frustriran zapuca u zrak. To je još veći košmar od Arniejeva u "Junioru" kad mu je babica donijela bebu identičnu njemu. Najgora i najgore glumljena scena Stalloneove karijere.

Stallone ne voli ‘Mamu‘

Stallone navodno izrazito ne voli ovaj film i osobno ga smatra najgorim u karijeri. Ako se nas pita, gori su mu "Plan za bijeg 2" i "Rhinestone". Ironično, Spottiswoode je osam godina kasnije režirao SF triler "Šesti dan", jedan od slabijih filmova u Schwarzeneggerovoj karijeri. P.S. "Stani ili će moja mama pucati" se emitira ove subote popodne (30. svibnja) na TV1000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 08:07