StoryEditor
Film & TVsplit na engleskome

‘Split‘ Renate Poljak, intimna priča o razvodu, ide u svibnju na Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu, s filmom Nine Kurtele

Piše Hina
23. ožujka 2021. - 19:05

Na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se u hibridnom obliku održava od 1. do 10. svibnja, svjetsku premijeru imat će i dva hrvatska filma, "Split" Renate Poljak i "Dragi Aki" Nine Kurtele. 

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, bit će prikazan u Međunarodnoj konkurenciji. 

Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljude čiji se putevi razilaze, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Za kameru je zadužen Boris Poljak, za montažu Jan Klemsche, kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva Ivan. Film nastaje pod okriljem Udruge REA.  

Renati Poljak to je treća nominacija u konkurenciji prestižnog Oberhausena, nakon filmova "Porvenir" i "Još jedan odlazak". 

U Međunarodnoj konkurenciji prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja u kinodvoranama, na festivalskim lokacijama.

Filmovi se natječu za Veliku nagradu grada Oberhausena, a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. 

Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, na 67. festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu održava se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja.

Filmovi, od kojih će 14 imati svjetsku premijeru, će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja.

U toj konkurenciji prikazuje se film "Dragi Aki" autorice Nine Kurtele, svojevrsna vizualna meditacija o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu, strukturirana kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju.

"Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika", napominje se. 

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica  filma, a uz Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 01:52