StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Silverado‘: Četvorica veličanstvenih

10. srpnja 2022. - 18:40

Dječja fascinancija vesternom odlično se ogleda u "Silveradu" (1985.) redatelja i koscenarista Lawrencea Kasdana. Generaciji osamdesetih to je bio prvi kino vestern u životu, uz "Blijedog jahača" Clinta Eastwooda iz iste godine. "Silverado" je igrao u splitskom kinu "Tesla" i urezao se u sjećanje potpisniku ovih redaka odmah od upečatljive prve scene sa Scottom Glennom u ulozi Emmetta.

Scena započinje bez tona, kao da je posrijedi nijemi film. Emmet je sam u usamljenoj brvnari usred ničega. Zlikovci ga zatječu na spavanju, ali on spava s jednim okom otvorenim kao Zagor i brži je od sna. U treptaju oka Emmet povuče pušku koja se zaokrene u zraku i doleti mu ravno u ruku da napuca napadače, što je bio Kasdanov odgovor na Eastwoodove ekshibicije s drškom sjekire iz vesterna "Pale Rider". "Morao sam se ionako dignuti", kasnije lakonski komentira Emmett.

FILM: Silverado; vestern; SAD, 1985. REŽIJA: Lawrence Kasdan ULOGE: Kevin Kline, Scott Glenn OCJENA: ****

Takve finte i komentari karakterizirali su akcijske junake osamdesetih i heroje stripova epohe, od Zagora do Texa Willera. Svi se oni zrcale u Emmetu i "Silveradu", zajedno s junacima klasičnih vesterna poput Johna Waynea i Garyja Coopera.

Kasdan je, kao i Eastwood, pogodio dvostruku metu poput najboljeg revoleraša i snimio vestern za sretna djetinjstva osamdesetih, ali i vestern koji je starije generacije mogao vratiti u njihov "childhood", kad su, primjerice, gledali "Točno u podne", "Shanea" ili "Sedmoricu veličanstvenih".

Neopjevani filmaš osamdesetih, specijaliziran za dobre drame ("Velika jeza", "Slučajni turist"), ispraksirao se za revitalizaciju starih žanrova kao scenarist ili redatelj, od avantura ("Otimači izgubljenog kovčega") do "noira" ("Tjelesna strast"). S klasičnim vesternom je Kasdan napravio upravo to – revitalizaciju.

Nije mu bilo lako. Jer, vestern se u osamdesetima smatrao mrtvim nakon kraha "Vrata raja" Michaela Cimina, a krajem šezdesetih i u sedamdesetima mnogi žanrovski revizionistički filmovi ispisivali su elegiju kaubojcima i njegovim starim herojima, od špageti vesterna Sergija Leonea poput "Za šaku dolara" i "Dobar, loš, zao", do također Leoneova "Bilo jednom na Divljem Zapadu", "Divlje horde" Sama Peckinpaha i "Butcha Cassidyja i Sundance Kida" Georgea Roya Hilla, ili čak zbijali šale s njim (parodična komedija "Vruća sedla" Mela Brooksa).

Revizionistički pristup vesternu bio je na snazi i početkom osamdesetih ("Jahači na duge staze" Waltera Hilla, "Tom Horn" sa Steveom McQueenom), kad je "western" službeno morfirao u akcijski film (Hillov "Teksaški graničar") i njegova je narativno-karakterna arhetipologija bila preseljena u druge žanrove, uključujući i znanstvenu fantastiku ("Star Wars").

Kako je Kasdan potpisao scenarij za druge "Ratove zvijezda", tj. "Imperij uzvraća udarac", bilo je prirodno da upravo on "preotme" vestern i vesternske junake natrag iz SF-a te napiše i režira "Silverado", najklasičniji vestern osamdesetih i uopće u proteklih tridesetak godina.

Ako je "Blijedi jahač" ponajprije bio revizionistički u slobodnoj obradi "Shanea" i služio kao Eastwoodovo zagrijavanje za Oscarom nagrađeni vestern "Nepomirljivi", "Silverado" je klasicistički. Naime, Kasdan nije propitivao žanr/junake, neovisno o tome što Paden (Kevin Kline) nosi crni šešir, već ih nostalgično slavio bez trunke parodije ili (auto)ironije, prilagođavajući vestern akcijskim osamdesetima i pomlađujući ga centralnom glumačkom ekipom.

U jednoj od ključnih scena ranjeni Emmett skida povez s glave i kreće u akciju s pogledom osvetom gonjena akcijaša, a Paden mahinalno poseže za pištoljem u obračunu da bi shvatio da ga nema za opasačom, poput Indiane Jonesa u "Ukletom hramu". Glenn je bio najstariji glumac u svojim četrdesetima, dok je Kevin Costner, u ulozi Emmetova brata-veseljaka Jakea, najmlađi kao 30-godišnjak kojemu se redatelj naveliko odužio za to što je "izrezao" njegove scene u "The Big Chill" i sveo ga na ulogu leša.

Costneru je, kao i Klineu i Dannyju Gloveru, ovo bio prvi vestern, ali ne i posljednji (od "Plesa s vukovima" do "Yellowstonea"). Glumci su odlični i više su nego dovoljan nadomjestak za Eastwooda iz konkurentskog "Pale Ridera", a njihovi arhetipski likovi su svojevrsna Četvorica veličanstvenih koji će se udružiti protiv šerifa i vlasnika "saloona" Cobba (Brian Dennehy, na tragu uloge u prvom "Rambu"), nekadašnjeg Padenova pajdaša, te spasiti gradić Silverado od korumpirane vladavine.

Međuigra likova/glumaca je dojmljiva otkako Emmett naleti na Padena u pustinji kako spava u pidžami, bez robe i konja, oni zajedno izbave Jakea iz zatvora i sretnu Mala (Glover), odlučnog da osveti očevo ubojstvo od strane rasističkih stočara povezanih s Cobbom.

Tamnoputi kauboj-heroj je onda funkcionirao kao novost u vesternu (ne računajući parodijski "Blazing Saddles"), a i ženski likovi su dobili solidan prostor, poput voditeljice "saloona" Stelle (Linda Hunt, svježa od Oscara za "Godinu opasnog življenja") i lijepe Hannah (Rosanna Arquette) iz putujuće karavane u koju se zaljubljuju i Paden i Emmett formirajući ljubavni trokut.

Pridodate li glumačkoj ekipi i Jeffa Goldbluma kao kockara te Johna Cleesea u ulozi još jednog šerifa, imate "ansambl film", što "Silverado" i jest u okviru vesterna. Ansambl likova je podijeljen na prepoznatljive vestnernske karaktere: "pistolero", pokvareni šerif, pa i momčić fasciniran Jakeovim "shaneovskim" revolverašenjem, kao i svaki klinac u publici koji se s njim identificira.

Hoćemo reći, "Silverado" nije neviđen vestern, ali Kasdan svemu već viđenome pristupa s dužnim poštovanjem, ima osjećaj za "larger than life" avanturu u svakom pogledu na junake i mitski ambijent Divljeg zapada te daje novu, moderniju energiju scenama pucnjave, stampeda stoke i konfrontacija u "saloonu" s pojavno upečatljivim negativcima (Jeff Fahey).

Mal puca s dvije puške s drškama od bjelokosti koje poteže kao pištolje. "Ne znaš što 'Henry' puška može učiniti u rukama majstora", govori on. Pucnjava je režirana precizno i dolazi u pravilnim intervalima, lokacijski rasprostranjena od gradića sa "saloonima", krovovima kuća i ulicama stvorenim za kaubojske "tko-će-potegnuti-prvi" dvoboje, do panoramski snimljenih kanjona i pustinja, sve u duhu mitskog klasičnog vesterna s koltom za pasom i vjetrom "Wild West" slobode u kosi.

Mit o Divljem zapadu i njegovom predstavniku vesternu kao žanru većem od života sjajno svodi izjava ljepotice Hannah. "Nakon nekog vremena neću biti toliko lijepa, ali ova zemlja hoće", kaže Hannah. Ljudi neće nadživjeti vestern. Vestern će nadživjeti ljude.

'Wyatt Earp' devet godina kasnije

Coster i Kasdan su devet godina kasnije surađivali na još jednom vesternu, epskom "Wyattu Earpu". P.S. "Silverado" se prikazuje 10. srpnja u elitnom večernjem terminu na HTV2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 08:48