StoryEditor
Film & TVKIPAR ‘Ratova zvijezda‘

‘S Darthom Vaderom sam proputovao svijet, u konačnici mi je omogućio da dođem i u Split‘: uoči skorog gostovanja u gradu pod Marjanom za ‘Slobodnu‘ govori tvorac ‘outfita‘ ikoničkog lika

Piše Marko Njegić
13. svibnja 2022. - 15:15

Do dolaska britanskog filmskog kipara Briana Muira u Split ostalo je svega par dana. Muir je živuća legenda svoje profesije i, uopće, filmske industrije. Upravo je ovaj čovjek tvorac ikoničke kacige i oklopa Dartha Vadera iz "Ratova zvijezda", a radio je i "Stormtroopere" i droide na čuvenom SF filmu.

Da nije napravio ništa više, Muir bi ušao u anale kinematografije. Međutim, njegov rad, među ostalim, obuhvaća i "Aliena" te nekoliko Bond filmova, kao što su "Octopussy", "Dozvola za ubojstvo", "Zlatno oko", "Sutra nikad ne umire" i "Umri drugi dan". Ni to nije sve.

Britanac je ostavio otiske svojih prstiju i na prvom i trećem "Indiani Jonesu", "Excaliburu", "Sudaru Titana", "Tamnom kristalu", "Princezi nevjesti", "Willowu", "Otoku boje krvi", "Nemogućoj misiji", "Svecu", novoj verziji "Planeta majmuna", serijalu o Harryju Potteru, "Snjeguljici i lovcu", "Sjenama tame" i Marvelovim "Čuvarima galaksije".

O svome radu Muir će govoriti tijekom dvostrukog posjeta Hrvatskoj. Najprije će ovih dana gostovati na zagrebačkom SFerakonu, a potom dolazi i u Split, gdje će se 18. svibnja, u organizaciji udruge Metonimija, predstaviti publici predavanjem u Sveučilišnoj knjižnici. S Muirom smo tim povodom napravili intervju.

Glina, najdraži medij

Koja je vaša prva uspomena na rad na "Ratovima zvijezda"?

– Moja prva uspomena je John Barry, dizajner produkcije, kako mi pokazuje konceptualnu ideju Ralpha McQuarrieja za moj prvi projekt. To je bio danas odmah prepoznatljiv oklop "Stormtroopera".

Modelirali ste kacigu i oklop jednog od najpoznatijih filmskih likova u povijesti, Dartha Vadera. Kako ste prvotno postali dio projekta i koliko je vremena bilo potrebno između koncepta i prvog modela? Recite nam nešto o samom procesu...

– Primio sam telefonski poziv od svojeg mentora u siječnju 1976., kad me je pitao želim li početi raditi na SF filmu koji se snimao u Elstree Studios. Kostimograf John Mollo dao mi je jednostavan mali crtež Vaderove maske i kacige. Bila su mi potrebna tri tjedna da završim glineni odljev oklopa koji se sastojao od maske, kacige, prsnog dijela oklopa, pojačanja na ramenima i na potkoljenicama. Gipsači su uzeli odljev glumca Davida Prowsea u prirodnoj veličini i napravili ga od gipsa. Dali su mi ga da napravim oklop, tako kad je oblikovan i izliven u staklenoj vuni – znao sam da će pristajati Daveu. Nisu postojali gipsani odljevi Dartha Vadera. Imao sam jedan pokušaj za modeliranje i, srećom, svidio se Georgeu Lucasu i izdržao je test vremena.

image

Darth Vader maše publici predvodeći 'Stormtroopere' na premijeri 'Osvete Sitha'

Max Nash/AFP

Je li George Lucas nadgledao proces modeliranja? Je li predlagao neke promjene prije finalnog odobrenja?

– George Lucas došao je vidjeti model tek kad je bio u završnoj fazi i dao je odobrenje bez zahtjeva za promjenama.

Kako ste doživjeli lik Dartha Vadera?

– Jedina uputa koju sam dobio jest da Vader mora izgledati prijeteće. Tijekom godina mnogobrojni su obožavatelji istaknuli koliko im je Vader bio strašan kad se pojavio na ekranu.

Jeste li mogli zamisliti da će Vader postati toliko ikoničan godinama kasnije?

– Ne, nisam imao pojma da će Vader postati najstrašniji i najozloglašeniji negativac svih vremena.

Kad ste napokon pogledali film na velikom platnu, koje je bilo vaše mišljenje? Jeste li mogli zamisliti nešto takvo dok ste radili na njemu?

– Bio sam na projekciji za ekipu filma u Londonu i čim je Zvjezdana krstarica zatutnjila na ekranu, znao sam da će to biti nešto posebno. Ekipa filma uputila je ogroman pljesak, koji su popratile ovacije na nogama kad je projekcija završila. U ekipi filma obično su najveći kritičari, ali oni su ostali bez teksta. Od 70 filmova na kojima sam radio tijekom 48 godina, to je jedini put da se takvo što dogodilo.

image

Space Jockey iz 'Aliena'

Picasa 2.7

Možete li nam reći nešto o vašem radu na još jednom SF klasiku – "Alienu" i liku Space Jockeya?

– Radio sam s uglednim kiparom Peterom Voyseyjem i napravili smo Spacea Jockeya u četiri tjedna. Fanovi me često pitaju kako je bilo raditi s H. R. Gigerom. Svakako je bio neobičan lik, ali dobro sam se slagao s njim i divio sam se njegovu talentu za "air-brush" konceptualne umjetnosti. Njegov koncept za Space Jockeya bio je toliko trodimenzionalan da je bilo zadovoljstvo raditi prema njemu.

Vaš rad je raznolik. Preferirate li SF i "fantasy" ili akciju/avanturu? Ima li razlike u vašem pristupu?

– Nemam preferencije kad je u pitanju žanr, ali glina je moj najdraži mediji za rad. Jedini način na koji pristupam radu jest korištenje mojeg bogatog iskustva da postignem najbolje moguće rezultate u danom vremenu.

Proučio Split na YouTubeu

Tehnologija je jako napredovala od ranih "Ratova zvijezda" i "Aliena" sedamdesetih do novog milenija, "Harryja Pottera" i Marvelovih filmova koji primarno koriste CGI. Preferirate li staru školu specijalnih efekata ili računalno proizvedene vizualne efekte?

– Isključivo iz osobnog stajališta, preferiram staru školu efekata, koja uključuje modeliranje i rekvizite. Ipak, držim da se mudrim korištenjem CGI-ja može poboljšati film.

Slažete li se da stariji specijalni efekti bolje podnose zub vremena?

– Ponovno, da. Mislim da stariji specijalni efekti bolje podnose zub vremena, iako s obzirom na to da se danas filmovi prikazuju uz pomoć 4K pametnih televizora, sve se gleda pod povećalom i danas svaki gledatelj misli da je kritičar.

image

Brian Muir na 'Comic Conu' 2017. u Stuttgartu

Shutterstock

Vratili ste se Vaderu gotovo 40 godina kasnije, u blockbusteru "Ratovi zvijezda: Rogue One", vašem posljednjem filmu prije mirovine. Kakav vam je bio osjećaj zatvoriti "Star Wars" krug?

– Jako sam ponosan na to da sam napravio puni krug s "Ratovima zvijezda". S Vaderom je za mene sve počelo i sada mi je, u kasnijim godinama, omogućilo da proputujem svijet i upoznam vrlo entuzijastične obožavatelje.

Govoreći o proputovanju svijeta, doputovat ćete u Hrvatsku. Što očekujete od posjeta Hrvatskoj, poglavito Splitu? I što ste čuli o našoj zemlji i našem gradu?

– Da, proputovao sam cijeli svijet, ali nikada nisam bio u Hrvatskoj. Prošle su dvije godine otkad sam prvotno trebao posjetiti Split i održati predavanje na Sveučilištu, ali COVID je poremetio te planove. Tako da sam imao više nego dovoljno vremena za iščekivanje posjeta Splitu i otkrivanja Hrvatske. Marljivo gledam videa na YouTubeu o putovanju u Split i čini mi se da ću morati prošetati i razgledati stari dio grada i kušati lokalnu gastronomiju. Jako volim morsku hranu, tako da mislim da je to pravo mjesto za mene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 19:56