StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Rebel Moon: Kalež krvi i Prokletstvo oprosta‘: Dužina nije važna

Piše Marko Njegić
9. kolovoza 2024. - 23:59

Mogu li redateljske verzije "Rebel Moona", najavljene za ljeto, popraviti dojam? Nadajmo se da mogu, ali rečenica robota Jimmyja izgovorena u "Scargiveru" zvuči znakovito. "Moraš znati da ne možeš pobijediti", kaže robot. Teško da će Zack Snyder izvojevati pobjedu s "Rebel Moonom"... Bio je to zadnji pasus iz recenzije filma "Rebel Moon, drugi dio", objavljene proljetos na ovome mjestu, koji se na kraju pokazao točnim.

Sad kad su Snyderove redateljske verzije "Rebel Moona" napokon objavljene na matičnom Netflixu, jasno je da, nažalost, Snyder u konačnici nije izvojevao pobjedu sa svojim SF akcijskim diptihom, gledljivom, ali osrednjom kopijom "Ratova zvijezda", "Sedam samuraja", "Dine" i niza drugih filmova, odnosno da je njegova prva suradnja s popularnim streaming servisom ("Vojska mrtvih") rezultirala boljim žanrovskim ostvarenjem.

FILM: Rebel Moon: A Chalice Of Blood/Rebel Moon: Curse Of Forgiveness; SF akcija; SAD, 2024. REŽIJA: Zack Snyder ULOGE: Sofia Boutella, Ed Skrein OCJENA: ** ½

Trebali bi to priznati i najzakletiji Snyderovi fanovi, koji će jedini istinski i mariti da pogledaju redateljske verzije "Rebel Moona" s novim, promijenjenim podnaslovima ("Kalež krvi"/"A Chalice Of Blood" i "Prokletstvo oprosta"/"Curse Of Forgiveness" umjesto "Dijete vatre" i "Zadavateljica ožiljaka").

Za razliku od dobrog dijela kritičara, potpisnik ovih redaka nema ništa protiv Snydera i cijeni većinu redateljevih filmova, osobito "Zoru živih mrtvaca", "Čuvare" i "Sucker Punch: Baby Doll uzvraća udarac", a i njegove stripovske adaptacije "300", "Čovjek od čelika" i "Batman protiv Supermana" zaslužuju povoljniju recepciju. Dosad je Snyder imao sreće s "director‘s cut" inačicama i produžena "Liga pravde", objavljena na HBO Maxu, nemjerljivo je superiornija istoimenom filmu koji smo gledali u kinima.

Uspjeh redateljske verzije "Justice League" zasigurno je kumovao puštanju ovakvog "Rebel Moona" i Netflix se nadao da Snyder može ponoviti nešto slično, no to se nije dogodilo. Snyder je produžio "Rebel Moon" za puna dva sata. "A Child Of Fire" trajao je 133 minute, a "The Scargiver" 11 manje, u totalu 255 ili nešto više od četiri sata.

Prvi dio, pak, sada traje gotovo tri i pol sata (!), drugi dvadesetak minuta manje. Dakle, ukupno dulje od šest sati, točnije 377 minuta, otprilike koliko traju prva tri "Star Wars" filma – "Nova nada", "Imperij uzvraća udarac" i "Povratak jedija". Minutaža otpada na više akcije i seksa (po jedna scena u svakom filmu), jer dobni je predikat ovaj put "R", a ne "PG-13", te detaljniju karakterizaciju likova, koji sada imaju više prostora, ali i dalje nisu pretjerano zanimljivi.

Međutim, ništa od toga ne nadopunjava originalne verzije u nekom bitnom smislu i ne daje neku veću "težinu" antifašističkoj priči o Kori (Sofia Boutella), bivšoj vojnikinji zlog imperija i sadašnjoj farmerici koja zajedno s farmerom Gunnarom (Michiel Huisman) odluči spasiti svemirske seljane od kvazi-naci admirala Noblea (Ed Skrein) i pobuniti se protiv carstva uz pomoć raznolikih ratnika poput Titusa (Djimon Honsou), Taraka (Staz Nair), Nemesis (Doona Bae)...

Nova uvodna scena znakovita je za "director‘s cut" utoliko što je rastegnuta na dvadesetak minuta i ima nadodanu računalno generiranu životinjicu da se dodvori fanovima Baby Yode. Rastegnutost je ključna riječ u kontekstu Snyderovih podbuhlih redateljskih verzija. Dobili smo takoreći iste filmove, samo u "serijski" predugom izdanju. Filmove s manjkom istinske imaginacije, pa i uzbudljive snyderovske akcije.

Hiperaktivne akcijske scene dulje su i nasilnije, no svejedno lišene nekadašnje snyderovske gracioznosti i ljepote u "slow motionu", pa s vremenom postaju repetitivne i monotone, kao i sam "Rebel Moon", koji ni u ovom izdanju ne izaziva veće uzbuđenje i emocije kao najbolja redateljeva ostvarenja. "Director‘s cut" potvrđuje da dužina nije važna kad je film u pitanju. Više sreće s idućim projektima, Zack.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 06:47