StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

PUTOVANJE JEDNOG PRINCA ‘Planet majmuna‘ za najmlađe

19. prosinca 2020. - 15:55

Radar već nekoliko godina drži poučne festivalske i neovisne europske/svjetske (animirane) filmove za djecu i mlade na radaru, pažljivo ih selektirajući za hrvatsku kinodistribuciju. Zahvaljujući ovoj mladoj hrvatskoj distributerskoj kompaniji u kinima smo gledali skrivene festivalske biserčiće kao što su "Ljeto za Sangaile" i "Xenia".

Ipak, Radar je posebno naklonjen animiranim filmovima kao što su japanski anime "Djeca-vukovi" i francusko-belgijski "Phantom Boy". Najnoviji Radarov crtić je "Putovanje jednog princa" ("Le voyage du prince") koji se, nakon premijere na Animafestu, tiho ušuljao u hrvatska kina i našao u sjeni razvikanijih "Trolova 2", "Scooby-Dooa" i "Kućnih ljubimaca na tajnom zadatku".

FILM: Le voyage du prince; animirani; Francuska, 2019. REŽIJA: Jean-François Laguionie i Xavier Picard GLASOVI: Goran Vrbanić, Darin Pavišić DISTRIBUCIJA: Radar OCJENA: *** ½

Dobar francuski animirani film prvaka francuske škole animacije Jean-François Laguionie-Xavier Picard zaslužuje veću pozornost. "Putovanje jednog princa" ne počiva na vizualnim senzacijama i šarenilu, ali može biti zanimljiv kako klincima od šest-sedam-osam godina naviše koji su navikli na antropomorfizirane životinjske likove (ovdje čovjekoliki majmuni), tako i njihovim roditeljima.

Transgeneracijski crtić imponira zrelošću i manjkom hiperaktivnosti u animaciji i naraciji. Gotovo da, utoliko, dođe kao blagi odmor od standardnog hiperaktivnog "dječjeg" animiranog filma. Nastao je pod utjecajem "Planeta majmuna" i "Tarzana" (stari "Čovjek majmun" i "Greystoke"), a usporediv je s "Crvenom kornjačom" Michaela Dudoka de Wita u pogledu spokojnog, meditativnog ritma pripovijedanja i alegoričnih tema o suodnosu čovjeka i prirode koja može simbolizirati i druge ljude.

Glavnog lika, ostarjelog majmunolikog princa Laurenta, more će također izbaciti na nepoznatu obalu kao protagonista (superiornijeg) crtića "La tortue rouge". Događa se to nakon bitke na zaleđenom moru, kratko, ali prilično impresivno animirane u "slow-motionu".

Tamo, u novom majmunolikom svijetu s druge strane oceana, stari Laurent se ne sprijateljuje s kornjačom, već znatiželjnim dječakom Tomom, jedinim što ga razumije i prema njemu pokazuje razumijevanje, odgojen u obitelji koja vjeruje da postoje druge civilizacije.

Za sve druge Laurent je druge (majmunske) rase i jezika, zbog čega automatski biva zatočen i, kao "nakaza", podvrgnut istraživanju lokalnih znanstvenika u napuštenom muzeju viktorijanskog grada kojeg vegetacija okolne džungle sve više preplavljuje.

Tom će najprije uspjeti odvesti Laurenta u tramvajsko razgledavanje grada, i to usred uličnog "Festivala straha", kao i njegovih samih džunglovitih rubova, a zatim mu i pomoći da pobjegne i zajedno s njim krenuti u istraživanje vanjskog svijeta. Kraj djeluje prilično zbrzano i redateljski duo kao da nije znao kamo bi točno dalje pošao s metaforičkom pričom.

No, završetak ne umanjuje sve što mu je prethodilo i, uopće, zanimljivost, vrijednost i poučnost crtića u cjelini. Laguionie i Picard napravili su interesantnu inverziju "Planet Of The Apes" za najmlađe, s Laurentom kao majmunskom inačicom junaka u tijelu Charltona Hestona i znanstvenicima po mjeri zatucanog doktora Zaiusa.

Majmun Laurent nije čovjek, već majmun, ali je svejedno inferiorni autsajder u alternativnom svijetu vladajućih majmuna zato što je – drukčiji. Dvojac se zgodno poigrava s tim svijetom pa upriličuje i štosnu inverziju izvornog "King Konga" u crno-bijelom filmu unutar filma koji Laurent i Tom gledaju u lokalnom kinu (humanoliko čudovište jede majmuna i zainteresirano je za majmunicu).

Svijet je, iako naizgled drukčiji i ambijentiran u prošlosti, veoma nalik našem u sadašnjosti, gdje vlada nerazumijevanje prema drugima i drukčijima, civilizacijama, rasama, kulturama. Imajući majmune sa svojim jezikom i sposobnošću rasuđivanja nalik ljudima kao protagoniste i antagoniste, "Le voyage du prince" govori o ksenofobiji i netoleranciji, promičući poruke o potrebi za međudruštvenim/rasnim/kulturnim razumijevanjem, prijateljstvom, oslobađanjem predrasuda i razmišljanjem svojom glavom.

"Pruži ruke prema nebu s istom slobodom", Laurent predlaže Tomu, a savjet prihvaćaju i redatelji u pogledu animacije. Oslobođeni pritiska trendovske računalne animacije, Laguionie i Picard oslikavaju crtić na dobrodošlo staromodan način uporabom nježnih vodenih boja i u paru s prigušeno epskom glazbom Christophea Hérala stvaraju bajkoviti audiovizualni ugođaj. Na "Putovanje jednog princa" vrijedi poći.

Nastavak ‘Majmunske priče‘

"Le voyage du prince" je svojevrsni nastavak animiranog filma "Le château des singes" ("A Monkey's Tale", 1999.), također u režiji Jean-Françoisa Laguioniea.

item - id = 1065432
related id = 0 -> 1129960
related id = 1 -> 1129911
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 14:15