StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆOM KINU

PRONAĐI I UNIŠTI Akcija nadomak nenamjerne parodije na teritoriju bivše Jugoslavije

29. studenog 2020. - 11:42

Albanski teroristi. Jadran. Vlak s albanskim teroristima koji juri prema granici s Crnom Gorom. I vlak iz Hrvatske koji ide tom vlaku u susret. Parni vlak!? To su ključne natuknice zapisane prilikom gledanja akcića "Search and Destroy", premijernog filma na hrvatskom "online" tržištu.

Potpisnik ovih redaka je premotavao spomenute momente da vidi kako nije što krivo pročitao u filmu koji bi trebalo premotavati naprijed i skratiti njegovo ionako kratko trajanje od nepunih 90 minuta. Ništa nije krivo pročitano. Sve je to doista spomenuto u "Pronađi i uništi", akciću nalik parodiji, ali odigranom preozbiljno, bez namiga gledatelju, da bi parodija bila (ne)skrivena namjera njegovih autora, kao u slučaju "Komandosa", jednog od glavnijih uzora za režisera Dannyja Lernera.

FILM: Search and Destroy; akcija; SAD, 2019. REŽIJA: Danny Lerner ULOGE: Dylan Bruce, Sergey Badyuk OCJENA: * ½

Junak filma, vođa američkih rendžera John Cutter (Dylan Bruce) povukao se u osamu nakon neuspješne akcije u Africi tijekom koje mu je stradao dobar dio njegova voda u tumačenju nepamtljivih glumačkih anonimusa, a za što je odgovoran njegov neprijatelj, terorist Igor Rodin (Sergey Badyuk).

Konfrontacijom Cuttera i Rodina pokušava se očajnički stvoriti mitsko arhi-neprijateljstvo Johna Matrixa i Bennetta iz klasika "Commando". Povučenog Cuttera general pronalazi negdje u zabiti, kao Matrixa.

Odatle će junak krenuti na još jednu, povratničku misiju, u potragu za bombom u posjedstvu Rodina i razmišljati o osobnoj osveti, kao i stotinu akcijskih heroja prije njega u gomili akcijskih filmova osamdesetih i devedesetih u kojima američki generali nisu nosili istočnoeuropske odore, moguće Bugarske, gdje se "Search and Destroy" snimao i poslao u zrak ruske migove u scenama kad rendžeri dozivaju američku zračnu pomoć u Africi.

Namjera Lernera bila je načelno časna: snimiti posvetu akcijama iz zlatne epohe žanra. Primjetni su vizualni utjecaji nastavaka "Ramba", "Crvenog škorpiona"... Uz istaknutu paralelu s "Komandosom", Cutter se zvao i lik Wesleyja Snipesa u "Putniku 57", teroristi su preuzeli vlak u "Opsadi 2" sa Stevenom Seagalom, bomba je putovala krajevima bivše Jugoslavije u "Mirotvorcu" s Georgeom Clooneyjem...

To su samo neke od asocijacija na klasične akciće iz vremena kad je akcijski žanr drmao filmskim svijetom. Međutim, "Pronađi i uništi" je prejeftina kopija klasičnih akcija starije i novije prošlosti, film s puno klišeja, a malo i nimalo vlastitih ideja, k tome nedovoljno hrabar da se namjerno nametne kao "otvoren(ij)a" parodija žanra i njegove tipologije, već je slučajno ispao takav.

Tako u jednoj sceni Cutter odijeva odoru svećenika baš kao Jason Statham naoružan nožem u "Plaćenicima 2" i u "redovničkom" izdanju sredi pokojeg terorista, ali bez dovitljivog "one-linera" kao što je bio "Now I pronounce you man and knife!". Šlagvortski doseg filma iskazan je u verbalnoj razmjeni Rodina i Cuttera: "Što želiš od mene? Želim da umreš!". Kreativno za poludjeti.

Manjak idejnosti otišao je toliko daleko da su neke snimke eksplozija itd. doslovno preuzete iz drugih filmova. Ne rekreirane – preuzete, onako kao što je "trailer" za Danny Trejov akcić "Badass" preuzeo scene rusvaja s busevima iz klasika "Red Heat". Snimke su ovdje, među ostalim, uzete iz "Johna Ramba", što je valjda izvedeno zaslugom Lernerova brata Avija, jednog od producenata tog filma.

Možda se za tim posegnulo nakon Lernerove smrti 2015., što znači da je "Search and Destroy" proveo pet godina na lageru ili u postprodukciji. "U spomen na Dannyja Lernera", stoji na odjavnoj špici filma, nakon čega slijedi mali, dirljivi "making of" u čast pokojnom filmašu. O pokojnicima sve najbolje, ali bilo je bolje da je "Pronađi i uništi" ostao jedan od onih "izgubljenih filmova" nego pušten ovakav kakav jest, za gledanje na rubu nenamjernog smijeha, no daleko od kategorije "toliko loš da je dobar".

Gledajući "making of" suradnici ističu da je prilično strastveni Lerner želio je da "Search and Destroy" ima "sve što akcijski film treba imati" (zrak-zemlja-zrak kadrove, povučenog junaka, misiju spašavanja, teroriste, osvetu...). Smijeh na račun lošosti filma nesretnom filmašu sigurno nije bio na pameti.

Bolji producent nego redatelj

Danny Lerner je s bratom Avijem producirao niz direktno-na-video akcija u dvijetisućitima, ali i neke kinospektakle poput "Plaćenika 2&3" i "Pada Olimpa", a režirao je jedan akcić s Dolphom Lundgrenom ("Direct Contact"), kao i akcijski horor "Shark In Venice". Bio je, uz dužno poštovanje, bolji producent nego redatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 22:16