StoryEditor
Film & TVSplit Videoart

Približit ćemo Splićanima videoart jer ga malo gdje imaju prilike vidjeti, kaže Bruno Pavić, direktor Festivala koji danas počinje na 7 lokacija

Piše Jakov Kosanović
8. listopada 2020. - 19:22
Bruno Pavić: Osobno bih se tijekom festivala šetao od lokacije do lokacije, kao u Noći muzeja Božidar Vukičević/CROPIXBozidar Vukicevic/Cropix

Split Videoart Festival ime je međunarodnog Festivala koji će se održati od četvrtka do nedjelje, 8. do 11. listopada, a kako je prvo izdanje u pitanju, ukratko ga možemo zvati 1. SVARF.

Najuža organizacijska ekipa Festivala, Bruno Pavić, direktor, te producenti Milena Ćićerić i Toma Šimundža za cilj ističu populariziranje videoarta i nastojanje da ga prikažu na uobičajenim mjestima, kao i onima manje uobičajenim, pa će program prikazivati i u kinodvoranama, kao što su to uvjetno rečeno Beton kino i KinoUmas, u galerijama (ispred Galerije Kula, Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac"), sa štekata (Caffe-restoran "Bajamonti", Caffe-bar "Galerija"), u prostorima koji prakticiraju kulturu (Info Zona, Prokultura na Peristilu, Udruga Kvart), a i online. Sve to organizirala je Udruga Metonimija uz tehničku podršku HULU-a Split, Galerije umjetnina i MKC-a te u suradnji sa Sveučilištem u Splitu i Prokulturom – Split, podržanoj od OTP banke.

"Specifičnosti Splita kao grada tradicije, pionira na području filmske i videoumjetnosti, ali i kao antičkog, mediteranskog, sveučilišnog i turističkog grada, čine ga pogodnim za ovakav tip umjetničkog festivala.

Videoumjetnici su malo zastupljeni u javnom prostoru, a sama publika nije u prilici susresti se s videoartom. Autori diljem svijeta koriste ga kao način izražavanja i na zanimljiv način mjere svijet koji ih okružuje.

Među njima nerijetko ima mnogo vizualno osebujnih i inovativnih radova koji privlače estetikom i stilom izražavanja", najavljuje ekipa Split Videoarta. Ostalo nam je pojasnio direktor Festivala Bruno Pavić.

Kao glavnu smjernicu Festivala ističete zastupanje videoarta. U Splitu, gradu u kojem Dizajn vizualnih komunikacija postoji otkad i Umjetnička akademija, dakle od 1997., dosad nije imao tako programski specificiran festival, nego festival koji taj program dijelom podrazumijeva, poput Split Film Festivala, odnosno srodan, ali glazbeno definiran festival kao što je Split Spot Festival. S vašim Festivalom Split kao da postaje hotspot videa u Hrvatskoj?

– Za hotspot nisam siguran, ali glavna ideja festivala upravo je populariziranje videoumjetnosti i približavanje raznovrsnoj publici.

Nismo se ograničili na kina i galerije u koje ljudi, nažalost, sve manje zalaze, već smo stvorili programsku i lokacijsku dinamiku. Pojam videoarta odavno se proširio, tj. odmaknuo od svog izvornog značenja, tako da se u programu mogu naći različiti filmski rodovi.

Iskoristiti zidine

Kad smo već kod toga, i Split Film Festival, među ostalim, programira videoradove svih vrsta, od eksperimenta do dokumentarca i eseja. I termin održavanja je dosta blizak sa svojih 20-ak dana razmaka. Bojite li se konfuzije?

– Nikako, to su zapravo potpuno različiti festivali. Svibanj je zamišljen kao idealan termin festivala, ali morali smo krenuti, pa smo se prilagodili početku studentske godine i vremenskim uvjetima.

Program je raznorodan, dakle, što žanrovski ipak prevladava?

– Što se tiče rodova i žanrova, zbilja ima svega – radova na granici dokumentarnog i eksperimentalnog, eksperimentalnog i videoumjetnosti, hibrida, zatim strukturalnih i apstraktnih filmova.

Tu su poetski, esejistički i etnografski dokumentarci, čak se našao i jedan klasični igrani film. Neke je radove teško i svrstati u određenu ladicu.

Je li festival natjecateljskog tipa ili je više zamišljen kao smotra? Ili možda kao zanimljivi videodekor, izložbeni program koji je pobjegao iz galerija, i na zemlji, i na webu?

– Glavni program i program videoinstalacija su natjecateljskog karaktera. U žiriju su renomirani autori Toni Meštrović i Boris Poljak, oni će odabrati barem jedan najbolji rad iz ta dva programa. Možda izaberu još koji rad, ako se tako dogovore.

Projicirat ćete videa na sedam splitskih lokacija, od kafića do galerija, a i online za studente Sveučilišta u Splitu. U Hrvatskoj vjerojatno ne postoji festival koji je tako gradski disperziran. Je li to samo pandemijska varijanta koja voli eksterijer ili i ubuduće mislite tako locirati projekcijska mjesta?

– Pandemija nas je eventualno natjerala na "stream" kada su u pitanju studenti, osim UMAS-a. Sve ostalo ide neopterećeno.

Projiciranje u eksterijerima i drugim netradicionalnim kontekstima nije ništa novo, mnogi filmski i videoart festivali to primjenjuju. U gradu poput Splita uvijek ćete iskoristiti stare zidine i ambijent koji one pružaju.

Gledati i šetati se

Ne bojite li se da bi to moglo utjecati na svijest o festivalu kao jedinstvenom mjestu, na shvaćanje Split Videoart Festivala kao cjelovite manifestacije?

– Disperziranost možda možemo također gledati kao na cjelovitost. Sve je tu, svi smo umreženi, publika može prošetati od lokacije do lokacije, pogotovo u centru grada. Također, gotovo svaki rad se prikazuje na najmanje dvije lokacije. Tako funkcioniraju i klasični filmski festivali, jedina je razlika što oni imaju isti tip prostora – kina.

Radovi će se dijelom projicirati na projektoru, a dijelom na TV monitorima. Gdje će sve biti na projektoru i hoće li neki od prostora ipak biti privilegiran s obzirom na tehničku opremljenost i programsku zastupljenost?

– Projektori će biti na svakoj lokaciji, a monitori u izložbenim prostorima. Kombiniraju se ovisno o radovima i veličini prostora. Najviše opreme je potrebno za Galeriju "Vasko Lipovac" i Prokulturu na Peristilu.

Gdje biste osobno najradije proveli većinu festivalskog vremena?

– Osobno bih se tijekom festivala šetao od lokacije do lokacije, kao u Noći muzeja, ali nekada se stignete zadržati samo na jednoj lokaciji. Nekoga zanima Festival kao takav i razgledat će sve, dok se netko možda slučajno nađe u kavani i zagleda se u nešto zanimljivo.

OBITELJSKO STABLO Adresa u Zagrebu, bake u Dalmaciji

Rođeni ste u Zagrebu, međutim, diplomirali ste na UMAS-u, a uz Split vas osim ovog festivala veže i osobna filmografija (Nulti krajolik, Split Screens, Vlog).
Split i bliža okolica su u kadru sva tri vaša filma, a i suradnici su odatle. Koja je tajna veza, ako smijem pitati? U Zagrebu ima dvaput više Pavića nego u Splitu i Sinju zajedno; jeste li vi jedan od onih Pavića koji se vraća? U recidivu, što bismo rekli...


–​ Logično, za filmove uzimam teme iz okruženja u kojem živim, iako mi se čini da sam što se tiče Splita one najjače već iscrpio. Inače, obje bake su odavde, na relaciji Brač, Split – ​Sinj, cijeli život sam ljeti dolazio na Brač, tako da se u ovom podneblju osjećam kao doma.

OTVARANJE FESTIVALA Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Peristil

Četvrtak, 8. listopada od 10 do 13 i od 17 do 21 sat
U 19.30 otvorenje izložbe
Petak, 9. listopada od 10 do 13 i od 17 do 21 sat
Subota, 10. listopada od 10 do 13 sati

Sorrow Halved – Hogan Seidel, Gabby Sumney (USA) –​ 7:00 (Glavni program)
SECRETS –​​ Hillary Carrigan (USA) –​ 3:00 (Glavni program)

Our Great Day 1967 –​​ Roger Horn (RSA) –​ 2:53 (Videoinstalacije)
Run version vertical –​ Stuart Pound (UK) – 5:00 (Videoinstalacije)
Widow's End –​ Jil Guyon (USA) – 4:44 (Videoinstalacije)
Trouble –​ Camille Pueyo (FRA) – 2:39 (Videoinstalacije)

Haiku –​ Martin Gerigk (GER) – 17:17 (Poseban program)
The floating track –​ Zazpi t'erdi collective (ESP) – 25:00 (Poseban program)
#monalisa –​ Jennifer Anderson & Vernon Lott (USA) – 11:00 (Poseban program)

Picturing a Micropolis: 96100-97690 –​ Panu Johansson (FIN) – 10:48 (Izvan konkurencije)
Shanzai Sonata –​ Igor Sladoljev (NED) – 11:00 (Izvan konkurencije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 06:13