StoryEditor
Film & TVIn memoriam

Počasni krug Zorana Simjanovića (1946. – 2021.), klasika filmske skladbe

Piše Siniša Vuković
12. travnja 2021. - 17:11
Zoran Simjanović na sprovodu Milene Dravić, 2018. godine ProfimediaAntonio Ahel/Ata Images/Profimedia

Uvlas točno mjesec dana prije svojega 75. rođendana preminuo je svakako jedan od najznačajnih filmskih skladatelja s ovih prostora – Zoran Simjanović. Iako možda i ne znamo tko je autor pojedinih poznatih melodija što ih svakodnevno zviždućemo prisjećajući se nekog filma iz djetinjstva, lako je moguće da mnoga od njih potječe iz kajdanke baš ovoga kompozitora…

Nešto starija garda vrhunskih autora filmskih muzikâ – s onim svečanim, sasvim simfonijskim zvukovima prispodobivih klasičnoj glazbi kasnog romatizma – poput Vladimira Kraus-Rajtarića i Bojana Adamiča, dobila je dostojne nasljednike u Vojislavu Kostiću, Alfiju Kabilju i upravo u Zoranu Simjanoviću.

Vrli maestro završio je Muzičku akademiju u rodnom Beogradu, na kojoj je kasnije i predavao, a bio je sveučilišnim profesorom i na Fakultetu dramskih umetnosti, Fakultetu muzičke umetnosti i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Dobitnik je niza nagrada među kojima u više navrata i "Zlatne arene" u Puli.

I, kako to obično biva, i Zoran Simjanović startao je kao roker, nastupajući u ansamblima Siluete i Elipse. Desetljećima je muzicirao u bendu, snimivši i nisku od oko 25 nosača zvuka, paralelno radeći i glazbu za filmove i televiziju, debitiravši kao 30-godišnjak skladajući melodije za TV film Ljubičice (1975.). Iste godine piše i glazbu za kultnu televizijsku seriju Grlom u jagode Srđana Karanovića i Rajka Grlića, koja će ga proslaviti i otvoriti mu vrata suradnje s uglednim redateljima i scenaristima.

Uzvratit će im povjerenje na najbolji mogući način, tako što će svojom glazbom dodatno markirati i same filmove, pomažući im da se bolja pomnja na njih svrne, te da zaraznim i fenomenalnim taktovima ako ti filmovi i iskoče iz oka, ipak ostanu barem u uhu široke publike. Još tih 70-ih godina minuloga vijela i milenija Zoran Simjanović je ozvučio i Specijalno vaspitanje, i Miris poljskog cveća, i Nacionalnu klasu, ali će ostati među poznatijim njegova partitura iz filma Boško Buha (1978.), gdje se nalazi i ona melodramatska pjesma koju je na stihove Duška Radovića otpjevao Oliver Dragojević.

Osamdesete godine učinit će od Simjanovića klasika filmskoga kompozitorstva. Prvo će smisliti statičnu a dopadljivu melodiju nalik etidi za početnike, koju će poput lajtmotiva provoditi kroz cijeli film Majstori, majstori (1980.) svojega vršnjaka Gorana Markovića. Domalo potom uslijedit će možda i najgenijalnija njegova skladateljska inventiva, u filmu Maratonci trče počasni krug (1982.), opet vršnjaka mu redatelja Slobodana Šijana.

U kolikoj mjeri se talentirani stvaratelj razlikuje od vještog zanatlije, kao kipar od klesara, vidi se upravo na muzici Maratonaca: Simjanović je praktički od jedne melodije (kao Maurice Ravel orkestrirajući svoje remek-djelo Bolero), stvorio čitavu paletu temâ koje se od inicijalne marcia funebre dalje razgranjavaju do aranžmana sa sprdateljsko-komičnim dosezima. I to sve uspomoć tek puhačkog orkestra, tradicionalne limene glazbe, koju je internacionalno institucionalizirao Goran Bregović.

Iste je godine demonstrirao i svoju ingenioznost u također Markovićevom filmu Variola vera, gdje je sjajno pogođen horor sadržaja s bolesničkim zvukom drvene frule i alteriranih tonova u melodijskim intervalima koje tu koristi.

A da su puhački instrumenti najbliži ljudskoj duši pokazao je Simjanović i u filmu Balkan ekspres (1983.), gdje su do virtuoziteta demonstrirane mogućnosti jedne obične usne harmonike. Kudikamo razvedeniji i od jednog Ennija Moricconea on je usnu harmoniku predstavio u rasponima od intimističke srceparajućnosti do posve moćnog jazz-sounda.

Daleko bi nas odvela makar i antologijska njegova glazbena ostvarenja, ali ćemo se zadržati još na Kusturičinim filmovima Sjećaš li se Dolly Bell i Otac na službenom putu, te Idi mi, dođi mi, Žikina dinastija, Lager Niš, Tango argentino, Bure baruta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 15:34