StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Po tamburi‘: Ratnici podzemlja s tamburicama

21. srpnja 2021. - 23:48

Ipak i hrvatska kinematografija ima jedan (približno) žanrovski film na ovogodišnjem Pulskom festivalu. Dva dana nakon što je Pulu osvojio srpski akcijski krimi triler "Južni vjetar 2: Ubrzanje", premijeru su imali hrvatski "Ratnici podzemlja". "Po tamburi", treći film redatelja Stanislava Tomića nakon izvrsnog "Jozefa" i neizvrsne "Lavine", svojevrsna je hrvatska inačica akcijskog kult-klasika "The Warriors" Waltera Hilla.

Pišemo "svojevrsna" jer su Tomićevi "Warriorsi" zapravo akcijska komedija, "Ratnici podzemlja" s tamburicama. Potencijal je, svejedno, bio primjetan u dvoznačnom naslovu "Po tamburi" (od natamburati – izmlatiti), odnosno prilagodbi Hillove efektne, arhetipske akcijske premise i prebacivanju priče iz New Yorka u Slavoniju.

FILM: Po tamburi; akcijska komedija; Hrvatska/Srbija/Slovenija/Sjeverna Makedonija, 2021. REŽIJA: Stanislav Tomić ULOGE: Momčilo Otašević, Tijana Pečenčić OCJENA: ** ½

U Hillovu filmu Warriorsi su, podsjetimo, bili pogrešno optuženi za ubojstvo šefa svih šefova Cyrusa na masovnom okupljanju "creme de la creme" newyorških bandita i sve nahuškane bande lovile su ih po New Yorku na putu do njihova teritorija na Coney Islandu.

S druge strane, u Tomićevu filmu u igri je okupljanje, tj. natjecanje tamburaških sastava na slavonskom glazbenom festivalu, manifestaciji nazvanoj "Po tamburi" pod vodstvom Branka Uvodića. Na festival vlakom (umjesto podzemnom) dolazi i tamburaški sastav Aveti ravnice čiji su članovi "dosad svirali samo mrtvima"/na sprovodima.

Kad Aveti budu krivo optuženi za krađu atraktivne nagrade Zlatni kulen, daju se u bijeg prema rodnom selu kroz slavonska polja, dok im se za petama nalaze brojne tamburaške skupine. Zvuči prilično potentno, zar ne? No, većinski je potentnije u ideji/na papiru, nego u realizaciji/na ekranu, iako treba pohvaliti inicijativu da se napravi nešto sasvim drukčije unutar hrvatske kinematografije, a "Po tamburi" jest drukčiji film i kao takav bi mogao privući širu publiku i ostvariti komercijalni uspjeh.

Neke referencije i posvete "Warriorsima" su štosne i Tomić nesumnjivo dobro poznaje Hillov klasik, odijeva centralni tamburaški sastav u slične prsluke kakve su nosili Warriorsi, odvodi ih u hodnike i na perone željezničkog kolodvora prije nego se otisnu u polja i kukuruzišta, gdje ih čekaju Žeteoci s kombajnom (vođa im je Mrle), a jedan od rivala ih na kraju filma pohvali s "You, Aveti, good, real good", na što će njihov lider reći "The best".

Usne u krupnom planu otvaraju film, što je "hommage" radijskoj voditeljici/DJ-ici koja nas glasom i glazbom vodi kroz newyoršku odiseju Warriorsa. Ovdje usne pripadaju časnoj sestri i voditeljici nekakvog katoličkog radija (Areta Ćurković) koja s Uvodićem preuzima njezinu ulogu. Uvodić je i zamjena za Cyrusa pa pita okupljene "Da li neko zna brojiti?", ali ne daje svoju verziju njegove legendarne "Can you dig it?".

Vođa Aveta zove se Labud (Momčilo Otašević), dakle kao Swan Michaela Becka u originalu, ulogu Ajaxa Jamesa Remara nasljeđuje Tambure (Hrvoje Barišić), ženska pridošlica u ekipi Mladenka (Tijana Pečenčić; otkriće) zamjena je za Mercy (Deborah van Valkenburgh) i također će reći "Super su vam ti prsluci", a Stjepan Perić je kao Čaruga, lider Bitangi, odgovor na ludog negativca Luthera Davida Patricka Kellyja.

"Avetiiii, dođite se igratiiiii", poziva Čaruga zvekećući bočicama rakije umjesto pivama i to je stvarno zabavan trenutak. Tomić daje jednu "tarantinovski" kulersku scenu Mladenki kad spašava Avete iz hladnjače i u nekoliko nadahnutijih trenutaka podsjeća da je u "Jozefu" režirao ponajbolju akcijsku sekvenciju unutar hrvatske kinematografije, orkestrirajući tučnjavu koja je nešto najbliže što je domaći film došao "Matrixu", tipa da su oponenti "zamrznuti" u zraku.

Međutim, akcija je isključivo realizirana uz komični, pa i (auto)parodični otklon, što je legitimno za akcijsku komediju, ali bez (crno)humorne suptilnosti, na pretjerano karikirani, povremeno i groteskni balkanski "trasherski" način.

Film znade djelovati kao vašar, balkanski cajkaški turbo-folk dernek s tamburicama, bećarima, čobanima, ciganskim svatovima (Nives Ivanković u elementu kao Romkinja). "Ratnici podzemlja" su na koncu provučeni kroz filtar "Narodnog heroja Ljiljana Vidića", Kusturice i "Svinjara". Can you dig it?

Nova glumačka imena

Pohvalno je da je Tomić odabrao svježa lica, tj. nova ili ne toliko korištena glumačka imena umjesto da koristi poznate glumce, a ekipa je uglavnom dobro raspoložena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 12:28