StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK

PINOKIO (1940.) Animacija bez konaca

25. siječnja 2020. - 11:03

FILM: Pinocchio; animirana fantazija; SAD, 1940. REŽIJA: Ben Sharpsteen, Hamilton Luske... GLASOVI: Dick Jones, Clff Edwards OCJENA: *****

Drveni lutak koji je postao pravi dječak uskoro slavi 80. rođendan. Fenomenalni animirani film iz produkcije Walta Disneyja "Pinocchio" imao je američku kinopremijeru 7. veljače davne 1940. godine. Skorašnjem slavlju Pinokijeva rođendana u kinima diljem svijeta priključuje se i splitska "Kinoteka", i to već ove subote u sklopu novouvedena ciklusa projekcija pod egidom "Disneyjev klasik". Projekcija ima dvostruko edukativan karakter. Mladi gledatelji dobit će neke životne po(r)uke, a njihove oči naviknute na trodimenzionalne računalne crtiće otkriti čari stare dobre tradicionalne ručne animacije.

Put Pinokija od "dječaka od borovine" do "pravog dječaka" vrvi od životnih lekcija za najmlađe, a počinje tako da će vila udahnuti život lutku kako bi usrećila dobrog lutkara Gepetta, što mu omogućava da se kreće bez marionetskih konaca. "Hoćeš li postati pravi dječak, ovisi o tebi", pripovijeda vila, dakle oživjeli lutak mora pokazati da je hrabar i iskren, razlikovati dobro i zlo, te slušati savjest čiju ulogu preuzima cvrčak.

No, svijet je pun iskušenja i varalice, poput uličnog lisca, lako će preveslati naivne dječake, stoga Pinokio biva pretvoren u cirkusku atrakciju zločestog Strombolija kao marioneta koja pjeva i pleše bez konaca, kasnije i u magarca, s ušima i repom. On upada u nevolje zato što nije otišao u školu da "nauči stvari", poslušao oca (Gepetto kao očinska figura) i slušao svoju savjest. A kad slaže vilu, nos mu (na)raste sve dok ne postane grana s gnijezdom ptičica. To je vrhunac animacije u crtiću, uz završnu akcijsku scenu.

Ljubitelji "Potrage za Nemom" mogli bi prepoznati posvetu "Pinokiju" u sceni kad se junaci nađu u trbuhu kita. No, svaka čast "Nemu", ali sekvencija u "Pinocchiju" je animacijski i akcijski spektakularnija. Pinokio će naložiti vatru kako bi "kit svih kitova" kihnuo i izbacio njega, Gepetta, mačka, ribicu i cvrčka iz trbuha, a kad izlete vani, morska neman hvata bjegunce i svojom silinom podiže ocean valova na njihovu splav. Vizualno još uvijek fascinantno, osobito kad se uzme u obzir da je sve što gledamo u crtiću "Pinocchio" serija divno nacrtanih, "statičnih" slika koje su oživjele i postane pokretne.

Godine 1940. nisu radili kompjuteri i pikseli, samo ljudska ruka i u njoj olovka. Dodir ljudske ruke je opipljiv u "Pinokiju", Disneyjevu drugom dugometražnom crtiću koji je nadmašio prvijenac "Snjeguljica i sedam patuljaka" iz 1937. te postavio audiovizualne i svjetonazorne temelje za animirane cjelovečernjake, od "Dumba" i "Bambija" pa i dalje. Animacija je atraktivna i revolucionarna, ali prije svega ljudski topla.

Likovi imaju dimenziju i opipljivi su unutar savršeno ilustrirana kadra, kao i njihove emocije. Gepetto je, recimo, nacrtan kao neki najdraži dobri djedica, a ribica, mačak i cvrčak postali su animirano-karakterni "template" za buduću živopisnu galeriju smiješnih pomagača junaka u bajkovitim crtićima, jednako kao što je lijepa hit-pjesma "When You Wish Upon a Star" nametnula obavezni glazbeni standard u obliku pjevna soundtracka.

"Pinocchio" je bio revolucija zato što se Disney i animatori nisu bojali dati bujnoj mašti na volju i eksperimentirati. Sve to je rezultiralo brojnim inovacijama. Primjerice, ovaj je crtić davao kontinuirani osjećaj postojanja prostora i izvan ekrana/kadra, kao da je posrijedi animirani set/scenografija, odnosno da kamera ako se neplanirano pomakne lijevo ili desno neće snimiti prazninu koja tek treba biti nacrtana.

Novotarija je bila i uporaba tzv. multiplan kamere koja je, kao u sceni obilaska Gepettova sela, davala osjećaj (treće) dimenzije, da se čini kao da prolazi kroz crtež sve dublje u kadar dok ne dođe do nekoga ili nečega. Kamera je, uzgred, prvi put zaronila u animirani morski svijet. Iznimno maštoviti su, k tome, bili i subjektivni kadrovi iz perspektive cvrčka u trenutku kad doskakuta u selo, a kamera skakuće s njim. U kontekstu imaginacije animacije, priča Pinokija posjeduje metafilmske konotacije. Kao što je Pinokio, zaslugom dobre vile, postao lutak koji se miče, govori i hoda bez konaca što su ga reducirali na marionetu, tako se i (animirani) film zauvijek oslobodio sputanosti zahvaljujući maštovitosti animatora. Disney mu je udahnuo (novi) život.

Dva Oscara i 121 milijun dolara

"Pinocchio" je zaradio 84 milijuna dolara u američkim kinima i 37 u ostatku svijeta. Ukupna svjetska zarada od 121 milijun zvuči odlično i danas, a mogla je biti dvostruko veća da nije izašao u kina u nezgodno vrijeme (Drugi svjetski rat). Crtić je dobio dva Oscara, za najbolju pjesmu i glazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 19:37