StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Pijani od ljubavi‘: Zaljubljeni Sandler

16. lipnja 2022. - 15:22

Pogrešno je reći da je samo popularni komičar Adam Sandler promijenio fah s "Pijanima od ljubavi" ("Punch-Drunk Love", 2002.). Promijenio ga je i cijenjeni redatelj Paul Thomas Anderson. Pa ipak, o "Pijanima od ljubavi" frekventno se piše mahom u kontekstu Sandlera. To je razumljivo.

Sandler je širem puku poznatije (prez)ime od Andersona i dotad je nosio titulu glumca za blesave komedije ("Billy Madison", "Golfbrejker", "Vodonoša", "Vražji Nicky") koje se htio barem nakratko otarasiti, prije nove žetve ("Zohan je zakon", "Starci", "Moja lažna žena", "Jack i Jill: Ludi blizanci", "Tatin sin", "Starci 2", "Obiteljski kaos").

FILM: Punch-Drunk Love; romantična komedija; SAD, 2002. REŽIJA: Paul Thomas Anderson ULOGE: Adam Sandler, Emily Watson OCJENA: *** ½

Kako su komičari tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom novog milenija pokazivali novo lice izvan komedije, od Robina Williamsa u "Kralju ribara", "Dobrom Willu Huntingu" i "Nesanici", do Jima Carreyja u "Trumanovu showu", Sandler je također tražio film koji će ga prikazati u drukčijem svjetlu. Taj film je "Punch-Drunk Love", kamen temeljac za sve kasnije glumčeve "eksperimente", od "Praznog grada" do "Uncut Gems" i "Prilike života".

Na prvi pogled, u ulozi Barryja Egana, direktora tvrtke za prodaju vodokotlića i odčepljivača kupaonica, Sandler je onaj isti Sandler kao u njegovim komedijama, ali to je samo varka. Anderson se poigrava sa Sandlerovom personom i u "Pijanima od ljubavi" prikazuje ga kao čudaka i autsajdera iz neke američke nezavisne drame, kakve je redatelj dotad snimao.

Barry je čudan, usamljen, tužan, anksiozan, frustriran, nesiguran, psihotičan, društveno neprilagođen. Ima sedam sestara koje brata dovode do ludila i nepromišljenim ponašanjem ga još više zatvaraju u ljušturu samotnjačkog života. Kad jedna od njih, Elizabeth (Mary Lynn Rajskub), spomene Barryju kako bi na rođendan mogla pozvati prijateljicu da je "spoji" s njim, on kaže da bi bio nervozan, odnosno da ne bi bio svoj i ponašao se normalno ako ona dođe.

Čudaštvo ovog lika oslikano je i u manijakalnom kupovanju piletine u "teriyaki" umaku i čokoladnog pudinga u lokalnom supermarketu kako bi kupovinom tih proizvoda zaradio zračne milje koje su "poput valute" i proputovao svijet, kao i opsjednutošću instrumentom pronađenim na ulici ("mali klavir", točnije harmonij).

Da Barry ima problem i s bijesom, tj. agresivnim, nasilnim ispadima, jasno je kad ga sestre na rođendanu izlude zadirkivanjem i podsjećanjem na nadimak koji su mu dale ("gay boy"), a njegova frustracija eruptira i iskali se na staklima balkonskih vrata, kao i kasnije kad porazbija zahod, redom u "warm up" prizorima za Sandlerovu ulogu u "Bijesu pod kontrolom".

Nakon toga, Barry se povjeri suprugu jedne od sestara kako bi mu možda trebala psihološka pomoć jer, osim erupcija agresije i nasilja, on katkad i zaplače bez ikakvog razloga. Takav, Barry bi se uklopio u Andersonove prijašnje filmove, najviše "Magnoliju", ali i "Kralja pornića", ako ne i "Tešku osmicu".

Međutim, Anderson nije samo "Punch-Drunk Love" nazvao "art-house filmom Adama Sandlera" (prešutno i svojim), već ga zamislio i predstavio kao romantičnu komediju na "andersonovski" način, dakle nešto otkačeno, "offbeat", nekonvencionalno. "Želio sam već neko vrijeme snimiti romantičnu komediju na tradicionalni način... bolje reći sjebati je na netradicionalni način", izjavio je Anderson krajem devedesetih i angažirao Sandlera koji se tada jednom okušao u žanru ("Luda vjenčanja").

Tragovi najklasičnije moguće romantične komedije opstoje u "Punch-Drunk Love", bilo da Anderson poseže za nekim slatkim poljupcem likova, jarkim vizualom i raskošnom glazbenom orkestracijom u maniri pedesetih, kad su filmovi bili u "techicoloru" i "widescreenu". Konačno, tu je i romantični interes protagonista, Lena (Emily Watson), prijateljica Barryjeve sestre, koja je namjerno ostavila auto na popravak blizu njegove tvrtke i povjerila mu ključeve da bi ga upoznala.

No, tko očekuje standardni rom-com, mogao bi se lecnuti na svako iduće čudno ponašanje likova, najviše kad čuje što Barry kaže Leni u krevetu ("Želim ti zatući lice čekićem i zgnječiti ga, tako si lijepa"), kao i ona njemu ("Želim ti pojesti oči"). Uvrnutost filma na momente djeluje prijetvorno u postizanju pomaknutog "jer smo totalno drukčiji od drugih" kulerstva, ne stopostotno iskreno, a ni kemija između Sandlera i Watson nije iznimna.

Lena i Barry bi kao par bolje legli u jednom od "kratkih rezova" Andersonove "Magnolije", gdje bi se natjecali za naklonost gledatelja s likovima Johna C. Reillyja i Melore Walters. Povremeno "Pijani od ljubavi" i izgledaju kao nesuđeni segment "Magnolije", produžen na 80-ak minuta.

Drugim riječima, "Punch-Drunk Love" bolje funkcionira kao čudna, nepredvidljiva ljubavna "art-house" priča/"indie" dramedija nego neobična romantična komedija, a najbolje kao karakterna studija, portret jednog introverta i tempirane bombe od čovjeka koji može biti isprve antipatičan, ali ga je do kraja filma nekako lakše simpatizirati kad se otvori svijetu i ostvari interakciju.

Tonalnu neujednačenost filma Anderson nadoknađuje uobičajeno sjajnom režijom, za koju je osvojio nagradu u Cannesu, te uporabom kolorita iz širokog spektra njegova čestog direktora fotografije Roberta Elswitta (prednjači modra, boja Barryjeva odijela, ali i crvena). Pogledajte simetrični kadar Barryja u šarenom supermarketu ili kako trči kroz hodnike prema izlazu; briljantno.

Anderson je uživljen iza kamere kao Sandler ispred nje budući da je i redatelju ovo bila prilika da se odmakne od dotadašnjih filmova i režira nešto lepršavije, manje teško (mračne drame kao "trade-mark"), ambiciozno (dvostruko kraća minutaža od "Magnolije", bez mozaične dramaturgije) i "duboko" (nema žaba koje katarzički padaju s neba), ali ne i bez kućnoga glumca Philipa Seymoura Hoffmana.

Podzaplet s Hoffmanovim likom, "kraljem pornića" i voditeljem seks-linije koju Barry zove i stvar se zakomplicira kad ga zaposlenica počne ucjenjivati, mogao se naći u crnokomičnim pasažima "Boogie Nights". "Pijani od ljubavi" su najležerniji film u Andersonovu opusu uz "noirovsku" krimi komediju "Skrivena mana" i romansu "Licorice Pizza", ne samo u usporedbi s prethodnicima, već i (pre)perfekcionističkim nasljednicima, "Bit će krvi", "Master" i "Fantomska nit".

Opet, daleko od toga da je film ležeran-ležeran za neopterećeno gledanje u nedjelju navečer. Ne bi li dočarao Barryjevo stanje uma, Anderson režira film kao napadaj panike i tjeskobe, a neki bi gledatelji od kombinacije nervozne kamere i glazbe mogli dobiti glavobolju. "Punch-Drunk Love" je Sandlera odlično pripremio za stresni "Uncut Gems", čak i više nego Andersona za romantičnu "Licorice Pizzu".

Anderson na Motovunu

Anderson je, zanimljivo, s ovim filmom osobno gostovao na Motovunu kao prvi slavni gost tada mladog festivala. P.S. "Pijani od ljubavi" se prikazuju 16. lipnja u elitnom večernjem terminu na Cinemaxu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:40