StoryEditorOCM
Film & TVDuel velikih rivala

Picard protiv Mandaloriana: završile su treće sezone popularnih ‘Star Trek‘ i ‘Star Wars‘ serija, koja je bolja?

Piše Marko Njegić
1. svibnja 2023. - 21:00

Najveći konkurenti kad je riječ o svemirskim SF serijalima bez daljnjega su popkulturni fenomeni “Ratovi zvijezda” i “Zvjezdane staze”. Dvije superpopularne znanstvenofantastične franšize prate se u stopu već nekoliko dekada. Natjecanje među dugovječnim serijalima odnedavno se prebacilo iz kina i na televiziju/streaming, otkako su se počele snimati i “Star Wars” serije kao što su “The Mandalorian”, “Obi-wan Kenobi” ili (najbolji u nizu) “Andor” da se natječu sa “Star Trek” projektima poput “Picarda”, “Discoveryja” i “Strange New Worlds”.

Neodoljivi ‘mali Yoda’

Tako ne iznenađuje da su treće sezone franšiznog “Mandaloriana” i “Picarda” počele otprilike istovremeno i završile pri kraju travnja u doslovce jedan dan razmaka. Potpisnik ovih redaka od pamtivijeka voli i prati oba serijala na velikom i malom ekranu, ali je ipak – neka mu “trekkiji” oproste – naklonjeniji “Ratovima zvijezda” u odnosu na “Zvjezdane staze”.

Međutim, treba biti iskren i reći da “Star Trek” pobjeđuje “Star Wars” u duelu između velikih rivala “Mandaloriana 3” i “Picarda 3”. “Mandalorian 3” je popularniji i gledaniji, ima bolju akciju i veći je spektakl, ali “Picard 3” posjeduje emociju i karakterno je kompleksniji.

Treća sezona “Mandaloriana” je više-manje u rangu prijašnje dvije, možda mrvu bolja od druge, a “Picard 3” je napravio veliki napredak u odnosu na ono što mu je prethodilo, osobito “season 2”, neovisno o tome što zna biti epizodno neujednačen i još uvijek nije u rangu serijskoga klasika “Zvjezdane staze: Nove generacije”.

Zanimljivo je da obje serije u trećim izdanjima pokušavaju “resetirati” prethodnike na ovaj/onaj način ili okajavati zbog prijašnjih događaja, tipa da se glavni lik “Mandaloriana”, maskirani ratnik u oklopu Din Djarin (Pedro Pascal), želi iskupiti zato što je, protivno zakletvi, skinuo kacigu s glave, dok “Picard” ignorira mnoga zbivanja i ponaša se kao svojevrsni “reboot”.

No, unatoč tom motivu iskupljenja, Pascalov junak u seriji iz svemira “Ratova zvijezda” ostaje više-manje isti kao i prije, njegova je karakterna evolucija neznatna u odnosu na ono što je, primjerice, glumac prošao u jednoj sezoni serije “The Last Of Us”. Pascal je i dalje dobar čak i kada ga ne vidimo u seriji koja ga je uspostavila kao junačku očinsku figuru novovjeke televizije i načinila neodoljivog Grogua, “malog Yodu”, najpopularnijim TV likom posljednjih godina.

Din Djarin i Grogu u fokusu su treće sezone nakon ujedinjenja u “Star Wars” seriji “The Book of Boba Fett”, veliku minutažu ima i maskirana ratnica Bo-Katan Kryze (Katee Sackhoff), namećući se gotovo kao glavni lik koji može kročiti svjetovima s maskom i bez nje, a tu je i Greef Karga (uvijek rado viđeni Carl Weathers) te imperijalni negativac Moff Gideon (Giancarlo Esposito), donedavni vlasnik crnog svjetlosnog mača “Darksabera”.

Nostalgija i evolucija

“Ratovi zvijezda”, vesterni i samurajski filmovi još uvijek su glavna inspiracija za “Mandaloriana”, koji obiluje svemirskim bitkama i divovskim krokodilskim, pterodaktilskim i inim monstrumima, ali i “kaubojskim” potezanjima laserskih pištolja uz vitlanje svjetlosnim mačevima.

Sve je jasnije zašto baš Jon Favreau stoji iza projekta (Mandaloriani izgledaju kao Iron Mani u prvom filmu iz Marvelova serijala), a i da je Grogu uveden kako bi gledatelja šarmirao taman kad počne uviđati repetitivnost serije koja će se nastaviti. Iako serija najavljuje da će se junak pritajiti između avantura, avantura će još biti budući da Mando u posljednjoj, osmoj epizodi treće sezone najavljuje da želi raditi za Novu republiku kao nezavisni plaćenik/lovac na glave, samo što će, zbog Grogua, biti “selektivniji u zadacima”.

Dok je “Mandalorian” okrenut isključivo budućnosti, “Picard” se okreće prošlosti u trećoj sezoni. Serija zaključuje poglavlje “Zvjezdanih staza” za legendarnog admirala Jean-Luca Picarda u izvedbi nezamjenjivog Patricka Stewarta. “Dođe trenutak u čovjekovu životu kad gleda u prošlost da se definira”, govore Picardu.

“Nadam se da to neću biti ja, nisam čovjek koji treba ostavštinu”, veli on. Pa ipak, o ostavštini se ovdje i radi, ostavštini Picarda i “Zvjezdanih staza” u kojoj se nostalgija rimuje s evolucija, a William Riker (Jonathan Frakes) spominje “good old days”.

Likovi su evoluirali, poput androidnoga komandanta Date (Brent Spiner) koji je manje-više postao čovjek od krvi i mesa i suočava se sa starenjem, kao i Picard, ali to ne znači da neće raditi “ono u čemu su najbolji” i još se jednom, za kraj, boriti protiv mitskih neprijatelja, kibernetičkih Borgova, kad “Zvjezdana flota bude kompromitirana na najvišoj razini” i admiralov sin Jack (Ed Speelers) bude “borgovski” asimiliran.

Zagrljaj oca i sina u završnoj desetoj epizodi veoma je emotivan, kao i scena s Datom (“Zbogom, brate”). Ekipa iz “Star Trek: The Next Generation” dobila je zasluženi oproštaj u seriji koja ostavlja vrata svemira otvorena za iduće priče iz svemira “Zvjezdanih staza” u kojima bi mogli sudjelovati neki od nanovo okupljenih likova i stvarati vlastitu ostavštinu, poput Sedme od Devet (Jeri Ryan).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 17:44