StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Otkrila sam špijuna: Vječni grad‘: Rimu sa špijuniranjem

Piše Marko Njegić
21. srpnja 2024. - 17:03

”Otkrila sam špijuna” bio je jedan od posljednjih filmova (ili čak posljednji) u hrvatskoj kinodistribuciji u ožujku 2020. pred petomjesečno zatvaranje multipleksa i ostalih dvorana zbog pandemije. Po tome će razmjerno simpatična akcijsko-špijunska ”family friendly” komedija kod nas najviše ostati upamćena.

No, ”My Spy” u režiji Petera Segala (”Goli pištolj 3”, ”Luckasti profesor II”, ”Bijes pod kontrolom”, ”50 prvih poljubaca”, ”Zatvorski krug”, ”Ulovi Smarta”, ”Obračun legendi”, ”Sad ili nikad”) postao je gledan na streamingu Amazon Prime Video, gdje je pronašao obiteljsku publiku željnu eskapizma od pandemijske realnosti.

FILM: My Spy: The Eternal City; akcijska komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Peter Segal ULOGE: Dave Bautista, Chloe Coleman OCJENA: **

Iako je posrijedi djelce za jednokratnu upotrebu, neiskorištenog metafilmskog potencijala u približnom stilu ”Posljednjeg akcijskog junaka” s rečenicama tipa ”Ovo neće završiti kao u filmu”, dobra prođa na streamingu dovela je do toga da Segal 2024. snimi nastavak ”Otkrila sam špijuna: Vječni grad” (”My Spy: The Eternal City”).

Mali podsjetnik: film ”Otkrila sam špijuna” nastavio se na trend komedija s velikim akcijskim zvijezdama suprostavljenim maloj djeci, započet s Schwarzeneggerovim ”Policajcem iz vrtića”. Nakon Hulka Hogana u ”Gospodinu Dadilji”, Vina Diesela u ”Čvrstoj ruci mira”, Dwaynea Johnsona u ”Zubić vili” i Johna Cene u ”Igri s vatrom”, došao je red na Davea Bautistu (”Čuvari galaksije”, ”Stuber”).

Bautista je nastupio u ulozi CIA agenta JJ-a koji postaje zaštitnik devetogodišnje Sophie (Chloe Coleman) i njezine majke Kate (Parisa Fitz-Henley), da bi postupno preuzeo ulogu očinske figure i zamjenskog muža. JJ se u nastavku u to i pretvorio, omekšao i terenski posao zamijenio za uredski, no Sophie je postala četrnaestogodišnja tinejdžerica i željna je slobode. 

Putovanje u Italiju i Rim dolazi kao naručeno u tom smislu, ali JJ uspijeva nagovoriti ravnateljicu Nancy (Anna Faris, za promjenu brineta), ide s njom kao pratnja, nespreman na izazove koje tinejdžeri nude. Dok se Sophie nada da će je primijetiti njezina simpatija Ryan (Billy Barratt), prijatelj iz razreda potajice zaljubljen u nju, Collin (Taeho K) biva otet.

Collin je inače sin CIA-ina šefa Kima (Ken Jeong), a otmica ima veze s nuklearnim raketama i razaranjem Vatikana, što naravno samo JJ i Sophie mogu spriječiti, uz malu pomoć CIA-ine ”tehničarke” Bobbi (živopisna povratnica iz prvog filma Kristen Schaal).

”My Spy 2” je postao streaming hit u nedostatku nečeg boljeg i osvojio prvo mjesto Amazonove liste gledanosti, mada je ustvari kopija drugog ”Spider-Mana” s Tomom Hollandom, podnaslovljenog ”Daleko od kuće”, gdje je Peter Parker upadao u nevolje na ljetnom odmoru u Europi i bio prisiljen spašavati svijet kao Čovjek-pauk umjesto biti tinejdžer.

Međutim, ”Spider-Man: Far From Home” je uspješnije povezao dirljivu tinejdžersku romantičnu komediju i filmom o odrastanju na tragu Johna Hughesa s uzbudljivim akcijašenjem putopisne scenografije, te imao likove do kojih nam je stalo, a ništa od toga ne može se baš reći za ”Otkrila sam špijuna 2”. 

Film je razbacan u pokušaju da pomiri suprotive žanrove (obiteljska komedija o prezaštitnički nastrojenim očevima, hormonalni tinejdžerski humor, bondovska špijunska akcija) i demografiju (mladi, odrasla publika), lišen šarma "Spider-Mana", o jednom "Prazniku u Rimu" da i ne govorimo. Talijanska prijestolnica mogla je biti savršena kulisa, ali Segal nije zaljubljen u "vječni grad" kao Woody Allen u "To Rome WIth Love", budući da isključivo snima "Rimu sa špijuniranjem", ne "Rimu s ljubavlju". 

Original je počivao na vrlo solidnoj interakciji Bautiste i Colemanice, ali njihovi likovi ovdje su dio vremena razdvojeni pa, kad se nađu, ne uspijevaju povratiti momentum nekadašnje dinamike. Komedija je mahom svedena na izjave ”Moram kupiti tampon”, a akcija je rutinska i neatraktivna s vizualnošću ispranih boja, što postaje standard za mnoge novije (streaming) filmove. Nepotreban nastavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 20:17