StoryEditorOCM
Film & TVIN MEMORIAM

Otišla je jedina Bond-djevojka koju je agent 007 oženio: glumica Diana Rigg poznata je i po nastupu u ‘Osvetnicima‘ i ‘Igri prijestolja‘

10. rujna 2020. - 20:00

Bila je to scena kao i svaka druga u Bond-filmovima. Agent 007 leži i mazi se sa zgodnom Bond-djevojkom Tracy di Vicenzo u filmu "U službi Njezinog veličanstva", jednom od najboljih iz akcijskog serijala "U službi Njezinog veličanstva".

No, uslijedilo je iznenađenje. Bond je prvi i zadnji put postavio pitanje "Hoćeš li se udati za mene?", i to doista mislio. U nezaboravnoj ulozi britanske glumice Diane Rigg, Tracy di Vicenzo je jedina Bond-djevojka koju je oženio agent 007 u jedinom tumačenju Georgea Lazenbyja.

Ako je Lazenby nekima možda bio za zaborav, Rigg nije. Nije slučajno da je baš Rigg bila "wife material" i postala gđa Bond, a ne njezine prethodnice, od Ursule Andress, preko Honor Blackman (Pussy Galore) i Claudeine Auger do Karin Dor.

Glumica je zračila seksepilom, ali i bila kompleksnija od prijašnjih "Bonduša" – zabavna, zaigrana, snažna dama s dušom, žena koja je pokazala drugu, emotivniju stranu agenta 007, davno prije filmova s Danielom Craigom.

Bez njezina lika Bond ne bio kakav je bio niti postao to što jest kasnije, nakon neočekivane pogibije Tracy u završnici "On Her Majesty’s Secret Service", zaslugom negativca Blofelda. Šokantna smrt gospođe Bond je nakon svih ovih godina najtužniji trenutak u serijalu koji se, evo, preselio s ove strane ekrana stvarnim odlaskom njezine tumačice Rigg.

Ravnopravna Helen Mirren

Diana Rigg je, baš kao Honor Blackman, potekla iz špijunske serije "Osvetnici" ("The Avengers") koja je objema bila lansirna rampa za Bond-film, njoj u liku Emme Peel. Rigg je najpoznatija po ulozi u "U službi Njezina veličanstva", ali bila je školovana glumica koja je mogla igrati u adaptacija Shakespearea poput "Sna ljetne noći", gdje je ravnopravno dijelila ekran s jednom Helen Mirren, jednako kao što nije bila inferiorna Elizabeth Taylor u filmu "A Little Night Music". Glumila je, među ostalim, pored Charltona Hestona u "Juliju Cezaru", Georgea C. Scotta u "Bolnici" i Vincenta Pricea u "Teatru krvi", ali i prvog Jamesa Bonda Seana Conneryja u "Dobrom čovjeku u Africi". Pred kraj karijere ostvarila je efektnu u ulogu u hit-seriji "Igra prijestolja", tumačeći negativku Olennu Tyrell poznatu po nadimku Kraljica trnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:13