StoryEditor
Film & TVLEGENDA GLUMIŠTA

Otišao glumac Mustafa Nadarević: izgledalo je da će izaći kao pobjednik iz borbe s teškom bolešću, ali to se nažalost nije dogodilo

Piše Marko Njegić
22. studenog 2020. - 16:11
Davor Pongracic/Cropix

Izgledalo je da će Mustafa Madarević izaći kao pobjednik nakon duge borbe s teškom bolešću, karcinomom pluća, ali to se nažalost nije dogodilo. Iako nedavno otpušten iz bolnice kući, u Zagrebu, odakle nije izlazio pazeći na zdravlje zbog korone, legendarni glumac je preminuo ove nedjelje u 77. godini života.

Od tih 77 godina, Mustafa je dobre dvije trećine proveo na daskama što život znače i pred kamerama, glumeći diljem bivše Jugoslavije, a najviše u Hrvatskoj, tj.Zagrebu. Rođen u Banja Luci 1943., Nadarević je već 1969. postao član Drame HNK u Zagrebu, a nakon što je započeo karijeru na daskama Zagrebačkom kazalištu mladih.

S ulogama Bogdana u "Hvarkinji", Pometa u "Dundi Maroju", Miletića u "Ostavci" i Leonea u "Gospodi Glembajevima", Mustafa se afirmirao kao izvrstan glumac koji je mogao igrati i Cyranoa de Bergeraca i Figara. Televizija i film bili su logičan korak dalje nakon kazališta i Nadarević se trajnije nastanjuje pred kamerama krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, ispočetka u sporednim ulogama.

S tadašnjih malih ekrana sjećamo ga se kao Ivišu iz "Prosjaka i sinova" i, napose, inženjera Duju u "Velom mistu" gdje je bio jedan od pamtljivijih likova u velikom ansamblu. Iz tog perioda bio je izvrstan kao Zijah u Kusturičinu klasiku "Otac na službenom putu (1985.), zatim filmu "Već viđeno" Gorana Markovića (1987.) i napose "Glembajevima" Antuna Vrdoljaka (1988.).

Među Mustafine važnije filmske uloge ubrajaju se njegovi nastupi u "Kuduzu", "Gluvom barutu", "Prazniku u Sarajevu", "Puški za uspavljivanje", "Ničijoj zemlji", "Kod amidže Idriza"...

Nije nikad zaboravio na kazalište, gdje je debitirao kao redatelj 1992. s "Letom iznad kukavičjeg gnijezda" i potom postavio nekoliko velikih predstava u Zagrebu ili Sarajevu poput "Balkanskog špijuna" Dušana Kovačevića i "Hasanaginice" Milana Ogrizovića.

U novom mileniju je na malim ekranima uspostavio svoj novi "trade-mark" lik Izeta Fazlinovića u humoristinoj seriji "Lud, zbunjen normalan", emitiranoj od 2007. do 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 00:04