StoryEditor
Film & TVVISOKE PRIPREME ZA PULU

Oskarovac predsjeda žirijem Pulskog filmskog festivala, a otkiven je i međunarodni program koji skriva premijeru nastavka regionalnog hita ‘Južni vjetar‘

Piše HINA/PSD
11. lipnja 2021. - 19:58
Pawel Pawlikowski

Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj, Oskarovac Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na ovogodišnjem, 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa.

Renomirani redatelj, koji predaje režiju i scenarij u Nacionalnoj filmskoj školi u Velikoj Britaniji i Wajda Film School u Varšavi, boravit će u Puli od 17. do 25. srpnja, najavljeno je.

Nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu Pawlikowski je snimio nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova, dok igranim filmovima „Posljednje utočište“ (2000.) i „Moje ljeto ljubavi“ (2004.) osvaja nagrade BAFTA.

Kako se podsjeća u priopćenju, svjetsku slavu donosi mu film „Ida“, nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku (2015.), što je ujedno i prvi poljski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

Nagrade se višestruko nižu i s trostruko nominiranim filmom za Oscara „Hladni rat“ (2018.), kojim u Cannesu osvaja nagradu za najboljeg redatelja i još 15 nagrada na relevantnim europskim i svjetskim filmskim festivalima među kojima i brojna priznanja filmske kritike.

Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije.

Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg  Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice.

Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vjetar 2 – Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu.

Iz Italije dolaze 2 filma. O posljedicama sumnje o vlastitoj odluci da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film snimljen u Trstu, Ne mrzi, debitanta Maura Mancinija, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov Nigdje posebno redatelja i producenta Uberta Pasolinija, u talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji, s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi.

Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji. Iz Rumunjske nam dolazi duhovita politička satira Kampanja redatelja Mariana Crisana dok je ljubimac europske festivalske publike film Limbo redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život.

Finski film Društvene igre redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije nam dolaze dva filma: hvaljeni Hochwald redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja, a Lisica u rupi Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 21:39