StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Oni koji mi žele smrt‘: Angelina, majka, kraljica

11. svibnja 2021. - 21:30

"Pa... starija sam", priznaje Angelina Jolie u njezinom povratničkom akcijskom trileru "Oni koji mi žele smrt" ili "Those Who Wish Me Dead" režisera i koscenarista Taylora Sheridana. Priznanje se događa u trenutku kad šerif Ethan Sawyer (Joe Berethal) upozori nekadašnju pripadnicu vatrogasne "smoke jumper" ekipe i bivšu curu Hannah Faber (Jolie) da "ne skače s padobranom" s jurećeg kamiona.

"Ja sam starija sada", zaključuje Hannah, vatrogasna veteranka iz Montane degradirana na rad u promatračnici nakon što nije uspjela spasiti klince zarobljene u vatrenom obruču. "Oni koji mi žele smrt", ekranizacija istoimena romana Michaela Koryte, ima premijeru čitavu dekadu nakon posljednjeg Angelininog akcijskog trilera "Salt".

FILM: Those Who Wish Me Dead; akcijski triler; SAD, 2021. REŽIJA: Taylor Sheridan ULOGE: Angelina Jolie, Jon Berthal DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Odnosno, još ilustrativnije, netom prije proslave 20. godišnjice filma "Tomb Raidera" s kojim je Jolie, ulogom Lare Croft, postala najveća akcijska zvijezda 2000-ih. Zadnjih godina Lara Croft je postala Alicia Vikander, a Scarlett Johansson preuzela štafetu vodeće akcijske heroine, ali Angelina dokazuje da nije još za mirovinu, uz povremenu autoironiju na račun godina, karakterističnu za junake-povratnike tipa Schwarzenegger.

"Pamtim da je slijetanje bilo mekše", komentira Hannah nakon što se, kao "usijana glava", ogluši na šerifovo upozorenje i odleti padobranom s kamiona, iako ta njezina vještina, nažalost, neće biti akcijsko-scenski iskorištena kasnije, kad precizira da je "vitka, a ne žgoljava". Definitivno, Hannah nije Lara s obzirom da je "starija" i tužnija, s traumom iz prošlosti otisnutom na licu i duši poput velikog emotivnog ožiljka, zbog čega samuje i okajava u vatrogasnom tornju.

"Izgledaš žalosno", opaža Connor (odlični Finn Little; "Dječak oluje"), klinac u bijegu od plaćenih ubojica (Aiden Gillen, Nicholas Hoult) njegovog samohranog oca (Jake Weber), forenzičnog knjigovođe koji je otkrio nešto što nije smio, ali u "hitchcockovskoj" tradiciji "macguffina" ne otkrivamo o čemu je točno riječ.

Connoru će Hannah postati zaštitnica i zamjenska majka kad naleti na njega u divljini Montane, potaknuta iskupničkim porivima i majčinskim instinktom. Uloga je prilagođena današnjoj Jolie i u liku se iscrtavaju sve njezine zdravstvene, brakorazvodne i ine traume iz stvarnosti, kao i njezin nesalomljivi majčinski, akcijski duh.

Nije samo Hannah zrelija junakinja od Angelininih prijašnjih heroina, već i od junakinja u prethodnim izvanrednim filmovima koje je Sheridan napisao ("Sicario") ili režirao ("Tragovi u snijegu"). Jolie je imala sreće da njezin "comeback movie" potpisuje baš Sheridan, poznat i po za Oscara nominiranom scenariju izvrsnog filma "Sve ili ništa" te podcijenjene serije "Yellowstone".

Sheridan je postao najbritkije pero kvalitetnog žanrovskog filma 2010-ih kad ga je ogrnuo u neovesternsko ruho, tražeći i pronalazeći metafiziku pozicioniranjem priča o pozitivcima i negativcima u nedirnuta američka prostranstva mitskog Divljeg zapada.

Nakon granice Amerike i Meksika ("Sicario"), Teksasa ("Hell Or High Water") i Wyominga ("Wind River"), Montana je još jednom ("Yellowstone") efektno iskorištena kao pozadina priče i njezino prostranstvo daje filmu ekstra dimenziju, uz iznimno opipljive ljudske emocije i akcijsko-trilerske tenzije.

Sve to potencira arhetip priče o heroini traumatične prošlosti s jedinstvenim vještinama za preživljavanje da pruži otpor negativcima s vatrenim oružjem, dakle Angelina je otprilike kao planinar Stallone u "Cliffhangeru".

Majka priroda i surogat majka Angelina isprepleću se u "Those Who Wish Me Dead", a tu je i šerifova supruga Allison (Medina Senghore), voditeljica kampa za preživljavanje u divljini koja se trudna do zuba suprostavlja negativcima kao nijedna filmska trudnica dosad, na momente prijeteći da ukrade akcijski sjaj glavnoj zvijezdi filma.

Tako, Hannah se nađe na udaru munja u promatračnici i dolini u naelektriziranim scenama rijetkima za ovakav tip filma, a ubojice će napraviti sve da pronađu Connora kako bi s njim zakopali tajne njegova oca, pa i zapaliti šumu da odvuču pozornost i suoče junakinju s traumom.

Požar u završnici filma, vrlo uvjerljivo dočaran kombinacijom stvarne i računalno generirane plamene stihije, postaje jednaka pa i veća prijetnja od ubojica s kojima će se Jolie, naoružana sjekirom, brutalno i realistično sukobiti. Dobrano će se namučiti da ih sredi i iz duela izaći pretučena i krvava kao nikad prije, ali spremna da se ponovno okruni titulom akcijske heroine. Angelina, majka, kraljica.

Jolie živi vječno

Čini se da će se Angelina nanovo ustaliti pred kamerama i da je nećemo gledati svake prijestupne (od 2010. do 2020. glumila je u samo šest filmova). Krajem godine vratit će se i u ulozi Thene u Marvelovu megaspektaklu 'Eternals', u režiji novopečene oskarovke Chloe Zhao ("Nomadland").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 18:42