StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Njeno tijelo je dokaz‘: Biti u krevetu s Madonnom

18. siječnja 2023. - 23:45

Erotika. Seks. Erotski triler. Bio je to prirodan slijed za legendarnu pjevačicu u prvim godinama devedesetih, započet znakovito naslovljenim dokumentarnim filmom "U krevetu s Madonnom". Nakon albuma "Erotica" i knjige "Sex", Madonna je 1992. okončala premijerom erotskog trilera "Njeno tijelo je dokaz" ("Body Of Evidence") koji je od sredine siječnja 1993. krenuo u američku i svjetsku kinodistribuciju.

Još polovicom osamdesetih Madonna se okušala kao glumica u filmu "Očajnički tražeći Susan", a kako je glazbenu karijeru gradila na raznoraznim seks(i)-provokacijama i imidžu lascivne fatalne žene, kakvu je glumila i u podcijenjenom "Dicku Tracyju", erotski triler je za nju bio logičan korak dalje.

FILM: Body Of Evidence; erotski triler; SAD, 1992. REŽIJA: Uli Edel ULOGE: Madonna, Willem Dafoe OCJENA: ***

Podsjetimo se sugestivnih naslova Madonninih hit-pjesama poput "Like a Virgin" ili "Deeper and Deeper". Hit "Like a Virgin" je u "Psima iz rezervoara" Quentina Tarantina pročitan kao metafora za "velike pimpeke", a Madonna nazvana "gutačicom muškaraca" i "ženskom jeb-mašinom".

Sjetimo se i Madonninih provokativnih videospotova poput onoga za sjajnu pjesmu "Lika a Prayer", gdje je križ krasio dekolte njezine svetice i grešnice, a to nije bilo "ni pola mise". U kontroverznom spotu Madonna je u crkvi cjelivala nožne prste kipa tamnoputa sveca, prema nekim (krivim) interpretacijama i crnog Isusa, koji je oživio i uzvratio poljupcima.

"Njeno tijelo je dokaz" je sumacija glazbeno-filmske Madonne, toliko da ima smisla i što glavnu mušku ulogu odvjetnika i ljubavnika glumi Willem Dafoe, tumač kontroverznog Isusa iz "Posljednjeg Kristovog iskušenja", kojeg je pjevačica/glumica osobno odabrala za partnera u erotskom trileru redatelja Ulija Edela ("Mi djeca s kolodvora ZOO", serija "Twin Peaks", "Posljednji izlaz za Brooklyn", "Baader Meinhof Kompleks").

Film djeluje kao svojevrsna vizualizacija albuma "Erotica" i ekranizacija knjige "Sex", odnosno doslovniji "In Bed With Madonna", premda će Dafoe samo u jednoj od tri scene seksa završiti u krevetu s glavnom glumicom. Tajming za "Body Of Evidence" je bio promućuran, kao i casting.

Erotski trileri su doživjeli vrhunac upravo 1992. sa "Sirovim strastima" Paula Verhovena, "ševom stoljeća" i kulminacijom višegodišnje predigre s filmovima "Tjelesna strast", "Poštar uvijek zvoni dvaput", "Kobna privlačnost", "More ljubavi", "Hot Spot"...

Tijekom 1992. premijeru su imali i erotični trileri "Potez lovca", "Ruka koja njiše kolijevku", "Oglas donosi smrt" i "Gorki mjesec". Angažman glumica Anne Archer i Julianne Moore link je prema (erotskim) trilerima epohe "Fatal Attraction" i "The Hand That Rocks The Cradle", pri čemu potonja ovdje takoreći glumi lik prve iz spomenutog filma (supruga nevjernog muškarca).

S druge strane, Dafoe je odvjetnički odgovor na lik detektiva Michala Douglasa u "Basic Instinct", a Madonna platinasta "femme fatale" na tragu Sharon Stone kojoj je film podređen. Tijelo iz naslova pripada njoj, tj. njezinu liku, Rebecci Carlson. Ono je potencijalni "murder weapon", oružje kojim je izvršeno umorstvo starog i bogatog muškarca.

Odvjetnik Frank Dulaney (Dafoe) u jednom momentu pita okružnog tužitelja Roberta Garretta (Joe Mantegna) "Što ćeš? Označiti njeno tijelo kao oružje ubojstva?". S tim tijelom Carlson je, moguće, ubila starijeg ljubavnika sa srčanom manom, poševila ga do smrti.

"Možeš li stvarno poševiti nekoga do smrti?", pitanje je koje visi u zraku od uvodne do odjavne špice (je li Rebecca ubojica ili nije, kako tvrdi), a izgovara ga Frankov tinejdžerski sin (!), valjda kao supstitut za sve mladiće u publici koji su se palili na Madonnu i pohrlili 1993. u splitsko kino "Marjan". Film započinje uzdasima ljubavnika baš kao "Sirove strasti", uz razliku da seks gledamo na videokameri. Seks, laži i videovrpce, doista.

Nastupnom scenom Edel sugerira da prihvaća "Njeno tijelo je dokaz" kao videotečnu, drugorazrednu kopiju ili parafrazu Verhoevenova megahita (pomiješanog s erotskim klasikom "Devet i pol tjedana" i sudskim trilerom "Nedokazana krivica") kakvih je početkom devedesetih bilo na bacanje, tj. erotski triler snimljen ponajprije da namiri voajerske porive mnogih muškaraca i oslika njihove vlažne snove s Madonnom u glavnoj ulozi, samo što se radnja dijelom odvija u sudnici.

I stvarno, Rebecca je također sklona vezivanju muškaraca kao Catherine Trammel (pojas partnera umjesto bijele svilene ešarpe), ali i korištenju stezaljki za bradavice za vrijeme "kinky" seksa. Nju će također policija, okružni tužitelj i odvjetnik rešetati pitanjima "Biste li opisali sebe kao dominu?", a ona ih iznenađivati izjavama tipa "Samo smo vodili ljubav" koje provociraju konzervativne poglede na seks.

Kao što je Trammel dražila detektiva pitanjem "Jesi li ikad ševio na kokainu"?, tako Carlson draži odvjetnika kad izgovori "Jesi li ikad vidio životinje kako vode ljubav? Intenzivno je i nasilno, ali nikad ne ozlijede jedni druge". "Mi nismo životinje", veli na to odvjetnik. "Jesmo", kaže Rebecca. Naravno, kao i u brojnim sličnim (noir) trilerima, lik slaba morala potpast će pod čari fatalne žene i ona će u njemu probuditi animalne instinkte.

Priča je klišeizirana, međutim erotske scene su prilično intenzivne i nadomak "soft-core porn" etikete. Jedna scena uključuje vrući vosak sa šterike i hladni šampanjac, druga se odvija na razbijenim staklom prekrivenoj haubi automobila parkiranog u podzemnoj garaži, u trećoj Madonna masturbira, a u četvrtoj Dafoe sa njom zapleše "Posljednji tango u Parizu". "Body Of Evidence" je "Basic Instinct" za današnje pojmove erotike i erotskih filmova ("Fifty Shades Of Grey", "365 Days").

Langela i Prochnow kao svjedoci na sudu

Među svjedocima na sudu, koji poznavaju Rebeccu, nalaze se i likovi u tumačenju Franka Langelle ("Gospodari svemira") i Jürgena Prochnowa ("Podmornica").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 18:46