StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Nesavršeni robot Ron‘: Ekipa za -4

25. studenog 2021. - 22:03

"Prijateljstvo je dvosmjerna ulica." – "Nesavršeni robot Ron" (2021.)

Hiperinflacija animiranih filmova u kinima i drugdje dovela je do toga da roditelji i njihova djeca često ne stignu razlikovati stablo od šume, odnosno dobar crtić od ne tako dobrog, pa se nekad prevare i pogledaju potonje. Zato im treba posebno skrenuti pažnju na ove prve.

U hrvatskim kinima trenutno igra čak šest animiranih filmova ("Nesavršeni robot Ron", "Mali šef 2", "Obitelj Addams 2", "100% vuk", "Psići i ophodnji: Film", "Avanture obitelji Bigfoot"), a danas je stigao i sedmi "Encanto: Naš čarobni svijet". Nije svaki od prvih šest dobar, naprotiv, ali treba li najviše istaknuti jedan, to je "Ron Gone Wrong", najbolji animirani film u kinima od ljeta i "Luke" naovamo ili "Raye i posljednjeg zmaja" i "Wolfwalkers" ako ćemo gledati od zime i proljeća ove godine.

FILM: Ron's Gone Wrong; animirana SF avantura; SAD, 2021. REŽIJA: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine i Octavio E. Rodriguez GLASOVI Jan Nikola Baš, Marinko Leš DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Nemojte ga propustiti. I nemojte pomisliti da ste "Nesavršenog robota Rona" negdje već vidjeli ("Ekipa za 6"). Sličnost "Rona" s "Big Hero 6" postoji, ali daleko od toga da je ovo puka crtić-hitić kopija. Vjerujte na riječ ne samo potpisniku ovih redaka, već i njegovom starijem nećaku koji "Ekipu za 6" zna napamet.

A ako "Ron Gone Wrong" nije "crtić za 5" kao "Big Hero 6", bar je za -4. Između "Ekipe za 6" i "Ekipe za -4" nije tako velika razlika i postoji znatna šansa je da vam se robotić Ron zavuče u srce do kraja dobrog, dobronamjernog, pametnog i zabavnog filma kao i Baymax ili Wall-E i, davno prije njih, E.T. izvanzemaljac. "Nesavršeni robot Ron" je priča o prijateljstvu dječaka i robota ("Željezni div", "Terminator 2") koji su postali sve učestaliji likovi u crtićima ("The Mitchells vs. the Machines").

Redateljski trio Sarah Smith, Jean-Philippe Vine i Octavio E. Rodriguez neskriveno je inspiriran spomenutim filmovima ili likovima, ali i, pohvalno, SF-ovima o umjetnoj inteligenciji, tj. odnosu čovjeka i tehnologije kao što je "Ona", samo što taj odnos prebacuje na klince i društvene medije tako da se (ne samo) djeca mogu poistovijetiti s pričom i(li) prepoznati u likovima.

Titularni robotić je nova atrakcija za djecu iz serije B-Bot, kao RD2D, samo slađi, koju svako dijete želi imati da bi bilo "cool" u školi. Dakle, B-Bot je poput novog "must have" pametnog telefona ili igračke, a dizajniran je za društveni život djece s obzirom da se rijetko druže s drugim klincima.

B-Bot spaja dječje prijatelje na net, povezuje ih s društvenim mrežama i zna sve što vole. "Najbolji prijatelj ravno iz kutije", predstavlja se B-Bot usamljenom protagonistu Branku kad ga napokon dobije na poklon od samohrana oca i počne "učitavati prijateljstvo".

Ispostavi se, međutim, da je disfunkcionalan i nesavršen, pokvarenog "softwarea", što je paralela s društvenom disfuncionalnošću i nespretnošću njegova mladog vlasnika koji će obojati robota da se obojica bolje uklope u školu. Ipak, čak i takav Ron je savršeniji od drugih, kao što je i Barney "normalniji" od druge djece konstantno zakačene na društvene mreže da žive ispred ekrana/"online" i sve su povezanija s tehnologijom umjesto vršnjacima.

O tome crtić i govori, opasnostima tehnologije i društvenih mreža, ovisnosti djece o njima koji ih od najmanjih nogu lišavaju ljudskog kontakta i interakcije, otuđuje međusobno i od društva "uživo". Dovoljno je reći da je poruka negativca filma "drž se ekrana".

Tehnologija je udaljila Brankove prijatelje iz ranog djetinjstva od njega, ona potiče usamljenost i nesigurnost kod djece, kao na primjeru klinke koja prolazi put od zvijezde društvenih mreža do luzerice i žrtve izrugivanja kad je video snimi u nezgodnom trenutku.

"Ron Gone Wrong" je "right" i ukazuje na važnost i značenje prijateljstva općenito, naročito "uživo", barem s robotom s kojim dijete može stvoriti i njegovati opipljiviji odnos naspram onog virtualnog preko interneta jer "prijateljstvo je dvosmjerna ulica", ali i da budeš/ostaneš svoj.

Robotić shvaća da "ako se ne može sprijateljiti onda je besmislen", a Branko da trebaš biti onakav kakav jesi umjesto da se "reprogramiraš" zbog okoline, pa makar imao jednog, ali vrijednog prijatelja poput Rona. Učitavanje (njihova) prijateljstva je gotovo.

Prvi je animirani film studija Locksmith Animation

"Nesavršeni robot Ron" prvi je dugometražni animirani film studija Locksmith Animation. Locksmithu se neće biti lako nametnuti velikim igračima, ali treba mu poželjeti sreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 06:07