StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

NA RUBU HORIZONTA Horor na svemirskom obzoru

23. rujna 2020. - 23:55

Klaustrofobičan? Vrlo. Pitanje upućeno doktoru Weiru (Sam Neill) i njegov odgovor pred ulazak u gravitacijski spremnik takoreći svode čitav znanstveno-fantastični horor filma "Event Horizon" (1997.), isturenog ostvarenja u filmografiji Paula W.S. Andersona obilježenoj serijalom "Resident Evil" i hitom "Alien vs. Predator".

Jedan od najpodcijenjenijih SF-ovskih žanrovaca devedesetih, koji s godinama polako stječe zasluženi kultni status, "Na rubu horizonta" je sav u klaustrofobiji titularnog svemirskog broda "Event Horizon". Stanimo načas i istaknimo nešto što se naoko uzima zdravo za gotovo, možda i zato što nije još iskustveno običnom čovjeku.

FILM: Event Horizon; SF horor; SAD, 1997. REŽIJA: Paul W.S. Anderson ULOGE: Sam Neill, Laurence Fishburne OCJENA: ****

Biti nasukan u svemiru ili plutati svemirskim brodom milijunima kilometara daleko od Zemlje... Sama pomisao na to je teški horor i paranoja ako se čovjek malo više zadubi. Nije, jasno, "Na rubu horizonta" prvi SF film koji koristi taj motiv i stvara "haunted house" horor u svemiru.

"Event Horizon" je nastao pod utjecajem psihološkog "Solarisa" Andreja Tarkovskog (više) i čudovišnog Scottovog "Aliena" (manje). No, Anderson je "Na rubu horizonta", njegov drugi film nakon "Smrtonosne bitke", načinio distinktivnim u amalgamskom križanju dvaju žanrova.

Psihologiji "Solarisa" Anderson je dodao krvavi fizički horor "Hellraisera" i opipljivost ugroze, ne samo halucinaciju iste. "Solaris" i "Hellraiser"/Tarkovski i Clive Barker u istoj rečenici? Samo kod Andersona kojemu "alienski" monstrum nije trebao budući da je čudovište sam svemirski brod iz naslova filma.

Neill i Laurence Fishburne predvode zvjezdanu glumačku ekipu (Kathleen Quinlan, Joely Richardson...) u ulogama članova posade spasilačkog broda, ali prava zvijezda "Event Horizona" je sam "Event Horizon" i njegov dizajn. Rijetko ovako nadahnuti Anderson (podcijenjena SF akcija "Vojnik") u startu kreće u potragu za svojom zvijezdom.

Tik poslije uvodnog loga Paramount Picturesa, kamera se uzdiže iznad zvijezda poviše njegove planine i odlazi do zvjezdanog nebeskog svoda i dalje do svemira, a špica upada u crvotočinu. Sve sukladno svemirskom brodu stvorenom "da dosegne zvijezde, ali je otišao dalje" prema kojem je film naslovljen.

Kratki info, zatim, daje osnovne (i lako moguće vizionarske) naputke. Godine 2015. prva stalna kolonija na Mjesecu... 2032. počinje eksploatacija ruda na Marsu... 2040. istraživački brod "Event Horizon" je lansiran radi ispitivanja rubova Sunčeva sistema. Netragom nestaje iza Neptuna... To je najveća svemirska katastrofa... 2047., sada...

Riječi su rekle svoje i vrijeme je da upečatljive slike progovore. Kamera Adriana Biddlea ("Aliens") bez "reza" izlazi iz prozora u obliku križa na svemirskoj postaji nakon što snimi pripremanje dr. Weira i u totalu je prikaže u nižoj orbiti oko Zemlje.

Dr. Weir se pridružuje ekipi spasilačkog broda "Lewis and Clark", predvođenoj kapetanom Millerom (Fishburne), na strogo povjerljivoj misiji i nakon boravka u gravitacijskom spremniku, košmar uključen, budi se dezorijentiran, ali ne toliko da nije kadar ispričati o čemu se tu radi.

Stigao je signal iz Neptunove orbite, zanimljivo, 22 godine prije nego se prošlogodišnja "Ad Astra" također dotaknula tog planeta u svrhe priče. Izvor signala je prepoznat kao "Event Horizon", brod za daleka istraživanja i prototip letjelice brže od svjetlosti koja stvara dimenzijski otvor za trenutačni prijelaz iz jedne točke u drugu i istezanje krivulje prostor-vrijeme.

Gdje je brod bio sedam godina i što je vidio tamo, pitanje je sad, odnosno kad se Miller i društvo približe Neptunovoj orbiti i pronađu "Event Horizon". I gdje je njegova posada, tj. što joj se dogodilo? Na brodu nema znakova (ljudskog) života, posada je mrtva, ali brod je – živ. Ili je donio neku "živu silu" od tamo kamo je već bio.

Svakako, brod reagira na Millera i posadu, čita im misli/traume/grizodušja i pretvorit će njihove živote u živi pakao na ivici sna i jave. "Izbavite sebe iz pakla", glasi poruka posade "Event Horizona" koja će biti dešifrirana kad se pakao već otvori na brodu koji postaje lik/negativac filma.

Brod ima svoje nazubljeno srce u obliku cirkularne jezgre gravitacijskog pogona za međudimenzionalna putovanja, gdje pluta tekuća živa od koje bi se možda mogao pospojiti Terminator T-1000. Do nje se može doći prolazom kroz odjeljak bez narušavanja magnetskog polja, nalik stroju za mljevenje mesa, sa zubima tehnološkog čudovišta.

Tehnološki horor je također dominantan u filmu i tehnologija u obliku monstruozna broda "Event Horizon", koji je bio izvan našeg svemira znane znanstvene stvarnosti, kažnjava čovjeka/ljude za kršenje svih zakona fizike u Weirovoj potrazi za kreiranjem umjetne crne rupe kao "najrazornije sile svemira" u svrhu putovanja bilo kamo i izvijanja prostor-vremena.

Mašinerija "Event Horizona" je impresivna, kao i njegova scenografija klaustrofobičnih koridora i odaja uparena s efektima Richarda Yurichicha ("Bliski susreti treće vrste", "Istrebljivač"). Živosti broda doprinose pokretni, dodirljivi setovi i makete/minijature, sa CGI-jem svedenim na minimum minimuma.

Hrpa metala u formi metalnog čudovišta danas izaziva proganjajuću jezu. Interijeri i eksterijeri su izvanredno oblikovani. Iznutra "Event Horizon" izgleda poput divovske srednjovjekovne gotičke tamnice i grobnice, a izvana kao katedrala ili kapela s kršćanskom ikonografijom (prozori kao križevi itd.).

Film subverzivne i perverzne religiozne simbolike, uronjen do guše u pakao, mračni je praznik za oko, premda to ironično pobija upozorenjem "Ondje gdje idemo ne trebamo oči da vidimo". Čovjek bi i zatvorenih očiju trebao vidjeti da je posrijedi dobar SF horor koji se inspirirao starim žanrovskim klasicima, ali i bio očita inspiracija za nove primjerke "sci-fi" žanra ("Sunshine", "Pandorum").

Iako je prilično i nepravedno zapostavljen u realnom vremenu, kad ga je bio glas problematične produkcije zbog kraćenja Andersonove "NC-17" verzije sa 130 minuta na "R-ovskih" 99, "Na rubu horizonta" je izdržao test vremena. "Event Horizon" je kadar projicirati nelagodu mentalnog i tjelesnog horora kao prije 20-ak godina u splitskom kinu "Marjan". "To je u tvojoj glavi? Samo u tvojoj glavi?" Nije.

‘Hellraiser‘ i Clive Barker

Da paralela s "Hellraiserom" nije slučajna govori informacija kako je Clive Barker bio jedan od savjetnika na filmu prije početka snimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 15:51