StoryEditor
Film & TVDVOSTRUKO SLAVLJE

‘Murina‘ Antonete Alamat Kusijanović osvojila nagradu u Cannesu, a novopečena mama gleda ceremoniju s novorođenim sinom: ‘To je najbolji red carpet koji sam mogla poželjeti‘

Piše Marko Njegić
17. srpnja 2021. - 19:58

Odlične vijesti za hrvatsku kinematografiju iz Cannesa: "Murina" je osvojila nagradu Zlatna kamera koja se dodjeljuje debitantskim filmovima prikazanim u jednoj od canneskih selekcija.

Dugometražni debi Antonete Alamat Kusijanović proglašen je najboljim od strane žirija na čelu s francuskom glumicom Mélanie Thierry.

"Murina" se prikazala u važnom paralelnom programu "15 dana autora" gdje su lansirani debitantski uratci Wernera Herzoga, Kena Loacha, Akija Kaurismakija, Spikea Leea i izvršnog producenta Antonetina filma Martina Scorsesea.

Nagradu Zlatna kamera, utemeljenu 1978., osvojili su, primjerice, Jim Jarmusch ("Noć na Zemlji"), Jafar Panahi ("Bijeli balon"), Steve McQueen ("Glad"), Benh Zeitlin ("Zvijeri južnih divljina")..., a od redateljica Mira Nair ("Salaam Bombay!"), Ildiko Enyedi ("Moje 20. stoljeće"), Naomie Kawase ("Suzaku") i Miranda July ("Ti, ja i svi koje poznajemo"), danas priznate festivalske filmašice.

Veliki je ovo uspjeh za hrvatski film i našu mladu redateljicu koja je jučer rodila sina, a danas dobila cannesku nagradu.

– Nevjerojatne vijesti u dva dana. Gledam ceremoniju iz kreveta u bolnici sa svojim novorođenim sinom na prsima, to je najbolji "red carpet" koji sam mogla poželjeti! Čestitam cijeloj ekipi filma i hvala Cannes Film Festivalu na ovakvom priznanju – izjavila nam je Kusijanović pred početak Pule koju svečano otvara upravo "Murina".

Oduševljenje ne krije ni glavna glumica filma, 18-godišnja Gracija Filipović.

– Kao da biti u Cannesu sa svojim prvim dugometražnim filmom nije već samo po sebi nevjerojatno, još smo i osvojili nagradu Zlatna kamera za "Murinu". Presretna sam. Dugo smo radili za ovaj trenutak i sad kada se napokon ostvario osjećaj je nenadmašiv. Zahvalna sam na predivnoj ekipi bez koje ovo sve ne bi bilo moguće, a posebno čestitam Antoneti koja je za mene oduvijek bila najbolja redateljica, a sada je to konačno pokazala i svijetu – kazala nam je Gracija.

item - id = 1113455
related id = 0 -> 1143788
related id = 1 -> 1137333
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 09:29