StoryEditor
Film & TVušli u povijest

Marko Njegić: ‘Schitt‘s Creek‘ izdominirala je u kategoriji najbolje humoristične serije. Tek sad, nakon šest sezona, svi će itekako pričati o njoj

Piše Marko Njegić
21. rujna 2020. - 21:15
AFP

Koliko je televizijska produkcija prezagušena potvrđuje i najnoviji slučaj humoristične serije "Schitt's Creek", ovjenčane Emmyjima.

Mnogima koji prate serije kanadska komedija je prošla ispod radara, a ima već šest sezona. Moguće da je to i zbog toga što prestižne dramske serije kolo vode, a komedije nekako često budu u drugom planu... dok ih Emmy ne gurne u prvi.

Sad bi svatko trebao znati za "Schitt's Creek", nakon što je dominirala u kategorijama najbolje humoristične serije, najboljega glavnoga glumca i glumice u humorističnoj seriji, kao i u kategorijama sporednoga glumca i glumice, režije, scenarija i castinga. Pritom je pobijedila puno poznatije naslove, kao npr. "Dead To Me 2" i "What We Do In Shadows 2".

Serija je započela s emitiranjem 2015., kad se nitko nije mogao nadati da će pet godina kasnije oboriti rekord u nominacijama za Emmy i pomesti dodjelu.

Ubrzo je "Schitt's Creek" stekao kultni status kod vjernih fanova, ne i najšire publike, s pričom o bogatoj, ali disfunkcionalnoj familiji Rose koja prolazi od zvijezda do trnja, nakon što je glavu obitelji, uspješnog poduzetnika Johnnyja, prevario poslovni menadžer.

Familija starta od nule u dizajnerskoj odjeći i navikava se na život na niskoj nozi, bez prijašnjih blagodati (putovanja svijetom u privatnim avionima), u gradiću Schitt's Creek, jedinom posjedu koji su uspjeli zadržati i gdje će postupno postati važni članovi zajednice, ali i, kako to obično biva u sličnim premisama, nikad složniji kao obitelj.

Situacijski humor i komedija karaktera forte su serije iz pera komičara Eugenea Levyja (nezaboravni Jimov tata iz "Američke pite") i njegova sina Dana. Levy senior i junior su kreatori serije od njezinih početaka, a nalaze se i u ulogama Johnnyja i njegova sina Davida Rosea za koje su dobili Emmy.

Prestižnu nagradu dobile su i Catherine O'Hara ("Bubimir", "Sam u kući") i Annie Murphy kao majka i kćer Moira i Alexis Rose. Svi su oni rekli "zbogom" svojim likovima jer je recentna šesta sezona snimljena kao finalna, no tko zna. Nakon velikog uspjeha na Emmyjima kreatori i glumci možda Roseovima još jednom kažu "zdravo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. listopad 2020 05:50