StoryEditorOCM
Film & TVodlazak legende

Marko Njegić prisjetio se susreta s genijalnim ‘montipajtonovcem‘ i kakvu mu je spačku napravio; Imamo i fotografiju urnebesnog trenutka

Piše Marko Njegić
22. siječnja 2020. - 17:23

Kakav je bio komičarski genijalac i "montipajtonovac" Terry Jones, najbolje pokazuje anegdota s našeg susreta i intervjua na Motovun Film Festivalu 2010., gdje je dobio posebnu nagradu Maverick.

Tijekom ugodna razgovora na vrhu "brda filmova" Jones je širio zarazan smijeh, a prilikom zajedničkog fotografiranja nenadano izveo "montipajtonovsku" spačku.

Potpisnik ovih redaka nije se ni snašao - Terry mu je gurnuo prst u nos netom prije nego što je škljocnuo fotić i ovjekovječio fotku za uspomenu. Izveo je, dakle, "montipajtonovski" skeč "a man with a taperecorder up his nose" (čovjek s kasetofonom u nosu).
Jedan trenutak i sve je bilo kristalno jasno.

Zabavni i kreativni Jones je živio (za) komediju i humor. Živio je (za) Monty Python.

image
privatni album

Posljednjih godina patio je od rijetkog oblika demencije, ali se i dalje smijao, barem vlastitim šalama, kako je izjavio njegov kolega "montipajtonovac" Michael Palin koji ga je opisao kao jednog od najsmiješnijih pisaca i performera generacije, ali i više od toga – renesansni komičar; scenarist, redatelj povjesničar, autor priča za djecu...

Terry je bio svakako među najkreativnijim Monty Python kreativcima, jedna šestina skupine, ali vrijedna, možda i najvrijednija. Upravo je on samostalno režirao dva ponajbolja Monty Python filma – "Brianov život" i "Smisao života", od kojih je potonji ljetos fino popunio kino "Bačvice" u sklopu ciklusa klasike.

Režirao je i neke filmove mimo Monty Pythona, kao što su kultni "Erik Viking", "Vjetar u vrbama" i "Sve što poželiš". Ipak, Monty Python je bio Jonesov zaštitnik znak i dao je veliki obol od osnutka komičarske grupe 1969., najviše kroz njemu najmilije apsurdne skečeve s dozom nadrealnosti i(li) anarhije kojima ništa nije bilo sveto.

Ispred kamere Terry će ostati ostati vječno upisan ulogama sredovječnih kreštavih ženetinica, napose kao "mother of a very naughty boy" ("Life Of Brian"), ali i mr. Creosote koji će jesti i povraćati, jesti i povraćati, i tako ukrug, sve dok ne eksplodira od prežderavanja ("The Meaning of Life"). Neki od statista su zapravo povraćali u toj sceni. Eto koliko je Jones bio "zarazan" komičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 03:13