StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Ljeto ‘85.‘: U potrazi za ‘Skrivenom ljubavi‘

7. svibnja 2021. - 20:55

Predispozicije da "Ljeto '85." ("Été 85"/"Summer Of '85") postane najemotivniji, najosobniji i najtopliji film nerijetko emotivno suzdržanog i hladnog francuskog redatelja Francoisa Ozona bile su naizgled ispunjene u samom startu. Cijenjeni, pomalo i precijenjeni Ozon pronašao je inspiraciju u "young adult" romanu "Dance On My Grave", objavljenom 1982. godine, romansi "gay" prefiksa iz pera britanskog spisatelja Aidana Chambersa.

Rođen 1967., Ozon je početkom/sredinom osamdesetih, 1982. i 1985., bio otprilike jednake dobi kao tinejdžerski protagonist Chambersova romana i njegova filma koji će doživjeti gorkoslatku pa i tragičnu ljetnu romansu na obali Normandije s nešto starijim mladićem. Možda je i sam doživio nešto slično kao (kasnije deklarirani) "gay".

FILM: Été 85; drama; Francuska, 2020. REŽIJA: Francois Ozon ULOGE: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin DISTRIBUCIJA: Discovery OCJENA: ***

Dakle, "Ljeto '85." moglo je biti Ozonova "Skrivena ljubav"/"Call Me By Your Name" ili barem njegov odgovor na sjajnu istoimenu romantičnu dramu Luce Guagagnina s Timotheejem Chalametom i Armiejem Hammerom, nagrađenu Oscarom za najbolji adaptirani scenarij, koja se također odvijala u Europi osamdesetih, točnije Italiji, kronicirajući romansu dvojice muškaraca.

K tome, "Summer Of '85" našao se u konkurenciji prošlogodišnjeg Cannesa i bio nominiran za 12 Cesara, francuskog Oscara, a dobio je i nominaciju Europske filmske akademije za najbolju režiju. Početak je obećavajuće intrigantan. "Ako vas smrt ne zanima, ako ne želite znati što se dogodilo njemu i meni te kako je on postao leš, bolje odmah stanite.

Ovo nije priča za vas...", pripovijeda Alexis (Félix Lefebvre) o sebi i Davidu (Benjamin Voisin), nakon čega The Cure liječi njegovu dušu s "In Between Days", prvom stvari na soundtracku, složenom da odlično evocira osamdesete u zvuku pjesmama poput "Self Control" i "Cruel Summer", kao što to u slici radi belgijski direktor fotografije Hichame Alaouie.

Priču Alexis priča u flešbeku, odnosno u terapeutske svrhe piše prisjećanja slomljenog srca na ljetnu ljubav koju Ozon režira s daškom trilerske misterije. "Napiši svoju priču svojim riječima i emocijama", savjetuje Alexisu profesor književnosti Lefevre (Melvil Poupaud) dok Ozon nameće pitanje je li mladić, možda, ubio Davida kao ključni faktor prilikom gledanja filma u kojem u potrazi za svojom "Skrivenom ljubavi" (nepotrebno) pronalazi i "Talentiranog gospodina Ripleyja".

Ipak, gledatelj nastoji smetnuti s uma misteriju i emotivno se uživjeti u romansu, za što mu Ozon isprve daje dobrog povoda, kad se čini da bi "Ljeto '85." moglo osvojiti sam vrh njegove filmografije ("8 žena", "Bazen", "5x2", "Mlada i lijepa", "Bogu hvala"). Nakon što David jednog olujnog dana spasi brodolomca Alexisa kad mu se prevrne čamac, njih dvojica se sprijateljuju, polako postajući i nešto više od prijatelja.

Ozon sve to snima s opipljivim osjećajem za ljubavna "nije-to-običan-flert" uzbuđenja iz mladenačkih američkih i francuskih filmova osamdesetih, kao i "Call Me By Your Name". Alexis i David odlaze u kino i lunapark, plove morem, voze se motorom s vjetrom u kosi i plešu u disku. Najbolja scena, jako lijepa evokacija čuvenog prizora iz francuskog teen-klasika "Tulum" sa Sophie Marceau, odvija se baš u disku, kad David dođe do Alexisa i na uši mu stavi slušalice "walkmana" kojima jedri "Sailing" Roda Stewarta.

Međutim, ljepota ljetne ljubavi i filma "Summer Of 85" nije dugoga vijeka, a dvostruki "početak kraja" slijedi prilično naglo, kad David, nakon šestotjedne idile s Alexisom, baci oko na britansku djevojku Kate (Philippine Velge) koja je došla učiti francuski preko ljeta. Događa se to točno u trenutku kad smo likove počeli upoznavati i investirati u njihovu priču zahvaljujući dobrim glumcima i Ozonovoj strasti da je ispriča.

Struktura filma tu počinje dolaziti na naplatu, sve neujednačenije podijeljena između romantične prošlosti i dramske, kvazitrilerske sadašnjosti, a i Ozon postupno smanjuje strast i povećava distanciju, karakteristično za mnoga njegova ostvarenja. "Ljeto '85." preuzima Alexisove pomiješane emocije i interne konflikte, ali ih svodi na ishitrene ispade, prolazeći od romanse do farse i odbijajući gledatelja. Film na kraju ispada suviše emotivno nestabilan i distantan. "Skrivena ljubav" baš i nije pronađena.

Valeria Bruni Tedeschi u ulozi majke

Davidovu slobodnoumnu majku glumi Valeria Bruni Tedeschi, a u glumačkoj ekipi se nalazi i Isabelle Nanty ("Amelie").

item - id = 1097086
related id = 0 -> 1136599
related id = 1 -> 1136718
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:06