StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

LEGENDE SMRTONOSNE BITKE: OSVETA ŠKORPIONA Videoigra za odraslu djecu

21. svibnja 2020. - 19:25

A sad... borba! Poziv za borbu izgovoren je tek oko sredine animiranog filma iz svijeta superpopularne videoigre "Smrtonosna bitka", ali "Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge" ne čeka dugo za "fight". Borba počinje već u impresivno animiranom uvodu "crtića".

Navodnici na crtiću nisu slučajni: unatoč štitu Warner Brosa koji otvara "Legende smrtonosne bitke" i pojavi jednog od "trade-mark" likova studija Patka Darka, ovo definitivno nije animirani film za mlađe klince, bar ne one ispod 12-15 godina. Kvragu, "Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge" je uredno zarezan dobnom oznakom "R" i vrlo brzo pokazuje da je zaslužuje.

FILM: Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge, animirani; SAD, 2020. REŽIJA: Ethan Spaulding GLASOVI: Jennifer Carpenter, Joel McHale OCJENA: *** ½

Za klince odgojene na Pixar, Disney i DreamWorks animaciji, "Legende smrtonosne bitke" mogle bi imati efekt ekvivalentan onome koji je 1969. hipernasilna Peckinpahova "Divlja horda" imala na publiku klasičnih vesterna Johna Forda. Redatelj "Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge" Ethan Spaulding kao da je svjestan toga pa u uvodu radi poveznicu s "The Wild Bunch" prizorom mravi kako napadaju škorpiona.

Istovremeno s time, (anti)junak animiranog filma, Hanzo Hashashi, budući "osvetoljubivi duh" Scorpion (glas Patricka Seitza), podučava sina životnim lekcijama onako kao što je otac podučavao Conana. "Ninjoliki" ratnik Scorpion, prepoznatljiv fanovima videoigre po žutoj odori i dvama mačevima, ovdje dobiva tzv. "origin" priču.

Doznajemo da je postao nemilosrdan borac u potrazi za osvetom Sub-Zerou (Steve Blum), tipu vizualno/imidžom veoma nalik njemu, samo mračnijem - "jinu" njegovom "jangu". Sub-Zero neće samo ubiti Hanzovu suprugu, već i sina. Stradavanje djeteta u crtiću, i to prilično eksplicitno, posljednje je upozorenje za najmlađe okice da odustanu od gledanja "Legendi smrtonosne bitke".

Animirana stilizacija radi odmak od "filmskog" nasilja, ali "Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge" je podosta ekstreman u prizorima krvoliptanja, tj. amputiranja udova i krckanja kostiju. Radi lakše ilustracije, recimo da je animacija "Legendi smrtonosne bitke" kombinacija "anime" segmenta iz "Kill Billa" i grafičkog stripa, što – dakako – redatelj pripaja nasilnoj vizualnosti matične videoigre koja je, objavljena 1992., inicirala uvođenje dobnih rejtinga u "gejmerskom" svijetu.

Dva "Mortal Kombat" filma (1995., 1997.) takoreći su tratinčice po pitanju nasilja u usporedbi s ovim animiranim. Ipak, Spaulding se, osim videoigre, napaja na akcijskom filmu, konkretno "Romeo mora umrijeti" s Jetom Lijem. Spauldin prenosi "rendgen" animaciju u "slow motionu", odnosno unutarnji prikaz "fatality" ozljeda, uključujući one najbrutalnije, tipa da se meso i mišići odvajaju od kostiju, a lubanje i leđne moždine čupaju iz glave/tijela.

U animacijskom smislu, osobito za DTV animaciju, to izgleda umjetnički besprijekorno, s osjećajem za tančine pojačanim zvukovnošću stripovskih "onomatopeja", kao kad Goro otrgne ruke iz ramena Jaxu. Svojedobno kontroverzni "trade-mark" izraz videoigre "Finish him!" ("Dokrajči ga!") oslikan je do krajnjih granica.

U pogledu akcijskih scena, "Legende smrtonosne bitke" ostvaruju "flawless victory", no ostatak filma ne ispunjava u potpunosti još uvijek neispunjeni kinematografski potencijal videoigre. Možda to napravi najavljeni blockbuster u produkciji Jamesa Wana ("Aquaman").

Jer, "Mortal Kombat" bi mogao biti "U zmajevom gnijezdu" (ili "Krvavi sport") s "demonima i sranjima" iz "Ratova zvijezda". Sudbina svijeta ovisi o karate turniru gdje megdane predstavnici dobra i zla, carstva duhova, smrtnika itd., zaštitnici zemlje i čarobnjaci poput boga Raidena (Dave B. Mitchell) kojeg glumac-borac Johnny Cage (Joel McHale) naziva "nekim našim Merlinom"...

Sve to karakterizira koncept "Smrtonosne bitke", ali isti nije raslojen i uslojen kako dolikuje, već u drugoj polovici počiva na upadicama Cagea dok "faćka" Sonyu Blade (Jennifer Carpenter) i općenito. Cage nije pretjerano duhovit, ali uspijeva prošvercat poneku zgodu metafilmsku foru, ispočetka misleći da glumi u nekom filmu. "Bolje da ovo ne završi direktno na video", kaže Cage u animiranom filmu koji je, hm, završio direktno na video.

Kinohit 1995.

Filmski "Mortal Kombat" bio je priličan kinohit 1995., sa zaradom od 70 milijuna dolara u Americi i 120-ak u svijetu. "Smrtonosna bitka" je označila redateljski debi Paula W.S. Andersona koji će potom snimiti "Na rubu horizonta", "Vojnika", "Resident Evil"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 23:46