StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Lavovska borba‘: Rocky iz pjesme Brucea Springsteena

6. travnja 2021. - 20:19

Nazvan po pjesmi Brucea Springsteena "Jungleland", film Maxa Winklera nije klasična boksačka drama kao što se može očekivati prema plakatu, veoma sličnom "Boksaču" s Markom Wahlbergom i Christianom Baleom u glavnim ulogama. To je prvenstveno socijalna melodrama poput "springsteenovske" balade, pa tek onda boksačka drama, kao što je bio Stalloneov prvi i najbolji "Rocky" i, prije njega, "Na dokovima New Yorka" s Marlonom Brandom.

Springsteenova pjesma s albuma "Born To Run" boja film o ranjenim dušama (sjetimo se stihova "... but they wind up wounded...") s dna društvene ljestvice u potrazi za američkim snom pod svaku cijenu protiv svih izgleda, poput boksača koji svejedno ulazi u ring i odbija ustuknuti pred snažnijim oponentom do zadnje runde, igrajući/boksajući na sve ili ništa.

FILM: Jungleland; drama; SAD, 2019. REŽIJA: Max Winkler ULOGE: Charlie Hunnam, Jack O'Connell OCJENA: *** ½

Boks je u svakom boksačkom filmu ponajprije metafora za (lavovsku) borbu boksača izvan ringa, onu životnu, a to napose potencira treći i daleko najbolji uradak nezavisnog američkog filmaša, sina komičara Henryja Winklera, nakon "Ceremony" i "Flower".

Glavni likovi "Lavovske borbe" su braća Stanley i Walter "Lion" Kaminski (izvrsni Charlie Hunnam, Jack O’Connell). Nerijetko podcijenjeni Hunnam ostvaruje jednu od najboljih uloga nakon izvedbe karijere u filmu "The Lost City Of Z" Jamesa Greya, izgledajući nikad više kao izgubljeni brat pokojnog Heatha Ledgera.

Stanley je krajnja "against-type" uloga za nekadašnjeg "Sina anarhije" i čovjek bi prije očekivao njega vidjeti kao boksača Liona, imenovanog tako zbog "lavljeg repića" na kosi koji mu donosi sreću, a ne njegova menadžer, luzera s lošom navikom da često završi s druge strane zakona.

Zbog toga je Lionu zabranjeno natjecanje u tradicionalnom boksu, pa je osuđen na boksanje golim šakama na brutalnim "underground" turnirima bez pravila. "Donijet ću ti led i vrući ručnik", brine se Stanley za njega i gleda kako da s Lionovim šakama razbiju začarani krug luzerstva.

Prilika dolazi u vidu "kraljevske borbe" za 100 tisuća dolara skroz na drugoj strani zemlje – u San Franciscu. Međutim, braća usput moraju zadovoljiti lokalnog gangstera Peppera (Jonathan Majors; "Posljednji crnac u San Franciscu", "Lovecraftova zemlja") kako bi Stanley podmirio novčani dug prema njemu.

Pepper traži od njih da povezu mladu djevojku Sky (Jessica Barden; glumačko otkriće) i predaju je tamošnjem kriminalcu Yatesu (John Cullum, stubokom drukčiji u odnosu na ulogu u "Životu na sjeveru"), ukratko odigraju ulogu trgovaca robljem. Dok likovi putuju Amerikom i upadaju u frku s autom, lovom, zakonom, "Jungleland" otkriva dosta o njima i samoj Americi pozicionirajući se kao melankolični "road movie" i vozeći cestom slomljenih snova.

Tom su cestom prije njih kročili likovi brojnih Springsteenovih socijalnih balada i filmova "novog Hollywooda" sedamdesetih s parom živopisnih luzera/tipova na rubu zakona, od "Ponoćnog kauboja" do "Strašila" i "Ulica zla", ali i novijih (boksačkih/borilačkih) drama s dvojicom braće tipa "The Fighter" i "Warrior".

"Lavovska borba" ima melodramske (arrhe)tipologije i klišeja u likovima i situacijama, baš kao klasična Sprinsgteenova pjesma, ali ih prihvaća i grli kao što umorni boksač grli protivnika dok dolazi do daha od njegovih udaraca i povraća snagu. Dovoljno je reći da će se stvoriti trokut kad se protektivni Lion zaljubi u Sky i Stanley postane ljubomoran u strahu da ne izgubi brata, s njime i meč koji im može "otvoriti vrata".

Jasno je zašto su Lion i Sky privukli jedno drugo – prepoznali su se kao dvoje ljudi koje drugi na ovaj ili onaj način iskorištavaju zbog tijela (nju kriminalci, njega brat). Ovakva čitanja čine likove zanimljivijima nego možda inicijalno jesu, no ako odgovaraju melodramskom arhetipu, zahvaljujući snažnim ulogama glumaca djeluju autentično i životno.

S njima vrijedi krenuti na put i doći "ovoliko blizu" njihova sna koji je opjevao Springsteen u odjavnoj pjesmi, a to, zanimljivo, nije "Jungleland". Film se simbolički odjavljuje uz "Dream Baby Dream". Lavovska borba za snove nije završena.

Hunnam s Gibsonom u akciji

Idući film Charlieja Hunnama je akcijski triler "Last Looks", donedavno znan kao "Waldo", gdje glumi bivšeg policajca koji se povlači u osamu, ali vraća na dužnost nakon što ga privatni detektiv angažira za istragu umorstva. Mel Gibson igra drugu mušku ulogu, a ženska je pripala Moreni Baccarin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:17