StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

LAVLJE SRCE Karate iz videoteke

14. lipnja 2020. - 07:50

VHS kaseta sa snimljenim okršajem dezerterskog legionara Lyona Gaultiera (Van Damme), zvanog Lavlje srce, protiv oponenta u škotskom kiltu zavrtjela se na videu u jednoj sceni filma "Lionheart" (1990.) Sheldona Letticha. U video se zatim ubacila kaseta s prijašnjom borbom Lyonova idućeg protivnika Atile (Abdel Qissi) koju su prekinule smetnje baš kad se gorostas trebao prestati "igrati" s tipom nasuprot sebe i puštati da ga ovaj udara.

Promotorica ilegalnog kluba boraca, znana po nadimku Gospa (Deborah Rennard kao Brigitte Nielsen iz "Rockyja IV" za siromašne), bila je uvjerena da će Atila nadjačati Lyona, ali je "smontirala" snimku u korist potonjeg kako bi nasamarila bogate kladioničare.

FILM: Lionheart; akcijska drama; SAD, 1990. REŽIJA: Sheldon Lettich ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Harrison Page OCJENA: *** ½

Oni će uložiti novac na Lavlje srce i izgubiti, a ona će se masno kladiti na Atilu i pobijediti. Kriva oklada, rekao bi Lyon.

Naizgled obična scena je od multiple važnosti za "Lavlje srce" i Van Dammea. Naime, mnogi kritičari su se krajem osamdesetih kladili protiv Van Dammea poput Gospe i prognozirali da film neće uspjeti, niti će on daleko (s njim) dogurati.

Još jednom kriva oklada: Van Damme je s "Lionheart" došao na dvostruki udarac do hollywoodske "A" lige (Lettichov "Double Impact" pa blockbuster "Universal Soldier" Rolanda Emmericha, nakon čega su uslijedile još prestižnije produkcije poput "Hard Target" Johna Wooa, "TimeCop" Petera Hyamsa...), a jedan od za njega definirajućih filmova zaradio je šest do osam puta više od uloženog u kinima i pretvorio se u megahit u videotekama.

Scena s Lyonovom borbom snimljenom na kaseti ovjekovječila je metafilmski/metaVHS-ovski čitavu jednu epohu. Van Damme je postao prvo ime u videoklubu boraca, tj. među "martial arts" herojima. Svatko mu je zapamtio ime nakon "Lavljeg srca", filma koji je cementirao videotečno pitanje "Jel doša novi Van Damme?".

"Lionheart" je stekao enormnu popularnost na VHS-u. Bio je to možda i najpopularniji film u splitskim videotekama ("Ness", "Hit", "Blatine", "Meteor", "War Games"...) prije 30 godina, 1990./1991., tada znan po naslovu "Neopravdano odsutan" ili "A.W.O.L.". Za "Lavlje srce" se tražila kaseta više. Ispod pulta. Poviše pulta. Sa strane pulta. Vikendom. Preko tjedna.

Nove generacije filmofila stasale na Netflixu teško da mogu pojmiti sličnu pomamu za nekim filmom poput "Lionheart" i uopće anti-instant koncept da se njegovu rentu treba(lo) rezervirati unaprijed i provesti dane ili tjedne u slatkom iščekivanju. No, kad se "Neopravdano odsutan" napokon dočekao, gledanje je bilo još slađe. Toliko slatko da nije trebao puding od čokolade sa šlagom da dodatno zasladi film, ali je odigrao ulogu "proustovskog" kolačića madeleine.

Godinama kasnije, puding "madeleine" je gorkoslatko uveličao ponovni susret s "Lavljim srcem" i potragu za junakom izgubljenim u vremenu. Danas Van Damme u svijetu filma više nije što je bio, no "Lionheart" je zauvijek ovjekovječio "rising star" trenutak junaka i kadar je vratiti sjećanje na djetinjstvo filmofilima koji su uz njega odrastali i zaljubili se u karate.

"Znaš što? Tebi treba poduka iz karatea, tako te nitko ne bi dirao", govori liječnik dobrano ugruvanom Lyonu u rijetkoj sceni "schwarzeneggerske" samoironije. U toj fazi karijere Van Damme je igrao na "stalloneovske" senzibilitete, unosio iskrenu, sirovu, proživljenu emociju u akciju i bio karate Rocky, najviše u "Lavljem srcu", trećem dijelu neslužbene borilačke trilogije započete "Krvavim sportom" i nastavljene "Kickboxerom".

To je evidentno u ovom filmu: "Lionheart" je dramski realističan poput prvog "Rockyja", ako ne borilački mitski i metafizički kao superiorniji "Kickboxer" i "Bloodsport" (nema magične, nadrealne glazbe Paula Hertzoga). Zasigurno je tome razlog što je Van Damme kao koautor scenarija skrojio priču "Lavljeg srca" prema vlastitu iskustvu.

Kad Lyon stigne u New York bez kinte u džepu, nešto slično je iskusio i Van Damme prilikom dolaska u Ameriku. Okej, nije zarađivao novac sudjelovanjem u ilegalnim "underground" borbama, ali jest snimajući "undergroundovske" borilačke akcije. Da nije znao karate, bio drukčiji i uporan, možda bi završio kao jedan od beskućnika kakve ("rockyjevski") "propalica s ulice" Lyon sreće u filmu koji želi nešto reći i o Americi na prijelazu osamdesetih u devedesete.

Ovako je Van Damme dogurao do Los Angelesa, gdje Lyon, s njime i on sam, demonstrira umijeće u ispražnjenim bazenima hollywoodskih milijunaša, zabavljajući modernim gladijatorstvom lovaše i lovašice koje će licnuti krv borca kad im doleti na dekolte.

Borilačke scene su koreografski i lokacijski atraktivne (podzemna garaža, teren za skvoš), a Lyonovi protivnici nastoje biti upečatljivi verbalno kad ne mogu pojavno ("Zgodan si, ne znam bih li se s tobom borio ili te poševio" kao zagrijavanje za "Prvo će da ga bije, a onda će da ga kara").

No, "Lionheart" je u srcu drama, čak i melodrama, pa tek onda borilački/akcijski film, iako se onda gledao isključivo kroz tu prizmu. "Mislio sam da to ima samo u starim filmovima", kaže Lyonov samoimenovani menadžer Joshua (Harrison Page) kad čuje da je iz Legije stranaca. "Volio bih da je sve to samo stari film", veli Lyon.

I doista, "Lavlje srce" jest starinski film koji melodramskom (su)osjećajnošću i neuvijeno sentimentalnim orkestracijama skladatelja Johna Scotta nivelira neke "klišeje" i "naivnosti". Melodrama je integrirana u akciju jednako kao i akcija u melodramu u filmu koji pokazuje dramski potencijal i mekšu stranu borca tvrdih mišića.

Moglo bi se reći i da melodrama u "Lionheartu" nadjačava akciju s obzirom na motivaciju junaka: Lyon se bori i krvari za obitelj, da bi uzdržavao ženu i kćer pokojnog brata. Pritom Van Damme znade i primiti, ne samo zadati udarac kao npr. Steven Seagal, biti "underdog" i stupiti u borbu s bolnim rebrom kako bi i posljednjeg gledatelja u publici naveo da strepi i navija za njega.

Dobivši dotad najveću priliku da bude puno više od udarača i dovoljan prostor za dramu/karakterizaciju lika, Van Damme je napeo dramske bicepse kao nikad prije i ostvario srčanu ulogu u poštenom "krv, znoj i suze" filmu. "Svaki moj film je imao srca", podsjećao je Van Damme u "JCVD-u". "Lavlje srce" je jedan od najsrčanijih.

Posveta u ‘Jeseni samuraja‘

U sporednim ulogama nalaze se poznata lica žanrovske kinematografije osamdesetih, Brian Thompson ("Kobra"), Michel Qissi ("Kickboxer") i Vojislav Govedarica ("Rambo II"). Ovo je film s valjda najviše naslova u povijesti: "Lionheart" "A.W.O.L.", "Leon", "Wrong Bet", "Full Contact"... Koliko je bio popularan ne samo u Hrvatskoj, nego i bivšoj Jugoslaviji, potvrđuje činjenica da je dobio lijepu filmofilsku posvetu u srpskom filmu "Jesen samuraja". P.S. "Lavlje srce" se emitira 14. lipnja u kasnijim večernjim satima na RTL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 02:10