StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Krvavi sport‘: U Van Dammeovu gnijezdu

Piše Marko Njegić
19. veljače 2023. - 23:15

Flashback na djetinjstvo počinje od prvog takta magične, transcendentalne glazbe Paula Hertzoga i ne staje sve do posljednjega kadra Jean-Claudea Van Dammea na ulasku u zrakoplov. “Krvavi sport” (“Bloodsport”, 1988.) jedan je od onih teleportacijskih klasika i svaki put uspije vratiti osjećaj prvog gledanja filma.

Osjećaj gledanja dječačkim očima pojačan je do maksimuma u društvu desetogodišnjeg nećaka koji je na sličan način doživio “Bloodsport” u istoj dobi kao i potpisnik ovih redaka kad se prvi put susreo s filmom na videu 1988./1989. Tih se dana u očekivanju nekog novog “ninja” filma naveliko gledala serija “The Master” s Leejem Van Cleefom, legendarnim negativcem iz vesterna “Točno u podne” i “Dobar, loš, zao”, koji je glumio i s Chuckom Norrisom u “Oktagonu”.

FILM: Bloodsport; akcijska drama; SAD, 1988. REŽIJA: Newt Arnold ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Bolo Yeung OCJENA: ****

A onda je jednog dana iz videoteke stigla VHS kaseta “Krvavi sport” i više ništa nije bilo isto. Van Cleef? Ma samo Van Damme!

U svijetu borilačke akcije odjednom je postojao samo jedan “Van”, i to, dakle, definitivno nije Cleef. On je bio najbrži kolt među negativcima vesterna, a Van Damme najbrža šaka i noga borilačkog filma od vremena Brucea Leeja.

Trebali su usporeni pokreti da uhvate Van Dammeove spektakularne leteće kružne s elastičnim nogama kao helikopterskim elisama kojima je uvjerio prvog čovjeka kompanije Cannon Menahema Golana da mu dodijeli glavnu ulogu stvarnog lika Franka Duxa nakon što ih je demonstrirao na ulici iznad njegove glave. Dux, odnosno Van Damme, predstavljen je kako u vojnoj bazi kontinuirano vježba kružne udarce nogom na boksačkoj “speed bag” lopti.

To je samo zagrijavanje za ono što slijedi, od “razapinjanja” na treningu, preko “dim mak” tehnike (“dodir smrti”) primijenjene za razbijanje najdonje cigle u nizu i rušenje divovskog “sumo” protivnika, do nevjerojatnih karate akrobacija u ekstatičnom finalu što pršti od bojnih pokliča, “slow motiona”, navijačkog zanosa, “ježenja”.

Mnogi su smjesta poželjeli biti Van Damme i dobili inspiraciju da upišu karate. Nije čudno da je srčani i karizmatični Van Damme ovim filmom postao zvijezda i postavio temelje akcijsko-borilačke karijere (“Kickboxer”, “Lionheart”) koja je eksplodirala u devedesetima (“Osveta blizanaca”, “Univerzalni vojnik”, “Usamljeni zaštitnik”, “Teška meta”, “Vremenski policajac”, “Iznenadna smrt”...).

Fluidna borilačka tjelesnost bila je i ostala fascinantna u scenama lišenima akcijske kompjutorizacije i specijalnih vizualnih efekata; pogledajte samo fizički intenzivni okršaj Dux vs. Paco (Paulo Tocha). Van Damme nije trebao specijalne efekte, njegovo je tijelo specijalni efekt i maksimalno ga je uposlio redatelj.

Newt Arnold je dojmljivo orkestrirao scene borbi, kaleći se kao prvi asistent režisera na klasicima “U vrelini noći”, “Bijeg”, nastavak “Kuma”, “Istrebljivač”, “Ratne igre”, “Družba Goonies”..., a za Cannon je obnašao ulogu redatelja druge ekipe na “Invasion U.S.A.”.

Nešto ovako u pogledu borilačke akcije i koreografije dotad nije bilo viđeno u kinematografiji, uključujući Leejeve borilačke majstorije iz klasika “U zmajevu gnijezdu” i tehniku ždrala na jednoj nozi u završnici “Karate Kida”. “Bloodsport” je bio logičan nasljednik filmova “Enter The Dragon” i “Karate Kid”, ali i “Rockyja III” i “Rockyja IV”, a stigao je u pravo vrijeme i preuzeo VHS štafetu nakon što su se njihove kasete izlizale od učestala gledanja.

Od Leejeva je klasika “Krvavi sport” naslijedio priču o turniru u borilačkim vještinama i Bolu Yeunga u ulozi negativca (ovdje Chong Li), od “Karate Kida” i nastavaka “Rockyja” nesvakidašnje treninge s japanskim “senseijem” ili uopće trenerom/mentorom, odnosno dramatično stradavanje neke junaku bliske osobe, poput Frankova prijatelja Raya Jacksona (Donald Gibb; “Osveta šmokljana”).

No, dok je “Karate Kid” bio mahom film za klince, “U zmajevu gnijezdu”, “Rocky IV” i posebice “Bloodsport” razdvajali su dječake od muškaraca, kako je rekao Jackson uoči borbe s Chong Lijem. Yeungov zastrašujući negativac bio je svojevrsni azijski Ivan Drago i nametao se kao glavni antagonist razbijajući led nogama i rukama još od uvodne montaže raznolikih treninga budućih natjecatelja “underground” turnira zvanog “Kumite”.

Dragina izjava “Moram te slomiti” nadograđena je s “You break my record, now I break you like I break your friend”, a prije toga Yeung povlači paralelu s “Enter The Dragon” kad parafrazira Leeja i kaže “cigla ne uzvraća udarac” nakon što Dux biva izazvan da pokaže “dim mak”. Chong Li je djelovao čak i opasnije od Drage, kao i sam film u odnosu na “Rockyja IV”.

Kad kamera prati Duxa i Jacksona kako s vodičem Victorom (Ken Siu) prolaze kroz mračne i uske aleje zatvorenog grada Kowloona unutar Hong Konga na putu do mjesta gdje se održava “underground” turnir, audiovizualna atmosfera je takva da se čini kako gledamo scene iz postapokaliptične budućnosti prvog “Terminatora”.

Mračnost razbijaju humorni momenti u scenama kad Duxa po Hong Kongu hvataju agenti Helmer (Norman Burton; “Dijamanti su vječni”, “Pod naponom”) i Rawlins (budući oskarovac Forest Whitaker). Naime, Dux je pobjegao iz vojske da se natječe na turniru, a sličan motiv bijega krasit će kasnije Van Dammeove filmove, ne samo “Lavlje srce”, nego i “Zlatnog zmaja”, pa i “Legionara”.

Ključna scena “rockyjevski” emotivnog i motivirajućeg filma, jednog od najboljih borilačkih svih vremena, stiže netom poslije Duxova bijega iz vojske i prije njegova odlaska u Hong Kong. Tada Dux posjećuje bolesnog “shidoshija” Tanaku (Roy Chiao; “Indiana Jones II”) i doživi spiritualno inscenirani flashback na djetinjstvo i mladost, kad je postao njegov učenik i prakticirao “ninjitsu”.

Montaža treninga jedna je od najboljih tog tipa i završava tako da se Dux toliko borilački izvještio da može sparirati i blokirati udarce s povezom preko očiju, što će mu dobro doći u nezaboravnom klimaksu, kad ga Li “oslijepi” bacanjem praha u oči, a Van Damme prilično dobro glumi da ne vidi, iako nije Al Pacino (“Miris žene”).

Dok se Dux flashbackovski prisjeća treninga tražeći unutarnju snagu za borbu “naslijepo”, “Krvavi sport” još jednom premošćuje godine i vraća natrag u djetinjstvo. Odrasli gledatelj nanovo je postao dječak.

Par nastavaka, niz oponašatelja

Kad Jackson u hongkonškom busu počne napadno salijetati lokalnu djevojku, čini se da bi on mogao biti “bully”, ali to je samo varka budući da postaje dopadljiv lik i Duxov najbolji prijatelj. S druge strane, Dux je ostvario kratku romansu s novinarkom Janice (Leah Ayres). Film je iznjedrio par nastavaka s Danielom Bernhardtom, ali i niz oponašatelja. Van Damme i Yeung ponovno su omjerili snage u dvije izvrsne scene “Osvete blizanaca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 06:25