StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Krokodil Dundee‘: Sad i opet ‘Kroki‘ Crockett

7. siječnja 2021. - 22:38

"Daj mu lisnicu", usklikne novinarka Sue Charlton (Linda Kozlowski) kad nju i Micka "Krokodila" Dundeeja (Paul Hogan) zaskoče lopovi uz prijetnju nožem. "Zašto", lakonski će Mick. "Ima nož", podsjeća Sue. "Nije to nož... OVO je nož", kaže Mick i izvadi nožinu od pola metra.

Scena na koju je vjerojatno bio ljubomoran Rambo i svaki akcijski "one-liner" heroj omogućila je "Krokodilu Dundeeju" (1986.) mjesto među najpopularnijim filmovima osamdesetih. Akcijska avanturistička komedija pretvorila se u senzaciju prije 35 godina i postala najveći australski izvozni (filmski) proizvod, a Hogan nacionalno blago.

FILM: Crocodile Dundee; avanturistička komedija; SAD/Australija, 1986. REŽIJA: Peter Faiman ULOGE: Paul Hogan, Linda Kozlowski OCJENA: *** ½

Sa zaradom od 174 milijuna dolara, "Crocodile Dundee" je postao i drugi najveći kinohit 1986. u SAD-u, odmah iza "Top Guna". Nakon proljetne premijere u Australiji (24. travnja), u Americi je "Krokodil Dundee" zaigrao početkom jeseni 1986. i nastavio puniti kina sve do početka 1987. godine. I kod nas je bio veliki hit kad se ukazao na velikim ekranima. Pisac ovih redaka sjeća se gužve i prepunog kina "Central", kao i švercera za planule ulaznice.

"Crocodile Dundee" je imao odličnu reklamu kao hit koji se morao vidjeti, nošenu "THAT's a knife" provalom junaka, citiranom ili parafraziranom u nizu filmova, od nastavka "Crocodile Dundee II" iz 1988., do "Simpsona", "Wolf Creeka" i "The Hitman's Bodyguard". Uspjeh "Krokodila Dundeeja" je razumljiv. Film je bio egzotičan kao "Bogovi su pali na tjeme", dičio se junakom žilavog kova i razoružavajućeg osmjeha koji je imao vlastitu glazbenu temu i urođen osjećaj za akciju, avanturu i komiku.

Povrh toga, ležerno je i gotovo neprimjetno šarao između humoristične "riba zvan vode" pustolovine, akcijske (manje) i romantične (više) komedije s opipljivom kemijom između nepatvoreno dopadljivog, karizmatičnog Hogana i privlačne Kozlowski koja izgleda kao seksi spoj Kim Wilde, Kelly McGillis i Kathleen Turner, a postala mu je partnerica i u stvarnosti.

Ništa revolucionarno, ali zaigrano, šarmantno i nepretenciozno u kombiniranju općih mjesta žanrova ili dominantnih blockbustera osamdesetih poput "Indiane Jonesa II" i "Lova na zeleni dijamant". Ustvari, "Crocodile Dundee" je pokušao i uspio biti replika "Romancing The Stone", njegova inverzija uz dašak australske autentičnosti prilikom spajanja avanturističkog i romantično-komičnog, tj. osvježavanja, potenciranja i (re)kontekstualiziranja "fish out of water" koncepta.

U "Krokodilu Dundeeju" je, naime, krokodil izvan vode, jer Dundee će iz australske džungle doći u urbanu džunglu New Yorka. No, za početak, prelijepa gradska cura Sue odlazi k njemu u Australiju i osjeća se tamo kao riba izvan newyorške vode i zone komfora.

Cilj joj je napraviti priču o Australcu (Dundee) kojeg je napao krokodil i odgrizao mu nogu, ali je svejedno uspio dopuzati stotinama kilometara kroz divljinu da se spasi.  Naravno, ispostavit će se da je priča podložna preuveličavanju prilikom svakog idućeg prepričavanja kao svaki mit.

Micka je krokodil doista napao, samo što mu nije odgrizao pola noge, već ostavio "ljubavni ugriz". Svjedno, kad je već došla, Sue odlazi s Mickom na mjesto nesreće, duboko u australsku prašumu, gdje će se njih dvoje zbližiti nakon što je spasi iz ralja golemog krokodila u sceni koja je onomad prenula (ne samo) klince u kinu, režirana u stilu krokodilskog odgovora na Spielbergov "Jaws".

Krokodile su u filmu od milja nazivali "kroki", ali kad čovjek pogleda neman kakva je napala Sue, teško da joj može tepati. No, zato taj nadimak pristaje Dundeeju kojeg Sue u jednom momentu na logorovanju uspoređuje s Daveyjem Crockettom. Kroki Crockett, to je Dundee, jedan od simpatičnijih i najdugovječnijih likova osamdesetih, svojevrsna australska inačica Indiane Jonesa i, još više, Jacka Coltona ("Lov na zeleni dijamant").

Ipak, baš kad gledatelj pomisli da će gledati "Romancing The Stone" u Australiji umjesto Kolumbiji, s Mickom kao Coltonom, Sue kao "fish out of water" Joan Wilder i pripadajućim scenama ugroze od krokodila i zmija, "Crocodile Dundee" odlazi u New York, gdje je prvospomenuti film završio.

"Bit će to sjajan završetak priče", Sue poziva Micka u New York. "Oh, je li to sve? Mislio sam da mi se upucavaš", namigne Mick koji će New York iskusiti kao Tarzan ili kauboj iz Australije i čudom se čuditi modernoj civilizaciji njegove Jane, čudnijoj, pa i divljijoj, od prašumske, premda je isprve mislio da je to "najgostoljubljivije mjesto na svijetu".

Život u gradu je jednako opasan za čovjeka iz prašume, ako ne i opasniji, jasno je kad se priča preseli iz australske divljine u newyoršku. Dundeejeva djetinja nevinost i naivnost u sve samo ne nevinom i naivnom modernom svijetu, odnosno prirodna akcijska snalažljivost pokretač su komedije u newyorškom segmentu filma, zrcalo sudara kultura.

Neke scene danas izgledaju klišeizirano i zastarjelo zato što su postale klišeizirane i zastarjele u međuvremenu, tipa junakov susret s pokretnim stepenicama, bideom i hotelskom poslugom. Međutim, Hoganova opuštenost, "lajkabilnost" i šarm u ulozi čine "Krokodila Dundeeja" još uvijek ugodnim filmskim iskustvom u Mickovim interakcijama s Newyorčanima i New Yorkom.

Tko bi zaboravio Dundeejevu reakciju na "yuppieja" koji šmrče kokain, kad pomisli da mu je začepljen nos i da se treba inhalirati? Pamti se njegov galantni odnos s uličnim prostitutkama i ne tako galantni s transvestitima (ona je on?!!?), veranje na prometni znak i autostopiranje policajca na konju, kao i sređivanje kradljivca torbe u bijegu – konzervom, što će kasnije vozač limuzine Gus (Reginald VelJohnson) ponoviti s improviziranim bumerangom.

"Iz kojeg si plemena", Dundee pita Gusa dok ga u stopu prati i pravda Sue. "Sve je OK, on je iz Australije", veli Sue koja ima dečka/zaručnika Richarda (Mark Blum) da romantična komedija bude kompliciranija, a ako je, unatoč tome, (bilo) očekivano ona i Dundee završe zajedno, definitivno nije očekivano kako se to dogodilo i gdje.

Bila bi grehota odati scenu za one koji možda nisu (još) gledali "Crocodile Dundee", ali može se zapisati da završnica na platformi podzemne željeznice spada među najljepše i najoriginalnije u povijesti romantične komedije, pa i romantičnog filma uopće. Sve zbog glavnih glumaca koji su iznijeli scenu, kao i cijeli film, naročito Hogan kao Dundee. Parafrazirajmo "Nije to nož... OVO je nož" šlagvort za šlag na vrhu torte "Krokodila Dundeeja". Nije Dundee samo junak filma. ON jest film.

Serijal od četiri dijela

Od četvrtka 7. siječnja u hrvatskim kinima igra četvrti dio serijala "Krokodil Dundee". Naslovljen "Fantastični gospodin Dundee", to je prvi film o omiljenom liku nakon 2001. i "Krokodila Dundeeja u L.A.-u".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 17:59