StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Kokainski medvjed‘: Crni medo šmrče bijelo

Piše Marko Njegić
24. veljače 2023. - 23:50

Kokain. Medvjed. Kokainski medvjed. Oči vas ne varaju, ovo ste stvarno pročitali. I medvjed je stvarno (bio) "na kokainu". Film "Kokainski medvjed" ("Cocaine Bear") inspiriran je istinitim događajima iz Amerike polovinom osamdesetih, preciznije 1985. godine.

Andrew C. Thornton II, krijumčar droge i bivši službenik za narkotike, izbacio je pošiljku kokaina negdje iznad Georgije tijekom zračnog transporta na relaciji Kolumbija – Amerika dok je zrakoplov tipa Cessna letio na autopilotu, da bi stradao prilikom evakuacije iz aviona, kad je iskočio i njegov se padobran nije otvorio.

FILM: Cocaine Bear; horor komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Elizabeth Banks ULOGE: Keri Russell, Alden Ehrenreich DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

Na kokain je nabasao jedan crni medvjed i pojeo 34 kilograma. Gotovo tri i pol mjeseca nakon Thorntonove pogibije kokainski medvjed pronađen je mrtav od predoziranja, a dobio je nadimak "Pablo Escobear".

Redateljica Elizabeth Banks ("Na putu do zvijezda 2", "Charliejevi anđeli") i scenarist Jimmy Warden ("The Babysitter 1&2") pronašli su nadahnuće u priči zamišljajući, uz puno pjesničke slobode, "što ako?" scenarij, tj. crnohumorna akcijsko-hororsko-trilerska zbivanja koja su se možda mogla dogoditi između Thorntonove i medvjedove smrti, iako o tome ne postoje službeni zapisi.

Ukratko, što ako je "nakokani" medvjed postao krvožedan i krenuo u ubojiti pohod napadajući svakog čovjeka na kojega je naletio u šumi u prizorima koji potenciraju scenu s Leonardom DiCapriom i grizlijem iz "Povratnika"? Odgovor na to pitanje daje "Cocaine Bear" i nastoji biti jedan od onih visokokonceptualnih filmova, naizglednih instant-kult klasika čiji naslov govori sve što trebate znati, dakle kao "Snakes On a Plane", samo što zmije u avionu nisu bile na kokainu kao medo.

Slično "Zmijama u avionu", ni "Kokainski medvjed" nije stopostotno urnebesna smjesa horora, apsurda i crne komedije kako smo se nadali da potvrdi titulu (potencijalno) najluđeg filma godine, ali u nekoliko navrata ispunjava obećanje iz sugestivnog naslova što potiče prljavu maštu i ima najmanje jednu ludu i nezaboravnu scenu za anale.

Crnohumorni ton uspostavljen je u uvodnom natpisu ("izvor: Wikipedia"!) kako, otprilike, crni medvjedi nisu teritorijalni i ne napadaju ljude, ali ako vas napadnu veća je šansa da se branite, a ne da mu se prepustite.  "Ako je crni brani se, ako je smeđi legni", govori skandinavski turist (Kristofer Hivju).

On i njegova partnerica (Hannah Hoekstra) dožive bliski susret s kokainskim medvjedom u uvodu filma koji najavljuje "Cocaine Bear" kao potencijalnog nasljednika "Grizlija", odnosno horor "animal attack" vrste s odgrizenim udovima i poderanom kožom, osobito popularne u sedamdesetima i osamdesetima nakon uspjeha "Ralja".

Predstavljanjem drugih, ključnih likova u tumačenju poznatih glumaca, kao što su Keri Russell, Ray Liotta, Alden Ehrenreich, O‘Shea Jackson Jr. i Margo Martindale, jasno je da Banks i Warden namjeravaju pomiješati jedan takav horor s crnom komedijom punom šarolikih karaktera po mjeri braće Coen ili Quentina Tarantina.

Imamo dvoje predtinejdžera u bijegu od škole da vide tajni slap, Dee Dee i Henryja (Brooklynn Prince, Christian Convery), majku Sari (Russell) koja ih traži zajedno s punašnom rendžericom Liz (Martindale) i aktivistom za prava životinja Peterom (Jesse Tyler Ferguson), dilere Syda, Eddieja i Daveeda (Liotta, Ehrenreich, Jackson Jr) u potrazi za izgubljenim kokainom, policajca Boba (Isiah Whitlock Jr.) na njihovu tragu i lokalne adolescentske bandite.

Likova je previše pokraj glavne kokainske zvijezde pa ne dolaze svi do izražaja, kao ni neki motivi koji su film mogli načiniti mitskim u stilu "Aliensa", konkretno saznanje da je titularni medo zapravo medvjedica i da će štititi mladunčad kao Sari svoju kćerku. Ipak, minutažu likova Banks na mahove uspijeva izbalansirati, kao i krvavocrveni horor i crnu komediju, tako da se nekim čudom film ne raspadne, odnosno ne popuca po transžanrovskim šavovima.

Banks, k tome, povremeno pronalazi zlatnu sredinu između straha i smijeha, a kad se to dogodi, "Kokainski medvjed" pršti od energične otkačenosti i doseže traženi "WTF" učinak (medo se strovali na Eddieja i zaspe ležeći na njemu), najviše u sceni kad ekipa hitne pomoći (Kahyun Kim, Scott Seiss) iziđe na teren nakon poziva rendžerice i zatekne medvjeda u njezinoj kolibi.

Bolničari, baš kao gledatelj, misle da su pobjegli medvjedu kad s ozlijeđenom rendžericom na kolicima ulete u vozilo hitne i daju gas, ali našmrkana životinja zaleti se za njima, sustiže kombi s otvorenim stražnjim vratima i sprema se za skok unutra. Nešto luđe od ove scene teško da ćemo vidjeti do kraja godine.

Liotta u jednoj od zadnjih uloga

Pokojni Ray Liotta ovdje je odigrao jednu od posljednjih uloga i dobio je lijepu posvetu na odjavnoj špici, unatoč tome što će njegov lik skončati groznom smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 20:46