StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

KICKBOXER Transcedencija borilačke akcije

28. travnja 2020. - 22:00

Fotogeničnost borilačkih pokreta bila je krajem osamdesetih podignuta na neki novi, (d)otad nedosegnuti level u filmovima Jean-Claudea Van Dammea. Nitko nije letio zrakom i udarao nogama kao Van Damme. Belgijski majstor borilačkih vještina je demonstrirao leteći kružni udarac iznad glave producenta Menahema Golana i osvojio glavnu ulogu u "Krvavom sportu".

Impresivno koreografirani "Bloodsport" bio je probojan film u Van Dammeovoj karijeri, ali za trasiranje iste i cementiranje njegova (prez)imena fanovi akcijske "martial arts" kinematografije mogu biti zahvalni "Kickboxeru" (1989.) Marka DiSallea, najboljem ostvarenju iz glumčeve prve faze karijere.

FILM: Kickboxer; akcija; SAD, 1989. REŽIJA: Mark DiSalle ULOGE: Jean-Claude Van Damme, Dennis Alexio OCJENA: ****

"Kickboxer" je potkrijepio neoboriv dokaz da "Krvavi sport" nije slučajan hit i postavio Van Dammea daleko iznad ostalih VHS udarača date epohe. Borilačke scene bile su u odnosu na "Bloodsport" koreografski još taktilnije (usporeni pokreti s multiplim ponavljanjima) i intenzivnije (brzi udarci u realnom vremenu), stimulativne da čitavu generaciju filmoljubaca pošalju u "dojo" ukrašen fotografijama Van Dammea.

Trideset godina kasnije "Kickboxer" vraća u kasno djetinjstvo i izaziva sličan osjećaj za treningom, a njegova sinematičnost samo raste u očima, kao i respekt prema Van Dammeu koji je s puno elana koreografirao, režirao i izveo sve borilačke scene, posvetivši se ulozi 101 posto i promjeni stila od matičnog karatea s "tip-tap" udarcima do snažnije udaračkog kickboxinga.

Van Damme je tjelesno, pa i emocionalno, investiran do krajnjih granica ljudske izdržljivosti, možda više nego ikad prije i poslije, premda je tad bio znatno bolji borac nego glumac i trebao je još sazrijeti kao glumački performer ("JCVD"), ali njegovi su unutarnji ožiljci bili vidljivi kao vanjski.

Posvećenosti je moguće kumovala koscenaristička prilika da autobiografski skroji lik Kurta Sloanea prema sebi i svojim budućim filmovima poput "Osvete blizanaca", kao i onim prošlim ("Nema povlačenja, nema predaje", "Krvavi sport"). Kurt je iz Belgije, a prije nego što je stigao u Los Angeles i postao pomoćnik starijeg brata Erica, prvaka u kickboxingu (Dennis Alexio), trenirao je balet i karate, baš poput Van Dammea.

Glumčeva tjelesnost nadomak nadčovječnosti u sekvencijama spartanskog vježbanja i borilačkog vojevanja uzdiže gotovo do mitske razine načelno jednostavan i formulaičan "martial arts" film osvete, (tajlandski) egzotiziran kolaž ključnih motiva iz "No Retreat, No Surrender", "Rockyja IV", "Karate Kida" i "Bloodsporta".

Eric je Apollo Creed uvjeren u svoju nadmoć u ringu čak i u zemlji (Tajland) gdje je kickboxing rođen, a Tong Po (Michel Qissi), pak, tajlandski Ivan Drago i Ivan Krašinski (Van Dammeov borac-negativac u "Nema povlačenja, nema predaje", čime Kurt dođe kao njegova inverzija).

Za to što je Eric odbio povjerovati Kurtovu "lošem predosjećaju" i otkazati borbu s čovjekom koji trenira udaranjem nogama u stup, bit će gadno kažnjen. Odzvanjanje Tong Poovih udaraca i prizor žbuke kako otpada sa nosivog zida upečatljivo sugerira Ericov fatum. "Ovdje se bore drukčije. Nemoj se boriti", upozorava Kurt brata.

"Udarac je udarac", smatra Eric dok ga Tong Po ne dohvati laktom i načne njegov poraz. Doduše, Eric će ostati paraliziran i završiti u kolicima, ne mrtav kao Apollo, ali Kurt svejedno dobiva "rockyjevsku" motivaciju da se osveti za brata u boks-meču s dozvoljenim udarcima nogama, glavom i laktovima, jednako kao što ju je prethodno dobio i Van Dammeov Frank Dux kad mu je Chong Li ozlijedio prijatelja u "Krvavom sportu".

"Hoću Tong Poa", uzvikne Kurt citatnu rečenicu filma. "Jedino ga možeš sresti u ringu, a nisi dovoljno dobar", kaže tamnoputi Amerikanac Winston Taylor (Haskell Anderson) koji poveže Kurta s lokalnim "senseijem" Xianom Chowom (Dennis Chan). Xian će naučiti Kurta "muay thai", iako je prestao podučavati.

"Osveta je opasan motiv", filozofski će Xian. "Moćan također", nepokolebljiv je Kurt. Nakon prve lekcije – Kurt treba donijeti namirnice iz sela od Xianove lijepe nećakinje Mylee (Rochelle Ashana) – jasno je da je ovaj "sensei" tajlandski mr. Miyagi, no Karate Kid teško da bi izdržao "advanced training" kao Van Damme, počevši od trčanja s komadom mesa.

"S ovim ćeš brže trčati", siguran je Xian, a Kurt doznaje zašto kad ga počne juriti njegov pas. U ulozi drugog najomiljenijeg mentora u ovakvim filmovima nakon Miyagija Pata Morite, Chan unosi zraku humora, kao u popularnoj sceni pijanog tajlandskog boksa, kad Xian opije Kurta i izazove borbu s protuhama u kafiću.

Međutim, "Kickboxer" biva akcijsko-dramski ozbiljan jednom kad pravi treninzi započnu koji će Kurta naučiti da bude brži od bilo kojeg udarca i pripremiti ga za ikoničku borbu protiv Tong Poa na drevni način s šakama uronjenima u staklo. Kulminacija nastupa za vrijeme treninga u Kamenom gradu.

U "Stone City" su dolazili drevni ratnici i tu Kurt u sebi budi mitskog ratnika kadra napraviti pet uzastopnih letećih kružnih bez "reza", preko njega i sam Van Damme u kondiciji života. "Slušaj umom, srcem, čitavim bićem", Xian savjetuje Kurta, ali i gledatelja, da otvori uši (glazba Paula Hertzoga) i oči (fotografija Jona Kranhousea).

Tako saslušan i sagledan, "Kickboxer" u scenama treninga postaje poetično, transcedentalno iskustvo na razmeđi fizike i metafizike kao rijetko koji borilački film. Neki artistički "akcija, poezija, transcedencija" kadrovi, ozvučeni Hertzogovom nadrealno dobrom glazbom, imaginiziraju "Kickboxera" u retro-egzotiku za kakvom bi se danas otimali filmski festivali otkako su "priznali" i akcijski žanr.

Van Dameov filmski brat u ringu s Cikatićem

Dennix Alexio je u to doba bio stvarni natjecatelj i šampion koji se 1992. našao u ringu i s našim "tigrom" Brankom Cikatićem. Michael Quissi je, pak, Van Dammeov dobar prijatelj i nekoć čest suradnik. Glumio je i u "Krvavom sportu" i u "Lavljem srcu"; u prvom je bio borac kojemu Chong Li slomi nogu, a u drugom jedan od lovaca na Van Dammeova odbjegla legionara. Nakon uspjeha ovog filma, "Kickboxer" je postao franšiza, nedavno nanovo oživljena s Van Dammeom u mentorskoj ulozi Duranda u stilu "Creeda". P.S. "Kickboxer" se prikazuje 2. i 6. svibnja na Fox Movies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 19:30