StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

JOŠ UVIJEK ZNAM ŠTO SI RADILA PROŠLOG LJETA Prvo skoči pa reci ‘jump scare‘

1. studenog 2020. - 19:53

Udarni horor "halloweenovske" sezone 1998. (listopad/studeni) nije bio "Noć vještica: 20 godina poslije", već "Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta". Ekspresni nastavak kinohita "I Know What You Did Last Summer" umjesto novog "Halloweena", i to "povratničkog", s Jamie Lee Curtis u glavnoj ulozi nakon 17-godišnje pauze od serijala?

Bila je to konačna potvrda definitivne smjene hororske vlasti – "slasheri" devedesetih "Vrisak" i "Znam što si radila prošlog ljeta" preuzeli su štafetu ili bolje reći mačetu žanra s novim negativcima kao što su Ghostface i ribarskom kukom opasani Fisherman, zamjenama za legendarne star(c)e poput Michaela Myersa, Jasona Voorheesa i Freddyja Krugera.

FILM: I Still Know What You Did Last Summer; horor triler, SAD, 1998. REŽIJA: Danny Cannon ULOGE: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr. OCJENA: ** ½

"I Know What You Did Last Summer" nije se doduše prometnuo u kilometarski serijal nakon što je nastavak sasjekla kritika, premda nije baš toliki "ajme i kuku" (naglasak na "kuku"), a zaradio je dvostruko manje od prethodnika, ali i dalje prilično solidnih 40 miljuna dolara samo u američkim kinima.

Nije ni blizu dogurao do brojke nastavaka "Noći vještica", "Petka 13." i "Strave u Ulici brijestova". No, tada je izgledalo da bi "Znam što si radila prošlog ljeta" mogao postati franšiza. To se nije dogodilo, no barem je, neovisno o kvantiteti i neravnomjernosti u kvaliteti prvog i drugog filma, ostao u kolektivnom sjećanju fanova žanra, pa i "opće (pop)kulture".

Ovog ljeta jedan od naj-"šeranijih" (filmskih) "memeova" na temu korone bio je "coming soon" plakat za "kinohit 2021." na kojem je ispod "I Know What You Did Last Summer" sarkastično pisalo "nothing". Dakle, znam što si radila prošlog ljeta, odnosno ljeta 2020. – ništa.

Na valu tog "memea" eto oba filma kao udarne atrakcije ovog Halloween vikenda na Fox Moviesu, kanalu koji nije zaboravio na njihovu veliku popularnost u kinima i videotekama krajem devedesetih. "Znam što si radila prošlog ljeta" se obnovio i napisao prije pola godine, stoga je sad red da se pred-"halloweenovski" obnovi i napiše nastavak, nesuđeni temeljac dugovječnog serijala.

Naime, "Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta" je rađen s mišlju da potvdi novi "slasherski" serijal u nastajanju, ugledajući se na nastavke spomenutih franšiza. Znači, više "bu" scena i manje logike, veći broj mrtvih, dublji dekolte bujne i šesne heroine, glasniji vriskovi žrtava itd.

Vriskovi sijeku tamni ekran uvodne špice, nakon čega nas eto u crkvi. Junakinja Julie James (Jennifer Love Hewitt) dolazi na ispovjed zbog grijeha iz prvog filma, priče o moralu koja je obrnula moralne biblijske konotacije klasika "A Nightmare On Elm Street". Grijesi mladih likova bili su isključivo njihovi, ne – ironično – njihovih oveprotektivnih roditelja koji su ih uvalili u gabulu.

Julie je s prijateljima (Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar, Ryan Philippe) sudjelovala u prometnoj nesreći. Oborili su muškarca na cesti usred ničega u "hit-and-run" stilu, Bena Willisa (Muse Watson), i to – ne znajući tada – nakon što je on izvršio ubojstvo.

Iako je moralna Julie bila izričito protiv toga, riješili su se njegova naizgled beživotnog tijela da ubojstvo iz nehaja ne presudi njihovim mladim životima. Međutim, Ben je oživio ili nije bio dovoljno mrtav i počeo ih je loviti iz osvete i ubijati naoružan ribarskom kukom koja je bila njegov prirodni "weapon of choice".

Preživjeli su samo Ray Bronson (Prinze Jr.) i Julie, prognjena grižnjom savjesti, ali i košmarnim traumama od bliskih susreta s ribarom Benom i njegovom kukom, oružjem koje kao da su ona i prijatelji sami dozvali kad su, uz logorsku vatru, prepričavali urbanu legendu iz američkog folklora s temeljima "slasher" horora.

Zato Julie i zatječemo na ispovjedi. "Imam grozne snove. Taj čovjek je uvijek sa mnom, ubojica...", pripovijeda Julie u ispovjedaonici. "Znam", prekine je čovjek kojem se ispovijeda, "... znam što si radila prošlog ljeta". Traumatizirana Julie sanja da sanja Fishermana, tog kapetana Kuku horora.

"Bio je tako stvaran", kaže ona za san i Fishermana koji će joj se, u ribarskom kaputu s kapuljačom, svako malo "krugerovski" ukazati u halucinacijama dok se njezin košmar ne obistini kad s prijateljicom dođe na izolirani otok na Bahamima, (krivo) odgovorivši na nagradno pitanje za glavni grad Brazila (Rio De Janeiro umjesto Brazilia) jer posrijedi je negativčeva patka.

Egzotična morska lokacija je odabrana kako bi se Fisherman mogao tu osjećati kao kod kuće i da se heroina može skinuti u bikini, a otok će se, predvidljivo, naći na udaru oluje koja prekida sve brodske i telefonske veze s kopnom kako bi Ribar ribi mogao na miru (od)gristi rep.

Ribar u ovom filmu postaje neka vrsta Freddyja (ukazanja u snovima) i Jasona (otok kao Kristalno jezero), čija su imena eksplicitno navedena u jednoj sceni. On definitivno više nije (ako je uopće ikad i bio) "obični" ubojica, nego sveprisutni avetinjski entitet, nadljudske snage i otporan na metke, kojemu gotovo ništa nije prepreka i stiže žrtve u trku šetajući s noge na nogu.

I evo razlike između prvog i drugog filma, na štetu potonjeg. Ako izuzmemo apsurdni trilerski "plot twist", "I Still Know What You Did Last Summer" je zamijenio "horror thriller" originala za čisti "slasher" s (pre)malo "suspensea" i puno klišeja sastavljenih od lažnih uzbuna i "bu" scena koje Julie bez imalo "screamovske" ironije naziva "heart attack time" (vrijeme za srčani udar).

Novi redatelj Danny Cannon ("Judge Dredd", "Phenix") trebao je prvo skočiti pa reći "jump scare", odnosno složiti scene i u njih ubaciti "boo" efekt, a čini se da je napravio obratno i osovio horor oko "skokova straha" i "false alarm" tipologije, svega što je žanrovski autoironični "Scream" ismijao još godinu prije prvog filma.

"Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta" je jedan od onih horora u kojima razdražljivu heroinu prene svaki zvuk u tami, svaki pokret sušilice rublja, svako otvaranje vrata, pa makar (nevina, lažna uzbuna) to bila samo njezina cimerica tražeći haljinu u ormaru.

To je i horor s obligatornom scenom pred ogledalom: nakon što junakinja spusti glavu i prebaci kosu, znate da će iza nje proći maskirani negativac i nestati prije nego se ona okrene da ga vidi. Ne zaboravimo i da će se zlikovac, sukladno pravilima/upozorenjima iz "Vriska", pojaviti baš kad lik kaže "Ne vidim dokaze koji upućuju na psihopatskog ubojicu", nabiti ga na kuku i podići jednom rukom u zrak.

"I Still Know What You Did Last Summer" je telegrafirani horor, ali telegrafija se rimuje s nostalgija. Fanovi žanra još uvijek mogu naći zrnce hororske zabave devedesetih u nenamjerno samoparodičnom filmu, naročito ako ga sagledaju kao "Scream 2.5", a ne "I Know What You Did Last Summer 2".

‘Just fucking die!‘

Scenarist prvog filma (i "Vriska 1&2") Kevin Williamson nije potpisao ovaj nastavak, kao ni "Scream 3", pa možda i tu leži dio problema. Dijalozi i šlagvorti su slabiji, iako se pamti "Just fucking die!" s usana Julie koja se, u tumačenju Love Hewitt, potvrdila kao jedna od omiljenih horor heroina/kraljica vriska. Zanimljivo je i da se u filmu, u maloj ulozi recepcionara, pojavljuje kultni žanrovski glumac Jeffrey Combs ("Reanimator"). P.S. "Još uvijek znam što si radila prošlog ljeta" prikazuje se u noći s 1. na 2. studenoga na Fox Movies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 19:03