StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Jolt‘: Junakinja kratkog fitilja ili kad ženi pukne (akcijski) film

9. kolovoza 2021. - 23:15

Neurološki poremećaj od malih nogu izaziva impulzivne "anger management" reakcije kod Lindy (Kate Beckinsale) u Amazonovom visokonaponskom filmu "Jolt". Temperamentna Lindy nema strpljenja niti tolerancije prema kretenima. Bezobrazno ponašanje potiče agresivne impulse u njezinu tijelu i ona reagira ispoljavanjem nasilja, tj. premlaćivanjem nekoga.

Ipak, za Lindyno stanje smišljena je eksperimentalna tehnologija i psihijatar Munchin (Stanley Tucci) doskočio je njezinom "povremenom eksplozivnom poremećaju" tako što je stvorio nekakav elektrošokerski prsluk za svakodnevnu uporabu.

FILM: Jolt; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Tanya Wexler ULOGE: Kate Beckinsale, Jai Courtney OCJENA: ***

Svaki put kad Lindy osjeti poriv da reagira na kreten(arij)e oko sebe, ona može aktivirati elektrošokove stiskanjem prekidača i neutralizirati nasilničke tendencije te živjeti normalan" život, možda napokon upoznati i zadržati nekog dobrog muškarca, poput Justina (Jai Courtney).

Lindy nosi prsluk i ne odvaja se od prekidača da se unormali, ali prethodno zamišlja u glavi što bi napravila bezobraznoj konobarici ili bogatašu nepristojnom prema poslugi kad joj pukne film. Vizualizacije akcije su zabavne i pripremaju gledatelja na poetiku filma redateljice Tanye Waxler jednom kad Justin strada i junakinja kratkog fitilja krene u osvetnički pohod.

"Jolt" se spaja na "high voltage" elektrode "Ubrzanja 1&2" i radi zanimljivu spolnu inverziju cnohumornih akcijskih kultova s Jasonom Stathamom za eru "Johna Wicka" i "Atomske plavuše", tj. "MeToo" pokreta. Radi i inverziju prijašnjeg Waxleričina filma, kostimirane romantične komedije "Histerija: Tajna ženskog orgazma".

U suludom "Cranku" i "Crank: High Voltage" Stathamov plaćeni ubojica je morao održavati visoku razinu adrenalina da ne umre od otrova pa je posezao za svim i svačim, uključujući elektricitet i spajanje na "kleme". "Hysteria" je, pak, kronicirala kreiranje prvog električnog vibratora i borbu žena za sretan "svršetak" koncem 19. stoljeća.

Beckinsale povezuje "Ubrzanje" i "Histeriju" kao jedna od prvih novomilenijskih akcijskih heroina zahvaljujući serijalu "Underworld", uz Carrie Ann-Moss ("Matrix"), Angelinu Jolie ("Tomb Raider") i Umu Thurman ("Kill Bill"), koja je pokazala osjećaj za crni humor, sarkazam i cinizam u kostimiranom rom-comu "Ljubav i prijateljstvo".

No, "Crank" i "Hysteria" su oslobađali akcijske i seksualne impulse protagonst(ic)a, a junakinja "Jolta" je prisljena potiskivati svoje nasilne pobude, što se uklapa u društveno-političku korektnost današnjice, kako u stvarnosti, tako i na filmu. To će se promijeniti kad Lindyin zatomljeni unutarnji bijes eksplodira, ona prihvati sebe i na svoj "impulse control problem" odgovori nekontroliranom feminističkom akcijskom impulzivnošću.

"Neki ljudi plaču, neki piju, neki pišu usranu poeziju. Ja ozljeđujem ljude i mogla bi taj talent dobro iskoristiti", kaže Lindy, žena s "jedinstvenim darom" za ozljeđivanje poput Keanua Reevesa u "Johnu Wicka" i Charlize Theron u "Atomic Blonde". Vizualno, "Jolt" se ugleda na "Atomsku plavušu" s neonskom fotografijom i možda je najljepše obojani film kompanije Millenium ("Plaćenici", "Pad Olimpa"...) koja često ordinira na bezbojnim istočnoeuropskim lokacijama.

Međutim, Waxler i Beckinsale najviše streme maničnom "Ubrzanju" i preuzimaju njegovu ekstremnu impulzivnost i propulzivnost, preslikavajući Lindy i njezin temperament izvan kontrole. Atomska plavuša nije u rodilištu bacala bebe u zrak kako bi policajka koja joj je za petama spustila pištolj i hvatala novorođenčad, ali nešto tako bi i Stathamov lik lako mogao napraviti.

Takve nepredvidljivosti niveliraju brojne predvidljivosti, klišeje i određene generičnosti filma, čineći ga subverzivnim, ženskim odgovorom na "Crank". Dok je Statham u "Ubrzanju" sam sebe spojio na kleme, Beckinsale spaja kabele za testise jednog negativca, i to nakon što je drugome iščupala "piercing" tamo gdje najviše boli.

S Lindy nema zezancije i Beckinsale uživa u povratku u akciju "Underworlda" i prljavom "stathamovskom" subvertiranju vlastita imidža dame s britanskim naglaskom. Glumica je zaslužila potencijalno još bolji "crankovski" nastavak, najavljen na samome kraju filma. Zaslužila je "Jolt: High Joltage".

Oskarovka najavljuje nastavak

Naratorica filma je oskarovka Susan Sarandon koja se nakratko i pojavljuje kako bi najavila mogući nastavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 17:22