StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Highlander‘: Gorštak za vijeke vjekova

6. ožujka 2021. - 14:00

Valjalo je kako spada spremiti se za obilježavanje 35. godišnjice "Highlandera" ili "Gorštaka" (1986.) redatelja Russella Mulcahyja s Christopherom Lambertom i Seanom Conneryjem u glavnim ulogama. Stara VHS kaseta je iskopana iz kućne videoteke, ona žute kutije s jedinstvenim plavim titlom, u izdanju VANS-a. Videoplayer uključen.

Sve je bilo pripravno za proslavu 35 godina u životnom vijeku jednog filmskog besmrtnika i teleport u osamdesete, dekadu kojoj "Highlander" ponosno pripada, vrijeme kad je bio veliki hit na VHS tržištu i iznjedrio nastavke, TV serije... Naime, "Highlander" je audiovizualno jedan od naj "80's" filmova.

FILM: Highlander; fantastična akcija; SAD, 1986. REŽIJA: Russell Mulcahy ULOGE: Christopher Lambert, Sean Connery OCJENA: ****

Mulcahyjeva spotovska stilizacija, epska "mač(o)" i magija akcija, heavy metal orkestracija Queena i Freddieja Mercuryja... "Highlander" je okom i uhom prepoznatljiv produkt jednog vremena, ali upravo je njegov "80's background" u tekstu, slici i zvuku važan za kontekstualizaciju izvorne priče o besmrtnicima.

Uvodni natpis, neizostavan za svaki SF osamdesetih ("Istrebljivač", "Terminator"...), ispisao je njihovu mitologiju, svedenu na mitsku krilaticu filma "može biti samo jedan", uz malu glasovnu pomoć Conneryja. "Došli smo iz zore vremena, krećući se tiho kroz stoljeća. Živjeli smo mnoge tajne živote, borili se da doživimo trenutak 'Okupljanja', kad će se nekoliko preostalih boriti do posljednjeg. Nitko nije znao da smo među vama... do sada."

Conneryjev glas se utišao, a Mercuryjev pojačao do visokih tonova ("Princes Of The Universe"). Prva scena: kečerski meč u prepunoj areni. Kamera Gerryja Fishera ("Escape To Victory", stari "Man On Fire") kruži oko ringa, leti po areni i u publici pronalazi jednog zamišljenog muškarca isključenog od okoline – Lambertova Connora MacLeoda.

Connor sklapa oči i otvara ih u naizgled srednjovjekovnoj Škotskoj, vraćajući se flešbekom natrag kroz vrijeme do bitke u tamošnjim brdima i dolinama. S ovakvim spektakularnim, epskim uvodom australski filmaš Mulcahy obećava brda i doline, ali "it gets better", kako bi se reklo: MacLeod napušta kečerski meč i dolazi do prometne garaže, gdje neki tip isuče mač i izaziva ga na dvoboj.

Srećom, Connor ima mač skriven ispod dugog mantila. Čelik od metra udara o čelik i protupožarne prskalice se pale dok MacLeod ne obezglavi izazivača i primi njegovu energiju levitirajući raširenih ruku. Munje sijevaju, automobili pomahnitaju i eksplodiraju, energetski ubrizgavajući protivnikov život u Connora nakon dekapitacije.

Scena ima nepogrešivi "feel" osamdesetih pa munje blješte kao u npr. "Terminatoru", "Istjerivačima duhova" i "Velikoj gužvi u Kineskoj četvrti". U istoj garaži Kyle Reese i Sarah Connor mogli bi se skrivati od Terminatora. Da garaža nema krov, možda bi tu i Roy Batty mogao izrecitirati monolog o suzama na kiši.

Mulcahy je naslijedio plavetno-neonske "tech-noir" filtere od Jamesa Camerona ("Terminator") i Ridleyja Scotta ("Blade Runner"), demonstriravši osjećaj za vizualno i na način da je ovjekovječio jedan kadar od odraza sunčanih "ray ban" naočala ispalih na pod u žaru borbe.

Australac na radu u Hollywoodu uklopio se u nišu spotovskih redatelja poput Tonyja Scotta ("Glad za krvlju") i Adriana Lynea ("Devet i pol tjedana"), prethodnika Davida Finchera, Michaela Baya i ekipe iz Propaganda Filmsa, te ozbiljne konkurencije predstavnicima francuskog pravca "cinema du look" poput Luca Bessona od kojeg je Mulcahy posudio Lamberta ("Podzemlje").

Ipak, pokazao je, kao i scenaristički trojac Gregory Widen-Peter Bellwood-Larry Ferguson, najveću fascinaciju "Terminatorom" i nadljudskim, besmrtničkim likovima kakvi ustaju nakon što ih se napuni olovom kao im da se ništa nije dogodilo. Bez "Terminatora" ne bi bilo "Highlandera" i Mulcahyjev film je svojevrsna kreativna inverzija Cameronova.

MacLeod je sličan Reeseu, junak izgubljen u vremenu i prostoru, odjeven u poduži mantil da može sakriti mač/sačmaricu, a "crni vitez" Kurgan (ispočetka jezoviti, prema kraju "campovski" pretjerani Clancy Brown) "gorštački" je Terminator u kožnoj jakni koji bi mogao zamijeniti i glavnog negativca "Kobre", ako ne i nekog zlikovca iz "Conana Barbara".

Razlika je što Connor ima flešbekove na prošlost prožetu bitkama i ljubavi prema jednoj ženi, ne budućnost kao Kyle. On, MacLeod, stiže iz dubine prošlog vremena poput "highlanderskog" vampira, kako bi u sadašnjosti također vojevao odlučujuću bitku za svoju i našu budućnost.

Umjesto naprijed, "Highlander" ide natrag, rasprostranjen od ruralne Škotske 1636. do urbanog New Yorka 1986. godine, s kratkim, ali dojmljivim flešbekom iz Drugog svjetskog rata, gdje će junak od nacista spasiti djevojčicu, svoju buduću tajnicu.

U tom konceptu film pronalazi vlastiti identitet dok se transžanrovski poigrava popularnim žanrovima osamdesetih ("noirovska" SF akcija, pseudohistorijska "sword & sorcery" fantazija), bivajući istodobno akcijski znanstvenofantastični i mačevalački povijesni spektakl, "Terminator" i "Conan", ali s (post)modernim "fantasy" odmakom.

Kreativnim pristupom, tj. prebacivanjem "mača i magije" kroz vjekove prošlosti u moderno doba, sadašnjost, da bude "realističniji" ili poistovjetljiviji, film je revitalizirao posrnuli "fantasy" podžanr i možda navijestio uspon povijesnih spektakala u devedesetima, poput "Hrabrog srca", s kojim dijeli glumca Jamesa Cosma u ulozi Connorova rođaka Angusa MacLeoda.

Prošlosni flešbekovi srce su "Highlandera", mitološke akcijske povijesne fantazije veće od života. Dva su razloga za to. Prvi je zvjezdani Connery kao MacLeodov mentor i trener za borbu protiv "lovca na glave" Kurgana, najjačeg od svih besmrtnika naoružanog golemim mačem na sastavljanje,.

Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez će junaku ispričati mitologiju besmrtnika koji mogu umrijeti samo ako im glava ode s ramena, nakon što ovaj neprirodno preživi ranjavanje/probadanje mačem u boju i bude protjeran iz sela kao "drukčiji", a svjetina ga tretira kao "highlanderskog" Isusa.

U ulozi Ramireza legendarni glumac je toliko zarazan da je gledatelj spreman progledati kroz prste blesavoći kako jedan punokrvni Škot poput njega glumi Španjolca egipatskog podrijetla u filmu o škotskim besmrtnicima; isto vrijedi i za Lamberta s francuskim akcentom.

Drugi razlog leži u ljubavnoj priči Connora i njegove neprežaljene Heather u tumačenju Beatie Edney, kojom Mulcahy siječe duboko na emotivnom planu "Highlandera" i otkriva zašto se MacLeod suzdržava od novih romansi ("ljubav je za pjesnike"). Heather je obična smrtnica i kad-tad mora umrijeti.

"Tko želi živjeti vječno kad ljubav mora umrijeti", pjeva Mercury mitsku (hard) rock baladu "Who Wants To Live Forever". Biti Highlander nosi prokletstvo, gubitak voljene osobe i vječnu bol kroz stoljeća, što prvom i najboljem filmu iz serijala daje romantično-dramsku težinu kakvu nastavci i serije nisu posjedovali. Može biti samo jedan.

Queen na soundtracku

Koliko je "Highlander" još uvijek sveprisutan svjedoči i plakat filma obješen na zidu u jednoj epizodi serije "Grijeh" u kojoj se čula Queenova "Who Wants To Live Forever". Ovo je drugi film sa soundtrackom Queena nakon "Flasha Gordona". Drugi, također Mulcahyjev "Highlander" izašao je u kinima 1991., treći Andrewa Morahana 1994., četvrti, pak, 2000. godine. Potonji film, koji je režirao Doug Aarniokoski, nadovezao se na seriju s Adrianom Paulom (1992. – 1998.). Postoji i "anime" serija iz 2007., a u planu je i filmski remake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 19:17