StoryEditorOCM
Film & TVZLATNA VRATA

Helena i Marta jednom mjesečno u ‘Kinoteci’ biraju za vas: romantični filmovi su bili zadana tema, ali možda nastavimo i s filmovima o razvodu

Piše Marko Njegić
14. veljače 2020. - 16:30

Odabir umjesto Đele Hadžiselimovića u “Kinoteci” odnedavno je pripao zaposlenicama “Zlatnih vrata” i velikim filmofilkama Heleni Petrinović i Marti Radoš. Jednom mjesečno Helena i Marta za splitsku publiku biraju neki stariji romantični film, klasik. Prošli mjesec to je bio “Sjaj u travi”, ovaj je “Prohujalo s vihorom”, a idući će biti “Ryanova kći”.

Helena se u film zaljubila u najranijem djetinjstvu, posjećujući sutivansko ljetno kino koje je formiralo njezin filmski ukus.

- Teško je izdvojiti film koji me odredio, ali kao jedan od prvih “ozbiljnijih” filmova koje sam pogledala u ranoj mladosti je Fosseov “Cabaret” i svako malo ga s istim oduševljenjem pogledam. Kombinacija glazbe, ljubavi obične i neobične, prijateljstva, politike i budala, zapravo života koji je, kako kaže i pjesma, cabaret - otkriva nam Helena.

Martina ljubav prema filmu seže “oduvijek”.

- Jednostavno volim film, volim kad pjevaju i plešu, volim kad se ljube i razvode, volim akciju i ubojstva... Zbog filma sam naučila čitati. U djetinjstvu sam gledala sve na što sam naišla, od crno-bijelih, vesterna, trilera do romantičnih komedija s Audrey Hepburn i Doris Day. Formativne godine za mene su bile druga polovica 90-ih i filmovi “Pakleni šund”, “Psi iz rezervoara”, “Rođeni ubojice”, “Privedite osumnjičene”, “Prava romansa”, “Trgovci”, “Fargo”... S obzirom na nabrojene filmove, prilično sam miroljubiva osoba – kaže nam Marta.

Je li se ljubav prema filmu produbila otkako radite u “Zlatnim vratima”?
Helena i Marta: Ljubav je, zapravo, ostala ista, ali s obzirom na radno mjesto kino nam je često kao nastavak radnog vremena. Pedagoške smo struke, radimo u odjelu obrazovanja, u nastavi i organizaciji nastave, tako da nam je i danas drago vidjeti u “Kinoteci” organizirane posjete osnovnih škola u sklopu programa Školska kinoteka. S obzirom na izvrstan repertoar u “Kinoteci” i edukativnu ulogu filma, smatramo da bi kinoteku trebalo posjećivati više srednjoškolaca i studenata. Lijepo je doći na posao i imati s kim razgovarati o filmu.

Je li “Helena i Marta biraju za vas” svojevrsni nastavak ili produžetak ciklusa “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića” i izbora FB publike?
Helena i Marta: I do sada bi kolega Vlado Ercegović prije sastavljanja mjesečnog programa povremeno tražio naše mišljenje da li izabrati ovaj ili onaj naslov, u ovaj ili onaj sat. Potaknuti uspješnim i posjećenim programom iz 2019. “Odabrao umjesto Đele Hadžiselimovića”, pomalo umorni Vlado predložio nam je da izaberemo desetak filmova koje bolje poznajemo od njega. Točnije, filmove romantične tematike koje nismo nikada ili bar nismo odavno imale priliku gledati na velikom platnu. S obzirom na to da smo i same redovita publika naše “Kinoteke”, ljubiteljice filmske umjetnosti, klasične i suvremene, oduševljeno smo prihvatile zadatak i vrlo brzo se složile oko naslova za koje mislimo da će privući našu redovitu publiku. Bez obzira na stotine odgledanih filmova i razliku u godinama, svaki izabrani film nam je bio važan u određenom periodu života. Iako neki možda i nema visoku ocjenu, nama je u tom trenutku bio poseban i ostao u sjećanju.

Mora li film biti romantičan da biste ga vi odabrale? 
Helena i Marta: Zapravo, romantičan film je bio zadana tema. Možda nastavak projekta budu filmovi o razvodu: “Bračna priča”, “Kramer protiv Kramera, ”Prizori iz bračnog života”...

Također, mora li biti starijeg datuma? Preferirate li klasike?
Helena i Marta: Filmovi ne moraju biti starijeg datuma, raspon odabranih filmova je od 1939. pa sve do 2002. godine. Godište filma ne znači i godište posjetitelja. Na “Prohujalo s vihorom”, na našu radost, bilo je i dvadesetogodišnjaka.

Kako splitska publika reagira na klasike?
Helena i Marta: Jako dobro, publika se općenito vratila u “Kinoteku”. Imamo vjerne posjetitelje filmske klasike, a želja nam je potaknuti interes kod mlađih posjetitelja za vrijedna filmska ostvarenja. Kada imate priliku birati film (“Odabrao Đelo” ili FB publika), primijetili smo da ljudi radije biraju starije filmove, a kao gledatelji radije biraju gledati novije filmove. 

Koje još favorite pripremate za projekcije?
Helena i Marta: Za ožujak pripremamo “Ryanovu kći” Davida Leana iz 1970., a do kraja godine gledat ćemo (ako uspijemo nabaviti, pošto je ponekad jako teško doći do prave butige o' filmova) i “Ljeto '42” Roberta Mulligana, “Zaposlenu djevojku” Mikea Nicholsa, “Pričaj s njom” Pedra Almodovara, “Sol na koži” Andrewa Birkina, “I tvoju mamu također” Alfonsa Cuarona, “Šaputanje na jastuku” Michaela Gordona, “Opčinjena mjesecom” Normana Jewisona, “Cinema Paradiso” Giuseppea Tornatorea, “Ljubav poslijepodne” Billyja Wildera, “Mačku na vrućem limenom krovu" Richarda Brooksa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 05:36