StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Gremlini‘: Čudovišta iz božićnog ormara

20. prosinca 2020. - 18:25

Započeli smo godinu s Gremlinima na ovome mjestu pa je red da je s njima i završimo. U prvim danima 2020. RTL je emitirao "Gremline 2" i najavio proslavu njihove 30. godišnjice. Dvanaest mjeseci kasnije, evo nam i originalnih "Gremlina" (1984.), prigodno pred Božić.

Da, "Gremlins" je "X-Mas movie", no jedan od onih što se nije libio pokazati i svijetlu i tamnu stranu blagdana, ujedno prva božićna horor komedija u povijesti. U isti mah komičan, bajkovit i hororičan, sladak i gorak, nježan i strašan, "awww" i "aaah", "E.T." i "Alien", dragulj genijalnog redatelja Joea Dantea ("Unutrašnji svemir") i scenarista Chrisa Columbusa ("Sam u kući") preslik je djetinjstva, ako ne i života.

FILM: Gremlins; SF horor komdija; SAD, 1984. REŽIJA: Joe Dante ULOGE: Zach Galligan, Phoebe Cates OCJENA: **** ½

Film za nevinu djecu koja se vesele dolasku Djeda Mraza i odrasle cinike koji zamišljaju da je, nesretan, zapeo u dimnjaku, kao u tragičnoj, antibožićnoj priči protagonistice Kate (Phoebe Cates), "Gremlini" su transgeneracijski klasik. Ni marketing i tajming nisu im mogli odmoći.

Primamljeni neodoljivim Gizmom, američki roditelji su u lipnju 1984. vodili klince u kino očekujući novog "E.T.-ja", a dobili nešto između njega i "Aliena", "family friendly" i "family unfriendly" zabave, sa scenama u kojima monstrumi skončavaju u blenderima i mikrovalnima kad napadnu majku (Frances Lee McCain) protagonista filma Billyja (Zach Galligan).

Da film nije "E.T." potvrdio je u jednoj sceni Gremlin rekavši "Phone home, ca ca". Kvragu, zbog ovog filma i "Indiane Jonesa II" je stvoren "PG-13" predikat, ali unatoč tome se pretvorio u četvrti najveći kinohit godine i zaradio 153 milijuna dolara, plus postao je i klasik nadolazećih Božića, neovisno o ljetnoj premijeri.

Pisac ovih redaka volio je "Gremlins" u djetinjstvu približno jednako kao "Ghostbusterse" i "childlike wonder" kinohitove osamdesetih s producentskim potpisom legendarnog Stevena Spielberga i logom njegova Amblin Entertainmenta, od "Povratka u budućnost" i "Gooniesa" nadalje.

Sve su to redom filmovi otporni na vrijeme koji se najprije obraćaju djeci i potom (djeci u) odraslima. Danteov biser također još uvijek posjeduje nostalgični momenat i napaja se direktno na djetinjstvo u koje je sposoban vratiti gledatelja svaki put kad čuje Gizmovu melodiju ili vidi Coreyja Feldmana ("The Goonies") i stare dobre praktične specijalne efekte, no može se gledati i odraslijim očima.

"Gremlini" su načelno "kids movie", ali kriju dosta toga ispod te etikete za stariju publiku, britak društveni komentar. Zašto su, "at the first place", gremlini (bili) privlačni klicima? Zato što bi klinci i sami htjeli dobiti neodoljivog mogwaija Gizma za božićni poklon – ultimativnu animatroničku igračku, plišanca i kućnog ljubimca u jednome koji izgleda kao pekinezerski križanac Yode i E.T.-ja.

A dobio ga je njihov supstitut Billy kao dar od oca, izumitelja Randalla (Hoyt Axton), naratora priče ispričane u formi bajke. Stari prodavač u Kineskoj četvrti inzistirao je da Gizmo nije na prodaju, no Randall je s 200 dolara potkupio njegovog mladog pomoćnika.

Jer, s Gizmom dolazi velika odgovornost (u vidu pravila/uputa za "rukovanje" i posljedica) kao poruka za najmlađe, ali i roditelje – puno veća u odnosu na najvrijednije igračke i kućne ljubimce, pa i samu djecu. Pod jedan, treba ga držati podalje od svjetla jer ga svjetlo, naročito sunce, može ubiti. Dva, treba ga držati podalje od vode i ne smije ga se smočiti. Tri, nikad, ali nikad ne smije ga se hraniti nakon ponoći.

Dakako, pravila će se nehotično prekršiti i od Gizma polivena vodom stvorit će se još pet njemu sličnih stvorenja, a kad se ova dočepaju hrane iza ponoći začahurit će se u ličinke i izleći kao reptilski monstrumi s apetitom za "hororsku" destrukciju i anarhiju. "Ovo je Božić, ne Noć vještica", otet će se nekome s usana.

Ipak, ostave li se po strani neke morbidnosti, koje u usporedbi s današnjim nasiljem izgledaju gotovo nevino, Gremlini uglavnom izvode "dječji" nered, nestašluke i nepodopštine, baš kao neka nestašna (ADHD) djeca kad nema nikog doma itd. ili pijani tinejdžeri bez kontrole roditelja (scena u baru).

To ih je te etikete i još čini simpatičnima klincima, ali i potencijalno napornima starijim gledateljima s manje tolerancije na njihovo "kreveljenje" danas u odnosu na nekad. Opet, Dante kao da je mislio i na starije gledatelje, računajući i nekadašnju djecu iz osamdesetih, pa je film obogatio zimzelenim podtemama i vječnom filmofilijom (Gizmo gleda automobilistički film "To Please a Lady" s Clarkom Gableom, njegovim prvim uzorom prije Stalloneova Ramba).

Radnja se odvija u imaginarnom, naizgled idiličnom snježnom gradiću. Mirni Kingston Falls bi mogao biti susjedski gradić Bedford Fallsa iz Caprina "Divnog života" koji je očito postao božićni klasik već 1984. budući da ga Billyjeva mama gleda na TV-u i naziva "tužnim filmom".

Mnogi žitelji gradića su depresivni na Badnjak, neimaština i nezaposlenost vlada u zajednici čestitih malih ljudi među kojima uvelike strši vlasnica banke, bogata gospođa Deagle (Polly Holliday). Mrs. Deagle će, za to što je zločesta, najgore proći tijekom desanta Gremlina oslikanog "danteovski" mračnim smislom za humor na račun čovjeka i čudovišta, obiteljskih i božićnih tradicija.

Ona je ženski odgovor na gospodina Pottera (Lionel Barrymore) iz "It's a Wonderful Life", spoj Scroogea, Grincha i Cruelle de Vil. "Sad znate što ćete tražiti od Djeda Mraza", odbrusi Deagle mladoj majci s dvoje djece, ovisnoj o njezinoj dobroj volji. Kapitalistička negativka iz filma koji kritizira kapitalizam i konzumerizam, a njegova kritika u današnje ultra kapitalističko-konzumerističko vrijeme izgleda još snažnija.

"Burger Kingovi" i robne kuće protežu se diljem gradića sa stanovništvom rubu siromanštva. Izvorni Columbusov scenarij je navodno sadržavao scenu kad gremlini napadaju "McDonald's" i hrane se gostima umjesto burgerima. Scena bi bila "too much" jer je i ovako dovoljno jasno što su Columbus i Dante htjeli reći filmom prošaranim metafilmskim trenucima.

Gremlini odlaze u lokalno kino na "Snjeguljicu", uništavaju filmsku vrpcu u projektoru i kandžama paraju platno, da bi, za kaznu, bili raznijeti zajedno s dvoranom. Za razliku od nastavka, film koji gledamo neće se tu istopiti istovremeno s filmom u filmu i prekinuti. Jer, "Gremlins" ide dalje i anarhični Dante završnicu smješta u robnu kuću, preteću šoping centara. "Pozor kupcima", govori glas s razglasa dok zločesti Gremlin napada Billyja, spreman za konzumeristički masakr motornom pilom.

Kad konzumerizam konzumira film

"Provjerite ormare i kredence, pogledajte ispod kreveta jer nikad se ne zna – možda je neki Gremlin u vašoj kući", zaključio je Randall bajkovitu naraciju. Mnoga kućanstva su dobila Gremline u vidu igračaka itd., ako ne "prave". Ironično je da uspjeh konzumirao film u pogledu "merchandisinga" (igračke i majice s likom Gizma), ali to je Dante okrenuo na još veću satiru u nastavku. P.S. "Gremlini" se prikazuju 20. prosinca na RTL-u u elitnom večernjem terminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 03:38