StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Gost‘: Zoom horor za novo paranormalno

2. veljače 2021. - 23:12

Uključite kameru, zvučnike i mikrofon računala, Zoom sastanak počinje u nadnaravnom hororu trenutka koji od ovog četvrtka igra u hrvatskim kinima. Grupni Zoom sastanci poslovne i privatne prirode postali su koronsko-karantenska "video chat" svakodnevica mnogih za početak ili kraj (radnog) dana, pa i nas u redakciji "Kulture".

Sastančenjima preko Zooma inspiriran je "low budget" ili bolje reći "no budget" britanski film "Gost" Roba Savagea, prilagođavajući stravu "zoomovskom" formatu slike i ulazeći u kinematografsku povijest kao prvi takav horor.

FILM: Host; horor; Velika Britanija, 2020. REŽIJA: Rob Savage ULOGE: Haley Bishop, Jemma Moore DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Režiran tijekom "lockdowna" na daljinu, preko laptopa i putem Zoom sastan(a)ka redatelja i nepoznatih, ali uvjerljivih glumaca (ističe se Jemma Moore), "Host" prenosi doživljaj pandemijske distancije i izolacije u razdoblju "novog (ne)normalnog" na stari dobri žanr.

S efektnom realizacijom jednostavne premise Savage je stvorio jedan od visokokonceptualnih horora s kojima se gledateljima najlakše poistovijetiti. Nema tko unatrag godinu dana ne "zooma" s kolegama ili prijateljima, dakle baš kao protagonistica Haley (Haley Bishop). Kako bi razbila karantensku monotoniju, Haley s društvom odluči održati virtualnu "online" seansu uz alkohol i vođenje profesionalnog medija, vidovnjakinje Seylan (Seylan Baxter).

"Zvuči jezivo", kaže rijetki glas razuma među sudionicima Zoom seanse, ali prevlada kolektivno "zabavit ćemo se" i "sretno plašenje" nakon kratkog šaljivog komentara na trenutnu situaciju ("Nekoć si prdac prekrivao kašljanjem, a sad je obratno"), dobrodošlog humora prije nadolazećeg horora prema kojemu neke Zoom neugodnosti iz stvarnosti (dodati po potrebi) djeluju kao dječja igra.

Većina "zoomovaca" je neozbiljna i omalovažavajuće raspoložena, ispijajući čašicu pića svaki put kad Seylan spomene "astralnu razinu", što će im se odbiti o glavu kad prizovu "gosta" demonske prirode i Zoom se pretvori u opsjedajuće/proganjajuće horor iskustvo koje se prenosi s ove strane ekrana.

"Gost" objedinjuje milenijske "found footage" strave poput "Vještice iz Blaira" i "Paranormalnog", filmove Jafara Panahija režirane tijekom njegovog kućnog pritvora i recentne "laptop horore" poput "Pretraživanja" i "Prekida prijateljstva", odlazeći korak dalje i estetski oblikujući potencijalno novi trend.

Film se oslanja na "realističnu" poetiku horora o "pronađenim vrpcama" (radnja u realnom vremenu, likovi koji se zovu isto kao i glumci) i kreativno koristi "stilizaciju" Zooma, ali i ostale tehnološke blagodati, postajući svojevrsni "Paranormal Activity 2.0" ili "Paranormalno" za "novo (ne)normalno".

Podijeljeni ekrani, odnosno prozori Zooma, koji dočaravaju klaustrofobiju izolacije, tvore mozaik horora ovjekovječena mahom statičnom kamerom, s likom u prvom planu i poluotvorenim vratima što vode u mračan hodnik u drugom, odakle nešto nenadano može doletjeti i podjednako prepasti i njih i gledatelja koji mjerka pozadinu očekujući horor i utvarajući da je od straha možda nešto vidio, čak i ako nije.

Kamera povremeno i živne, kao kad Caroline (Caroline Ward) prebaci Zoom na mobitel i stavi ga na "selfie stick" kako bi istražila jezivu buku na tavanu. Hororske mašte filmu ne nedostaje, sve na temu današnje tehnologije, pa imamo i "app’s face" filtere koje prakticira Emma (Emma Louise Webb) i Carolineine "hologamske" pozadine, tj. duple verzije nje.

Prisutnost zloduha detektira se u otiscima stopala na podu posutom brašnom, bljeskom polaroid aparata i bacanjem plahte u zrak nekima od najstrašnijih scena koje mogu prepasti publiku trenutačno, ali i "post festum", nakon gledanja, budući da film tipuje na prepoznatljivi kućni "setting", kao "Paranormal Activity", uz dodatak hororske aktualizacije koronsko-karantenskog svagdana.

Zbivanja su režirana u "in your face" stilu, iako su virtualne, ne "licem-u-lice" prirode, a tenzija prema kraju sve opipljivija. Taman kad se učini da bi horor mogao postati repetitivan, Savage se potvrđuje kao ekonomičan i autoironičan redatelj koji privodi priču kraju sukladno upozorenju da Zoomu "istječe vrijeme" na ekranu filma koji traje svega 57 minuta. Virtualni sastanak je završen. Sretno plašenje.

Aktiviranje ‘Paranormalne aktivnosti‘

Je li uspjeh "Gosta" inicirao novu verziju "Paranormalnog" ili ne, Hollywood je najavio da radi na tome da aktivira "Paranormal Activity" u formi tzv. "reboota".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 03:13