StoryEditorOCM
Film & TV11. IZDANJE OD 1. DO 11.7.

Fantastic, I‘ll be back: klasici su prave poslastice ovogodišnjeg festivala fantastike, akcije, horora i ‘fantasyja‘, od ‘Aliensa‘ do ‘Terminatora 2‘

Piše Marko Njegić
1. srpnja 2021. - 21:11

Jedanaesto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala, tempirano od 1. do 11. srpnja, drži se dobitne fantastične formule premijera friških žanrovskih naslova i obljetničarskih "retro" projekcija kultnih klasika na Ljetnoj pozornici "Tuškanac".

Posljednjih deset izdanja Fantastic se specijalizirao za novi/stari žanrovski film na potezu od znanstvene fantastike, preko horora, trilera i akcije do fantasyja, a tako će biti i ove godine. Festival ovog četvrtka otvara "Paulovo posljednje putovanje" s Jeanom Renoom u jednoj od glavnih uloga, francuski postapokaliptični SF o tajnama novootkrivenog Crvenog Mjeseca koji naizgled prijeti Zemlji.

Od novih filmova na programu je i američki SF omnibus "Vrata u drugi svijet" s misterioznom pojavom milijuna tajanstvenih izvanzemaljskih vrata diljem svijeta, kao i kanadski psihološki triler osvete na temu seksualne traume "Izdaja" koji na Fantastic stiže s festivala u Torontu.

Vječna mladost i kult tijela

Triler, ali po uzoru na horor "Hostel", nudi i danski "Breeder" s temom potraga za vječnom mladošću putem genetičkih eksperimenata nad mladim ženama. Zanimljivim se čini epski animirani "fantasy" film za odrasle "Putovanje kroz tamu", naizgledni spoj "Heavy Metala" i poetike Ralpha Bakshija s vokalnom ulogom Lucy Lawless ("Xena ratnica").

Da su forte Fantastica bili i ostali "retro" klasici, posebno snažni u sedmom, osmom i desetom izdanju festivala, potvrđuje popis filmova koji ove godine obilježavaju važne godišnjice. Filmofile čeka dobrodošlica na "Zabranjeni planet", pionirski, 65 godina stari SF inspiriran Shakespeareovom "Olujom" s budućim komičarem Lesliejem Nielsenom u vodećoj ulozi.

Nešto mlađi "Loganov bijeg" (1976.) vizionarski je "sci-fi" film ambijentiran u društvo sve bliže daleke budućnosti gdje se na neobičan način štuje kult mladosti, a tu je i njegov prizemljeniji vršnjak "Napad na policijsku stanicu", kultni akcijski triler Johna Carpentera o udruživanju policajca i kriminalaca kako bi preživjeli neobjašnjivu opsadu ulične bande.

Pred kolovošku 40. godišnjicu "Američkog vukodlaka u Londonu" Johna Landisa publika će moći ponovno ili prvi put proživjeti nevjerojatnu transformaciju od čovjeka do vuka nagrađenu Oscarom.

Dva najzvučnija klasika na ovogodišnjem Fantasticu potpisuje James Cameron koji im je omogućio titulu ponajboljih SF filmova i nastavaka u povijesti, dok upravo u srpnju slave 35. i 30. rođendan – "Aliens" i "Terminator 2". "Fantastic, I'll be back."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 20:02