StoryEditor
Film & TVspašavanje židova

Domaća premijera Sedlarovog filma ‘Hrvatski pravednici‘, a govori o Hrvatima u doba NDH iz posebnog razloga održat će se baš na Hvaru. Slijede projekcije i po ostalim gradovima...

Piše Snježana Šetka foto PRIVATNI ALBUM
10. kolovoza 2022. - 23:11
Dr. Vedran Deletis i Jakov Sedlar na balkonu kuće obitelji Deletis u Starom Gradu na Hvaru, mjestu na čijem je groblju pokopan Vedranov otac, Ratimir Deletis koji je od svih Hrvata spasio najviše Židova, njih 100PRIVATNI ALBUM

U petak 12. kolovoza u 21 sat u Starom Gradu na Hvaru u kinodvorani održat će se hrvatska premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Hrvatski pravednici” Jakova Sedlara i Mire Wolf.

Film govori o Hrvatima u doba NDH koji su spašavali Židove, a neki od njih bili su i u visokim krugovima vlasti. Svjetska premijera ovoga filma održana je 8. srpnja u Tel Avivu, u dvorani Cinematheque, najvažnijem mjestu u Izraelu za ovakva događanja.

- Film je malo poznata priča o 131 Hrvatu, koji su dobili najviše izraelsko odlikovanje “Pravednik među narodima”. To može dobiti osoba koja je tijekom Holokausta spasila jednoga ili više Židova, a da je pri tome riskirala vlastiti život, te da za taj čin nije dobila nikakvo materijalno obeštećenje.

image

Sa svjetske premijere filma 8. srpnja u Cinematheque Tel Aviv: Jakov Sedlar s najpoznatijom izraelskom glumicom Gilom Almagor (prva slijeva) i dvije članice obitelji spašenih Židova od Hrvata

PRIVATNI ALBUM

Ovaj film prvi put iznosi veliku istinu o Hrvatima koji su u tome tragičnom vremenu bili svjetionici čovječnosti, koji su hrvatsko ime zauvijek stavili među one kojima je pomoć ljudima u nevolji bila važnija od vlastitoga života – pojašnjava Sedlar.

Beritić i Deletis

- Naravno, film ne može govoriti o svima koji su dobili titulu Pravednika, iako bi svaki zaslužio takav film, on govori generalno o situaciji kakva je bila u Hrvatskoj i Europi u to vrijeme, a istaknute su dvije potpuno neobične sudbine.

Prva je o dr. Tihomiru Beritiću koji je spasio bebu iz paketa koji je bio ostavljen u Židovskoj općini u Zagrebu 1941., a druga o Ratimiru Deletisu, koji je od svih Hrvata spasio najviše Židova, njih stotinu. Upravo zbog Deletisa hrvatska premijera je u Starom Gradu, gdje je i pokopan. Naime, njegov sin dr. Vedran Deletis kazuje veliki dio te priče, a kod njega se nalazi i medalja “Pravednika” koju je zaslužio i dobio njegov otac. To je posebno emotivna priča koja najbolje ocrtava dušu hrvatskoga čovjeka – ističe Sedlar.

image

Ratimir Deletis, Hrvat koji je spasio stotinu Židova proglašen je ‘Pravednikom’

PRIVATNI ALBUM

- Ratimir Deletis bio je dužnosnik NDH, ali nimalo se nije bojao posljedica za svoj čin koji ga je mogao stajati glave. Upravo njegova sudbina i čin koji je napravio najbolje demantira one koji na svaki način žele okriviti cijeli hrvatski narod za ono što je napravio njegov mali dio – smatra hrvatski redatelj.

I pojašnjava kako je nastao film.

- Mira Wolf, ugledna članica zagrebačke Židovske općine i ja željeli smo napraviti ono što još nitko nije: ispričati istinu koja je bez razloga bila skrivana. Svaki narod ponosan je na svoje ljude koji su činili hrabra djela, pa tako i hrvatski narod mora odati priznanje svojim junacima u tim groznim vremenima. Drago mi je da je prvo prikazivanje u Izraelu odlično prošlo, a nadam se da će tako biti i na svim sljedećim prikazivanjima. Nema ništa ljepše nego prvi put iznijeti skrivenu istinu o onome što je napravio tvoj narod – kaže Sedlar.

Slijede Zagreb, Split...

Sama svjetska premijera u Tel Avivu izazvala je veliku pozornost. Gledalište je bilo potpuno ispunjeno, pa je održana i druga projekcija.

Nazočili su i neki spašeni Židovi koji uvijek zahvaljuju tada nepoznatim Hrvatima koji su spasili njihove roditelje i njih, a s kojima su se kasnije sprijateljili. Također, na projekcijama je bilo i nekoliko vrlo poznatih izraelskih umjetnika, prijatelja Jakova Sedlara kao što su glumica Gila Almagor, redatelj Ami Drozd, producent Ron Assouline….

image

Jakov Sedlar s Miriam Aviezer, autoricom knjige ‘Hrvatski pravednici’ na premijeri

PRIVATNI ALBUM

Film traje 60 minuta, scenarist je Jakov Sedlar, a tekst govori Joško Ševo.

Napravljene su hrvatska, hebrejska i engleska verzija, a nakon Starog Grada u jesen će se održati projekcije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Nakon toga film će biti prikazan na nekoliko svjetskih TV postaja, židovskih festivala, a prvo takvo prikazivanje bit će u New Yorku u listopadu. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 10:44