StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Djevojka koja obećava‘: Osveta je piće koje se servira hladno

27. veljače 2021. - 22:12

Provokativni redateljski prvijenac Emerald Fennell "Djevojka koja obećava", s izvanrednom, možda nikad boljom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, osvojio je četiri nominacije za Zlatne globuse. "Promising Young Woman" predložen je za najbolju dramu, Fennelličinu režiju i scenarij, te ulogu Mullganice.

Opravdano se smatra jednim od najvećih favorita na nedjeljnoj dodjeli prestižnih nagrada, svakako je superiorniji "Jednoj noći u Miamiju", "Manku" i "Čikaškoj sedmorki", ako ne "Nomadlandu". Dakle, "Djevojka koja obećava" djeluje obećavajuće u kontekstu Zlatnih globusa. No, neovisno o prođi, treba imati na umu da Globusi dolaze i odlaze, a ovaj film ostaje.

FILM: Promising Young Woman; trilerska; SAD, 2020. REŽIJA: Emerald Fennell ULOGE: Carey Mulligan, Bo Burnham DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: **** ½

Za njega će se opet čuti kad se objave nominacije za Oscara, pa i nakon što prođe sezona nagrada. Može se reći da je ovo, uz "Asistenticu", definitivni film #MeToo pokreta i ere "rape" (ne)kulture, tj. spolnog uznemiravanja, definitivniji od "One su bombe", koji se uklapa i u regionalnu kampanju "Nisam tražila".

Priča je subverzivna i polemična, dodatno zatežući zategnute odnose među spolovima i tjerajući muškarce i žene da se prepoznaju u krucijalnim situacijama filma. Trideset-i-nešto-godišnja Cassie (Mulligan) izlazi u klubove i glumi da je mrtva pijana kako bi testirala muške porive i očitala bukvicu potencijalnim silovateljima. Zatječemo je u jednoj takvoj situaciji.

Trojica muškaraca (Adam Brody, Ray Nicholson, Sam Richardson) opažaju zgodnu, plavokosu Cassie u klubu kako klizi sa sjedala u separeu i jedva drži glavu podignutu. "Ne bude li pazila, netko će je iskoristiti", kaže jedan od njih. "Baš traži", nadoda drugi u trenutku kad Cassie nehotice na trenutak otkrije gaćice ispod kratke suknjice dok baulja na sjedalu i traži mobitel da nazove Uber.

Na kraju joj prilazi naizgled najtrjezniji i najljubazniji od njih, "dobar tip" Jerry (Brody), s prijedlogom da je otprati do taksija. U taksiju Jerryju padne na pamet da bi usput mogli svratiti do njegova stana na jedno pićence, iako je, prema svemu sudeći, već popila previše.

Tamo Jerry počne ljubiti ukomiranu Cassie i sprema se da prijeđe na seks bez njezina pristanka. "Hej, što radiš", promrlja mamurna Cassie, dok Jerry kreće prema "dolje". U tom trenutku Cassie se "otrijezni", razbije "četvrti zid" pogledom u kameru, vragolasto se nasmiješi i pita ga još jednom "Hej, što radiš?!".

Fannell tu radi "rez" na Cassie kako napokon odlazi kući u istoj odjeći prošaranoj crvenom bojom. Je li to Jerryjeva krv ili samo kečap od njezina doručka "s nogu"? Svakako, Cassie slijedi isti obrazac i bilježi "recke" u rokovniku, operirajući poput nekakvog ženskog Batmana na način da je preko dana obična djevojka zaposlena u kafiću, a navečer osvetnica.

Svakog tjedna ona izađe u klub atraktivno odjevena i seksepilna (pletenice), glumi da je pijana i neki "nice guy" joj priđe da vidi kako je i dozna je li "dovoljno stara", nakon čega obično završe kod njega doma. Takav je slučaj i s Neilom (Christopher Mintz-Plasse).

"E, pa nisam pijana", zagrmi Cassie kad je Neil pokušao iskoristiti, doduše suptilnije od Jerryja, zbog čega prolazi lišo, samo s opomenom. Već je tu vidljiva redateljičina subverzija: Jerryja glumi Brody koji je bio "nice guy" u seriji "The OC", a Neila nekadašnji "nerd" iz tinejdžerskih komedija poput "Superbada".

Film dekonstruira njihov imidž, ali i matični žanr eksplatacijskog osvetničkog "rape revenge" trilera ili akcije. Sve upućuje na to da je Cassie klasična traumatizirana osvetnica ("Pljujem ti na grob", "Kill Bill", "Slavuj") nadomak psihopatkinje i željna krvave odmazde za one koji su nešto učinili nažao. Međutim, nije baš tako.

Zašto Cassie radi to što radi, doznajemo postupno, ali debelo prije nego što "Promising Young Woman" dođe do polovine: njezinu najbolju prijateljicu i kolegicu sa studija medicine silovali su njihovi kolege, a zbog korumpirana sistema, sklonog privilegiranim muškarcima i ugnjetavanju žena, krivci nisu nikad privedeni pravdi.

Nakon nemilog događaja, ona je u jednom trenutku izgubila prijateljicu i snove o karijeri liječnice. Ipak, točno kad gledatelj pomisli da će gledati osvetnički film, redateljica subvertira očekivanja i širi priču na još dva-tri žanra (drama, rom-com, crna komedija), iznenađujući publiku kao što se muškarci iznenade kad uvide da Cassie nije mortus pijana, već trijezna da ne može biti trjeznija.

Susret Cassie s nekadašnjim kolegom Ryanom (Bo Burnham) prerast će u potencijalnu ljubavnu priču, uslijed čega ona dvoji da li da plan sprovede do kraja. "Djevojka koja obećava" tada očijuka s romantičnom komedijom i to toliko dobro da gotovo zaboravljamo sve što je prethodilo.

Taktika redateljice je spraviti žanrovski koktel koji se lako ispija, omamljuje, pa i opija, toliko da bi se mogao i povratiti u lice (muške) publike. U ovom filmu osveta je piće, ne jelo, koje se servira hladno.

Završni čin s Cassie kao svojevrsnom Harley Quinn (kričava kosa, fetišistička odora medicinske sestre) veoma je neočekivan, šokantan i divizivan, ali krajnje smion u glumačkoj i redateljskoj egzekuciji, odnosno odbijanju da "Promising Young Woman" zaigra na sigurno. Za Mulligan smo znali da je sjajna glumica nakon uloga u "Sve o jednoj djevojci", "Sramoti", "Vožnji"..., ali Fennell je iznenađenje. Režiserka koja obećava.

Redateljica koja obećava

Redateljica filma Emerald Fennell poznatija je kao glumica i scenaristica. Glumila je, recimo, Camillu Parker Bowles u "Kruni", tj. napisala scenarij za šest epizoda "Ubijanja Eve".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 17:23