StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Dječaci u čamcu‘: Veslačke ‘Rajske kočije‘

Piše Marko Njegić
3. lipnja 2024. - 15:36

Doveslao je tiho film "Dječaci u čamcu" ("The Boys In The Boat") na Amazonov streaming servis Prime Video u mnogim europskim zemljama, uključujući Hrvatsku. Kao da posrijedi nije novi redateljski projekt zvjezdanog glumca i oskarovca Georgea Clooneyja koji je, k tome, u američkim kinima na prijelazu godine zaradio respektabilna 52 milijuna dolara. Kad se usporedi plasman ovog filma i, primjerice, Amazonova remakea akcijskog klasika "Road House", razlika je drastična.

Možda bi stvar bila drukčija da su "Dječaci u čamcu" bili nominirani za Oscara kao neki prethodni Clooneyjevi redateljski filmovi ("Laku noć, i sretno", "Martovske ide"), no to se nije dogodilo. Svejedno, posrijedi je jedan pošteni staromodni sportsko-dramski film kakvi se sve rjeđe snimaju, a nekoć su bili mamci za oskarovske nominacije, svojevrsni veslački ekvivalent "Vatrenim kočijama".

FILM: The Boys In The Boat; sportska drama; SAD, 2023. REŽIJA: George Clooney ULOGE: Callum Turner, Joel Edgerton OCJENA: ***  ½

Sportske drame o veslanju ili filmovi o veslačima u pravilu su rijetki ("8 Girls In The Boat" iz 1934.). Drugim riječima, veslanje je filmski slabije zastupljeno za razliku od ostalih sportova. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća naovamo imali smo npr. "Oxford Blues" i "The Boy In Blue" s mladim Robom Loweom i Nicolasom Cageom, "Summerstorm", "True Blue", "Heart Of Champions"...

Samim time, "The Boys In The Boat" je raritetni komad filma, k tome i prestižan, utemeljen na istinitoj priči ukoričenoj u bestselerskom romanu Daniela Jamesa Browna i pretočenoj u scenarij Marka L Smitha ("Rupa", "Operacija Overlord", "Kći kralja močvare") koji je napisao Inarrituova "Povratnika" i Clooneyjevo "Ponoćno nebo".

Priča je to o američkim veslačima sa sveučilišta u Washingtonu koji su, unatoč svim preprekama, ostvarili veliki trijumf i osvojili Zlatnu medalju na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine. Dakle, klasična "underdog" postavka sportskog filma, samo je, za promjenu, u pitanju veslanje, a ne boks (serijal "Rocky", "Creed"), neka borilačka vještina ("Karate Kid", "Kickboxer", "Krvavi sport") ili nogomet ("Bijeg u pobjedu", "Pun pogodak", "Predivna igra").

Sve i da ne znate ishod priče "Dječaci u čamcu" su formulaični i predvidljivi, ali Clooney uspijeva tu priču ispričati na dopadljiv i zadovoljavajuć način po gledatelja te prikazati veslanje kao inspirativan i filmičan sport. Ovo je Clooneyjev najsolidniji projekt unatrag zadnjih deset godina njegove oscilirajuće redateljske karijere ("Odred za baštinu", "Predgrađe", serija "Kvaka 22", spomenuti "Midnight Sky", "Bar dobrih ljudi").

Žanru sportskog filma Clooney se približio u "Prljavoj igri" o počecima američkog nogometa dvadesetih godina prošlog stoljeća, premda je tom prilikom otvoreno koketirao s romantičnom "screwball" komedijom. U "The Boys In The Boat" nema komedije, samo drame na sportski način s daškom romanse veslača Joea Rantza (Callum Turner; serijal "Fantastične zvijeri", "Ima neka tajna veza") i plavokose Joyce (Hadley Robinson) koja će napeto slušati prijenos regata na radiju, tj. odnosa trenera Ala Ulbricksona (uvijek pouzdani Joel Edgerton) i njegove supruge Hazel (Courtney Henggeler; serija "Cobra Kai").

Joe je jedini od svih veslača s karakterizacijom i većom minutažom. On pristaje postati dio osmočlanog veslačkog tima kako bi zaradio nešto novaca tijekom Velike depresije. Film podsjeća da je veslanje najteži timski sport na svijetu i da prosječno ljudsko tijelo ne može izdržati napor, što zna svatko tko ga je trenirao, ali trener Ulbrickson tvrdi da "neće biti prosjeka u njegovom čamcu" u kojem će veslači funkcionirati kao "osam odvojenih dijelova istog trkaćeg konja".

Ulbrickson će ugroziti svoju reputaciju kad odluči dati priliku juniorima, ali rizik će se isplatiti i njemu i Americi, a tu je i još jedan arhetipski lik, George Pocock (Peter Guinness), mudri dizajner čamaca, pardon "trkaćih školjki", koji postaje očinska figura Joeu; otac ga je napustio nakon smrti majke.

Kad se radnja preseli u Njemačku, Clooney nakratko nanovo pali političkog filmaša u sebi tijekom susreta veslačkog tima s tamnoputim trkačem Jessejem Owensom (Jyuddah Jaymes) koji ističe ne trči da dokaže nešto Nijemcima, nego (bijelim) Amerikancima kod kuće, odnosno pojavom Hitlera glavom i brčićima (Daniel Philpott), željnog pokazivanja njemačke nadmoći.

No, ovo je ponajprije sportski film koji kulminira završnom pomorskom bitkom. Scene veslanja režirane su nadahnuto kad posada osmerca vesla kao jedan i sa sinkroniziranim zaveslajima siječe vodu, osobito u kadrovima snimljenim u totalu iz gornjeg rakursa. Kao netko tko je trenirao veslanje potpisnik ovih redaka može reći da je Clooney razumio sport. "Dječaci u čamcu" prikazuju veslanje kao poeziju u pokretu.

Najbolje režije Georgea Clooneyja

1. "Laku noć, i sretno" (2005.)

2. "Martovske ide" (2011.)

3. "Ispovijedi opasnog uma" (2002.)

4. "Prljava igra" (2008.)

5. "DJEČACI U ČAMCU" (2023.)

6. "Ponoćno nebo" (2020.)

7. "Predgrađe" (2017.)

8. "Kvaka 22" (2019.)

9. "Odred za baštinu" (2014.)

10. "Bar dobrih ljudi" (2021.)

Opet s Pittom ispred kamere

Georgea Clooneyja uskoro gledamo s ove strane kamere u filmu "Vukovi", i to u paru s Bradom Pittom. Radi se o akcijskoj krimi komediji u režiji Jona Wattsa (nova "Spider-Man" trilogija). Clooney i Pitt već su glumili zajedno u "Oceanovih 11-12-13" i "Spaliti nakon čitanja". "Wolfs" stiže u kina 19. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 18:20